Ο εικαστικός Γιάννης Χατζηβασίλης στη "Φωνή της Ελλάδας", με τη δημοσιογράφο Ρένα Βενιανάκη (ΗΧ)

 

Του Γιάννη Χατζηβασίλη

Μια  πολύ ευχάριστη τηλεφωνική συνομιλία είχαμε με την αξιόλογη δημοσιογράφο κ. Ρένα Βενιανάκη, της ΕΡΤ Δωδεκανήσου , στην εκπομπή «Η Φωνή της Ελλάδας».

Το θέμα μας ήταν το Μουσείο «Βασίλη Χατζηβασιλη».

 

Την ευχαριστώ θερμά γιατί από την εκπομπή της, που έκανε το 2007, είχε καλεσμένο τον αείμνηστο Αριστοτέλη Παυλίδη, που τότε ήταν υπ. Αιγαίου, ενθουσιάστηκε από τη δουλειά του πατέρα μου κι έτσι έγινε η έκθεση στο κέντρο τεχνών του πάρκου Ελευθερίας στην Αθήνα!

Είχαμε χορηγό το υπ. Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Αθηναίων. Η παρουσίαση συνδιοργανώθηκε από τα πατριωτικά παροικιακά σωματεία :

Τον Σύλλογο Απανταχού Καρπαθίων , Τον Σύλλογου των εν Ελλάδι Κασίων, και την Αδελφότητα Απανταχού Ολυμπιτων Καρπάθου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ».

Η συμβολή του αγαπητού μου φίλου Γιώργου Ν. Τσαμπανάκη, ήταν καθοριστική αφού ήταν ο άνθρωποος που οργάνωσε όλη αυτή την προσπάθεια της έκθεσης στην Αθήνα.

Για το μουσείο που ιδρύθηκε το 2008, εκτός από αδέρφια μου, που βοήθησαν πάρα πολύ, για όλη αυτή την προσπάθεια να γίνει το Μουσείο πολύ καλή εικαστικός Μάτω Ιωαννίδου, που έστησε όλα τα έργα στο σπίτι της αδερφής μου Αρχοντούλας.

Έργα που φιλοτέχνησε ο πατέρας μου το 1969 και μετατράπηκε σε μουσείο με την σημαντική βοήθεια της .

Πρέπει επίσης να ευχαριστήσω τους αγαπητούς μου φίλους κ. Ηλία Βασιλάρα ,που ήταν ο άνθρωπος που οργάνωσε την πρώτη έκθεση στα Πηγάδια Καρπάθου, τον τότε Δήμαρχο κ.Μιχάλη Ιωαννιδη, τον Μανόλη Μακρή που την παρουσίασε ,τον καθηγητή πανεπιστήμιου Δημήτρη Φιλιππίδη, ο οποίος γνώριζε το πατέρα μου και μίλησε στις εκθέσεις. Καθώς και τον Ομότιμο καθηγητή ΕΚΠΑ κ Μηνά  Αλ. Αλεξιάδη που στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το 2006, έκανε παρουσίαση των έργων του Βασίλη Χατζηβασιλη, αποκαλώντας τον Καρπάθιο Θεόφιλο!

Επίσης τη καλή μου φίλη Βενετία Σκευοφύλακα, που έγραψε το πρώτο βιβλίο για τον πατέρα μου στα Ελληνικά ,Αγγλικά και Γερμανικά. Ευχαριστώ και όλους τους συμπατριώτες μου Ολυμπίτες και όλους τους Καρπάθιους, για τη συμπαράστασή αυτής της προσπάθειας της πολιτιστικής, του Μουσείου Βασίλη Χατζηβασίλη αν έχει επιτύχει το σκοπό που ιδρύθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες …

Ολα τα κρίνει ο χρόνος, η ιστορία και οι καρδιές των Ανθρώπων!

 

Γιάννης Χατζηβασίλης

28.1.2023

Καρπαθιακά Νέα