Διαβάζοντας στα «ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ ΝΕΑ» σχετικά με την ημερομηνία εορτασμού της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ» των εφτά του πληρώματος της «ΙΜΜΑΚΟΛΑΤΑΣ» στο Φοινίκι Καρπάθου είναι ένα θέμα που αφορά όχι μόνο εμένα, αλλά και των κατοίκων Αρκάσας και Φοινικίου και γενικότερα της Καρπάθου που πρέπει να το σχολιάσω.
Το Δημοτικό διαμέρισμα Ολύμπου με αίτημά του προς τον Δήμο Καρπάθου έθεσε θέμα ημερομηνίας εορτασμού μιας άλλης τοπικής επανάστασης στις 8 Οκτωβρίου δηλαδή την ίδια μέρα του εορτασμού στο Φοινίκι.
Ο Δήμος με την σειρά του έφερε το θέμα προς ψήφιση με παραπλανητικό τρόπο στο Δημοτικό συμβούλιο έτσι ώστε να μην μπουν κατά την άποψίν μου στον κόπο να διαβάσουν το θέμα. Το αίτημα ψηφίστηκε, και δυο χωριά το ένα να γιορτάζει το πρωί, και το Φοινίκι το απόγευμα στις 18.00.
Φανταστείτε κύριε Δήμαρχε και Δημοτικοί Σύμβουλοι ένα άγημα από στρατευμένα παιδιά Διοικητές των Σωμάτων Ασφαλείας, του Στρατού, της Αεροπορίας, αλλά και επισήμων προσκεκλημένων να ξυπνά από τις έξη το πρωί και να τελειώνει οχτώ το βράδυ διανύοντας όλα αυτά τα χιλιόμετρα όλη την ημέρα στο πόδι.
Ο εορτασμός στο Φοινίκι γίνεται την 8ην Οκτωβρίου από το 1984. Και από τον ενιαίο Δήμο το 1998 ορίστηκε η ημερομηνία εορτασμού η 8η Οκτωβρίου. Θα μπορούσε η υπάρχουσα Δημοτική αρχή να έρθει σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος Αρκάσας και να ερωτηθεί για το θέμα εφόσον αφορούσε την δική του περιοχή. Η ευθύνη λοιπόν ανήκει αποκλειστικά στον Δήμο Καρπάθου και σε κανέναν άλλον. Υποχρέωση του Δήμου είναι να ενώνει και όχι να διχάζει τους κατοίκους του νησιού.
Και έρχομαι τώρα στις ημερομηνίες. Όσο αφορά τον απόπλου του πλοιαρίου «ΙΜΜΑΚΟΛΑΤΑ» θα συμφωνήσω με τον φίλο Γιώργο Τσαμπανάκη ότι πράγματι αναχώρησε την 10ην Οκτωβρίου 1944 σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πατέρας μου.
Το θέμα ημερομηνίας απόπλου δεν με αφορά. Γιατί αν γίνονται εορτασμοί και για τις αναχωρήσεις, όπως πάμε θα χρειαζόταν ο χρόνος να έχει 2000 μέρες. Για μένα προσωπικά μέτρησε το αποτέλεσμα της πράξεως των 7 που κατάφεραν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους με ακρίβεια. Και τα ιστορικά γεγονότα μιλούν μόνα τους με τον κατάπλου των δυο Συμμαχικών πολεμικών πλοίων «ΚΛΥΒΕΛΑΝΤ» και «ΤΕΡΨΙΧΟΡΙ» την 17η Οκτωβρίου 1944 στο λιμάνι των Πηγαδίων μαζεύοντας τα απομεινάρια του φασισμού των Χίτλερ και Μουσολίνη ελευθερώνοντας την Κάρπαθο.
Σήμερα πρέπει να μιλάμε για το τέρας που λέγεται Φασισμός, και όχι για ημερομηνίες. Να ενώνουμε και όχι να διχάζουμε. Αλλά να πάρουμε και παραδείγματα από άλλες περιοχές της χώρας τι καταφέρνουν με την ενότητα. «ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ». Γιορτάζει ολόκληρη η Κρήτη και όχι οι Σητειακοί, Ηρακλειώτες, ή Χανιώτες. «ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΣΟΥ»
Γιορτάζει η Κάσος και όχι κάθε χωριό χωριστά. Οι καπετάνιοι της Κάσου που συνείσφεραν στον αγώνα για την ανεξαρτησία ήταν Κασιώτες και όχι Αμαρινιώτες, Αρβανιτοχωρίτες ή Πολιάτες.
Αλήθεια, η πρωτεύουσα του Δήμου Καρπάθου πότε θα γιορτάσει?
ΔΙΑΦΩΝΩ με δημόσιους ακραίους χαρακτηρισμούς μεταξύ συμπολιτών μας. Ο καθ’ ένας έχει δικαίωμα να παρακολουθεί ζωντανά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να υποβάλει ερωτήσεις για θέματα που αφορούν το νησί με σεβασμό και να μην θίγει προσωπικά άλλον συμπολίτη του.
ΔΙΑΦΩΝΩ να αποκαλούν τους συχωριανούς μου αφελείς ψηφοφόρους. Ένας σύμβουλος πολιτισμού του Επαρχείου Καρπάθου και Κάσου και μάλιστα με Έπαρχο που κατάγεται από την Αρκάσα, θα έπρεπε να είναι ενωτικός και όχι να δημιουργεί εντάσεις.
Τέλος να θυμίσω σε όσους δεν γνωρίζουν ότι η λέξη ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ερμηνεύεται και αλλιώς όταν ο πληθυσμός επαναστατεί ενάντια στην κυβέρνηση λόγω καταπίεσης η πολιτικής ανικανότητας.
Μανώλης Λαμπρίδης
2.6.2023
Καρπαθιακά Νέα