Γιώργος Χατζηδάκης, μνήμες από την κατασκευή του Ανδριάντα, του μνημείου για την 5η Οκτωβρίου 1944

Γιώργος Χατζηδάκης, μνήμες από την κατασκευή του Ανδριάντα, του μνημείου για την 5η Οκτωβρίου 1944

γράφει ο Γιώργος Χατζηδάκης

Σήμερα θέλω να σας αναφέρω ένα γεγονός. Να το μάθουν, όσοι δεν το γνωρίζουν. Να το θυμηθούν, όσοι το ξέχασαν.

Πριν από 40 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 80, η παροικία Μενεδιατών της Αττικής ανθούσε και ήταν δραστήρια. Το ίδιο και ο Σύλλογος Απανταχού Μενεδιατών Καρπάθου.

Επειδή ο Σύλλογος εκείνη την εποχή, δεν είχε δικά του γραφεία, συνεδρίαζε στα γραφεία των μελών της.

Σε μία τέτοια συνεδρίαση, πρόεδρος ήταν ο δικηγόρος Μιχαήλ Παζαρζής και συνεδριάζαμε στο γραφείο του. Εκεί, ΟΜΌΦΩΝΑ, αποφασίσαμε ότι πρέπει να γίνει ένα σοβαρό μνημείο της “5ης Οκτωβρίου 1944” στις Μενετές.

Να τιμήσουμε την ημέρα και όλους τους Μενεδιάτες επαναστάτες, αγωνιστες. Πρώτα ψάχναμε, πού να γίνει?

Πρώτη σκέψη ήταν ο Ιερός Βράχος, η οποία απερρίφθη αμέσως, διότι θα έχανε ο Βράχος και η Εκκλησία μας το μεγαλείο της. Μετά είπαμε να γίνει στην Κάτω Πλατεία.

Και πάλι απερρίφθη, διότι ο χώρος ήταν μικρός. Τελικά απεφασίσθη, το μνημείο να γίνει έξω από το χωριό και συγκεκριμένα στον Ανεμόμυλο, εκεί που είναι σήμερα.

Μετά ψάχναμε, τι μνημείο να γίνει? Ζητήσαμε από καλλιτέχνες και γλύπτες τις ιδέες τους. Τους είπαμε εμείς, τι περίπου θέλουμε. Μας είπαν αυτοί, τι προτείνουν και πόσο θα στοιχίσει. Σύσσωμοι και ομοφώνως, αποφασίσαμε, να γίνει ο ΑΝΔΡΙΆΝΤΑΣ μας και με κόστος 1.600.000 δραχμές (πάρα πολλά χρήματα για την εποχή εκείνη, με τόσα αγόραζες 4 διαμερίσματα στην Αθήνα ).

Αμέσως ξεκίνησε γενικός συναγερμός να μαζευτούν τα χρήματα: έρανοι, εκδηλώσεις κλπ, κλπ. Και όταν ήταν έτοιμος, εξοφλήθει, εστάλη και εστήθη, αυτό το υπέροχο, μοναδικό μνημείο στην είσοδο του χωριού.. Είναι αφιερωμένο στην εξέγερση της 5ης Οκτωβρίου 1944.

Είναι αφιερωμένο σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ της εποχής εκείνης. Είναι ο Επαναστάτης Μενεδιάτης.

ΥΓ θυμάμαι κι άλλες λεπτομέρειες, αλλά δεν θέλω να σας κουράσω.

16.9.2023

Καρπαθιακά Νέα