ΚΑΡΠΑΘΟΣ: Ο πρωταγωνιστής του ΣΕΡΦ στον ΑΦΙΑΡΤΗ, Γιάννης Ρουσσάκης, θυμάται την αληθινή ιστορία

ΚΑΡΠΑΘΟΣ: Ο πρωταγωνιστής του ΣΕΡΦ στον ΑΦΙΑΡΤΗ, Γιάννης Ρουσσάκης, θυμάται την αληθινή ιστορία

«Λίγο πριν τα εγκαίνια του ξενοδοχείου IRINI, το 1991, στον Αφιάρτη δεν υπήρχε απολύτως τίποτα ήταν η πιο δυσμενής και ανάποδη περιοχή της Καρπάθου. Έκανα ενέργειες και το καλοκαίρι του 1992 έφερα τους πρώτους σερφίστες οργανωμένα στο ξενοδοχείο μου. Από τότε εμείς συνεχίζουμε, ωστόσο ακόμη και στο πρωτάθλημα που έγινε εδώ, κανένας δε με ρώτησε, ούτε θυμήθηκε ότι έχω τον κεντρικότερο ρόλο στην ιστορία του Σέρφ της Καρπάθου». Γιάννης Ρουσσάκης, ιδιοκτήτης Hotel IRINI

Αφιάρτης Καρπάθου

Για πρώτη φορά τα Καρπαθιακά Νέα καταγράφουν την διαδρομή του οργανωμένου Σερφ, στον Αφιάρτη της Καρπάθου. Φωτίζουν πρόσωπα και στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας.

Ο Γιάννης Ρουσσάκης με την κόρη του Χρύσα Μαρία

Μετά από 17 χρόνια σε Αμερική και Καναδά, ο επιχειρηματίας στην εστίαση Γιάννης Ρουσσάκης αποφάσισε να αφήσει τη ξενιτιά και τα καλά της, θέλησε να επιστρέψει στην αγαπημένη του Κάρπαθο και να παλέψει την τύχη του στην άκρη της άκρης της πατρίδας μας.

Ένα χωράφι 14 στρεμμάτων στην περιοχή του  Αφιάρτη, ιδιοκτησία της συζύγου του, κυρίας Ειρήνης Μαρή, έγινε το κέντρο του κόσμου για τον Γιάννη Ρουσσάκη!

Ήταν το 1989, όταν ξεκίνησε να χτίσει ξενοδοχείο 30 δωματίων, χώρους υποδοχής και εστιατόριο. Ένα ξενοδοχείο που μετρά σήμερα 32 χρόνια ζωής! Επεκτάθηκε, μεγάλωσε, τα 30 δωμάτια έχουν γίνει 65! Υπάρχει σταθερά εστιατόριο με πρωινό, μεσημερινό και βραδυνό και αυτή τη στιγμή 90-95% πελατεία από σερφίστες! Ενώ σε πληρότητα 50-60% πρόκειται για πελάτες που κλείνουν απευθείας με το ξενοδοχείο IRINI και όχι μέσα από πλατφόρμες αναζήτησης.

Hotel IRINI

«Έρημος Σαχάρα, έτσι ήταν εκείνα τα χρόνια η περιοχή του Αφιάρτη! Πριν από μένα είχε χτιστεί το “Long BEACH” όμως λειτούργησε μετά από μένα. Εκείνα τα χρόνια αν ήθελες ένα αναψυκτικό, ένα μπουκάλι νερό έπρεπε να πας στην καντίνα στο αεροδρόμιο ή μετά το 1991 να έρθεις σε μένα, στο Hotel IRINI. Δεν υπήρχε τίποτε άλλο. Τώρα για όλα αυτά που γράφονται δε θέλω να σχολιάσω, μόνο να πω ότι όποιος ενδιαφέρεται για την ιστορία ενός τόπου πρέπει να ψάχνει καλά, να βρίσκει τις ρίζες και να μην ασχολείται επιδερμικά».

Hotel IRINI

Η άγνωστη ιστορία του πρωτοπόρου Γιάννη Ρουσσάκη

«Λίγο πριν κάνουμε τα εγκαίνια του IRINI, βρήκα τους γείτονες που σχεδίαζαν επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αφιάρτη και τους είπα ότι θα κάνω ενέργειες και ότι θα παλέψω για να φέρω τουρισμό και αν θέλουν να συμμετέχουν στα έξοδα. Μιλάμε για απίστευτη ερημιά στον Αφιάρτη. Δεν έδειξαν ενδιαφέρον και προχώρησα μόνος μου. Μάλιστα ένας Κρητικός μου εξήγησε ότι ο άνεμος, στην περιοχή του Αφιάρτη, είναι το μεγάλο μυστικό και αυτός που μπορεί να τον μεταμορφώσει! Φανταστείτε ότι τότε από εδώ περνούσαν μόνο όσοι ήθελαν να πάνε στο αεροδρόμιο δεν υπήρχαν υποδομές και για το σερφ ούτε λόγος.

Εγώ λοιπόν πήγα στη Ρόδο, έψαξα και βρήκα ένα μεγάλο πρακτορείο που εκείνα τα χρόνια έφερνε σερφίστες στον Κέφαλο της Κω και στη Ρόδο. Βρήκα το τηλέφωνο του ξενοδοχείου, μίλησα με τους ανθρώπους και κανονίσαμε συνάντηση στην Ρόδο. Κάναμε κουβέντα, γνώριζαν τον Αφιάρτη, τους έδωσα πολύ χαμηλή προσφορά, κάτι που κατάλαβα όταν είδα πως με κοίταξε ο πράκτορας! Μάλιστα έχει σημασία να αναφέρω ότι τον Απρίλιο του 1992 στον Αφιάρτη έστειλαν δικό τους άνθρωπο και τον φιλοξένησα, ο οποίος έκανε μετρήσεις στον άνεμο και έγραψε παρατηρήσεις για τις παραλίες. 

Οικογένεια Ρουσσάκη

Ήρθαν, έμειναν σε μένα, τους άρεσε κι από τότε ξεκίνησαν να έρχονται οργανωμένα τα σερφ στον Αφιάρτη! Αυτή είναι η αλήθεια για τον ειδικό τουρισμό, για το Σερφ στον Αφιάρτη. Μετά από λίγα χρόνια ήρθε η Mistral και έκανε σταθμό. Πριν από μένα δεν υπήρχε καμιά αναφορά για το σερφ στον Αφιάρτη ως οργανωμένος προορισμός».

φωτογραφία ντοκουμέντο, Αφιάρτης 1989

Η ιστορία της αεροφωτογραφίας ντοκουμέντο

Όπως αποκαλύπτει ο κ. Ρουσσάκης η αεροφωτογραφία τραβήχτηκε μέσα από το μικρό αεροπλανάκι που έκανε το δρομολόγιο Κάρπαθος-Ρόδος το 1989, από έναν φίλο τουρίστα  ο οποίος μετά από χρόνια την έδωσε στον ως ενθύμιο στον ξενοδόχο. Στη φωτογραφία φαίνεται το ξενοδοχείο του κ. Ρουσσάκη, το IRINI, ο υπόλοιπος Αφιάρτης είναι χωράφια!

Ο κ. Ρουσσάκης δεν είναι ο επιχειρηματίας που στηρίζεται στα media προτιμά, όπως αναφέρει στα Καρπαθιακά Νέα, ο πελάτης να γίνεται φίλος και ο διαφημιστής του και έτσι αφήνει στην άκρη την άσκοπη όπως λέει προβολή. Σήμερα η επιχείρηση IRINI έχει περάσει στα χέρια της κόρης του, Χρύσα Μαρία Ρουσσάκη, ωστόσο ο ίδιος είναι δίπλα της και βοηθά όπως και όσο μπορεί αφού όπως τονίζει “αυτή η δουλειά είναι πάθος, ένα πάθος που δεν μπορείς να αποχωριστείς. Αγαπώ τους πελάτες, θέλω να είμαι κοντά τους, να μαθαίνω τυχόν προβλήματα και άμεσα να τους βοηθώ να τα αντιμετωπίσουν”.

16.8.2023

Καρπαθιακά Νέα