Κανένα βήμα στην επίλυση των οσμών και της άθλιας εικόνας στη θέση της "γλίστρας"

Κανένα βήμα στην επίλυση των οσμών και της άθλιας εικόνας στη θέση της "γλίστρας"

Τον Αύγουστο 2022 ο κος Θοδωρής θεοδότου, ιδιοκτήτης του περιπτέρου στην είσοδο της Μαρίνας, περιέγραψε στα Καρπαθιακά Νέα την κατάσταση που ζούσε από τον αγωγό ομβρίων, τις μυρωδιές και την εικόνα στο λιμανάκι.

Οι οσμές ανυπόφορες και οι εικόνες δεν περιγράφονται. Ο κ. Θεοδότου έχει κάνει πολλές προσπάθειες ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να λύσουν το πρόβλημα που υπήρχε για περισσότερους από 2 μήνες, όπως μας είχε πει, ωστόσο λύση ακόμη δεν έχει δοθεί. 

Αγανακτισμένος τότε είχε μιλήσει  στα Καρπαθιακά Νέα, σε μια προσπάθεια να δώσει δημοσιότητα στο θέμα που ήταν κοινό μυστικό σε εκείνους που θα βρεθούν ακόμη και περαστικοί από την περιοχή.

«Δεν θέλω να κάνω καταγγελίες, αλλά απορώ και αναρωτιέμαι, έχω πέντε παιδιά κ έξι εγγόνια. Έχω καταστραφεί. Παλεύω να δουλέψω το περίπτερο, να βγάλω τις υποχρεώσεις μου, όμως δεν αντέχω τις οσμές. Τρεις φορές έχω πάει στο Νοσοκομείο δεν μπορώ να σταθώ μέσα στο περίπερο και αναγκάζομαι να πηγαίνω στην άλλη άκρη μήπως γλυτώσω από αυτές τις «μυρωδιές».

«Το καλοκαίρι έφυγε. Φώναξα το λιμεναρχείο και ήρθε, ήρθαν και οι άνθρωποι του Δήμου. Τι έγιναν αυτές οι αναφορές; Τι έγιναν αυτά τα χαρτιά; Τα κλείσαμε και φύγαμε; Τα παιδιά μου λένε κάνε λίγο υπομονή. Πόσο υπομονή να κάνω; Δεν έχω άλλες ανοχές και αντοχές».

Πέρασαν 8 μήνες από τότε, τον Μάϊο 2023 ξαβρεθήκαμε στο ίδιο ακριβώς σημείο και ο κ. Θεοδότου μας είπε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε! Η κατάσταση παραμένει ίδια και η σεζόν ξεκινά με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα!

Για το ζήτημα των λυμάτων, στη θέση της γλίστρας, είχε ασχοληθεί επισταμένα ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητα στα Πηγάδια κ. Χατζηκουτσός. Τον Αύγουστο 2022 είχε αναφέρει στα Καρπαθιακά Νέα: “Η ιστορία αυτή με τα λύματα δεν είναι σημερινή, εδώ και αρκετούς μήνες ταλανίζει τη δημοτική αρχή στο σύνολο της και εμένα προσωπικά”.

“Έχω προχωρήσει σε καταγγελία προς την υγειονομική υπηρεσία της Περιφέρειας, αλλά και προς τη λιμενική αρχή, έχω γνωστοποιήσει προς τη δημοτική αρχή, τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο. Να σας πω που είμαστε αυτή την ώρα. Με τη βοήθεια εξωτερικού συνεργάτη του Δήμου Καρπάθου, εντοπίστηκε ένα σημείο που δημιουργούσε πρόβλημα όμως όπως αποδείχθηκε δεν ήταν μόνο αυτό. Σήμερα, νωρίς το πρωί, 19 Αυγούστου 2022 κλήθηκα στις 06.00 να κατέβω στην πλατεία Αποδήμων Καρπαθίων, εκεί ο ιδιώτης συνεργάτης, παρουσία και του υπαλλήλου του Δήμου, και του Δημάρχου κ. Νισύριου, μας έδειξαν τη βασική αιτία του προβλήματος. Και πια είναι αυτή, υπάρχει ρωγμή αρκετά μεγάλη στο σωλήνα δικτύου ομβρίων και εκεί εισέρχονται λύματα από τον αγωγό των λυμάτων ο οποίος περνά από εκεί με πορεία προς συντιβάνι. Όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι αγωγός, είναι αρός. Το παλιό σύστημα που είχαν φτιάξει οι Ιταλοί όταν είχαν στην κατοχή τους την Κάρπαθο. Πήγαμε λοιπόν και φτιάξαμε έναν πεζόδρομο και αφήσαμε από κάτω ένα δίκτυο λυμάτων από την εποχή των Ιταλών.”

ΕΡ. Κύριε Χατζηκουτσέ υπάρχει καμιά δικαιολογία; Είμαστε 20 Αυγούστου και σε ένα κεντρικότατο σημείο της Καρπάθου βγαίνουν λύματα.

ΑΠ. Μπορεί να υπάρξουν αστοχίες στα δίκτυα, ύδρευσης ή αποχέτευσης, δεν μπορεί να εξασφαλίσει κανείς ότι θα δουλεύουν στην εντέλεια. Η υπόθεση αυτή είναι δυο μήνες. Η υπηρεσία του Δήμου δεν έμεινε αμέτοχη. Οι υπηρεσίες του Δήμου προσπάθησαν να βρουν τη λύση για αυτό το λόγο κάλεσαν τον ιδιώτη.

ΕΡ. Στον επιχειρηματία τι απαντάς;

Ο επιχειρηματίας είναι ο μεγάλος αδικημένος. Ήδη τρέχουν οι ενέργειες ώστε να γίνει απευθείας ανάθεση στον ιδιώτη και να λυθεί το πρόβλημα.

ΕΡ. Έχουν γίνει κάποιες ενέργειες ώστε να ενημερωθούν λουόμενοι να μην κάνουν μπάνιο σε εκείνο το σημείο;

ΑΠ.» Εγώ λοιπόν ρωτώ ποιες είναι οι ενέργειες της υπηρεσίας του υγειονομείου που έχει ενημερωθεί από μένα για το θέμα; Αυτή τη στιγμή που μιλάμε τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Καρπάθου θα προχωρήσουν σε απευθείας ανάθεση για να λυθεί το θέμα. Για μένα πρόκειται για την πρώτη φάση. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τον αρο λυμάτων που περνά κάτω από τον πεζόδρομο. Εμείς ερχόμαστε σήμερα να δώσουμε λύση στα μπαλώματα που έγηιναν και στις αστοχίες προηγουμένων δημοτικών αρχών. Δε γίνεται να μου κάνεις ανάπλαση του αστικού κέντρου και από κάτω να αφήνεις ένα σάπιο σύστημα αποχέτευσης εν γνώσης ότι κάποια στιγμή θα σκάσει η βόμβα. Δηλαδή κάνουμε σήμερα κάτι για να φανούμε και δε μας ενδιαφέρει το πως θα εξελιχθεί στο μέλλον».

15.5.2023

Καρπαθιακά Νέα