Ξέρεις τι Ψηφίζεις; Γνωρίζεις πώς εκλέγεται ο νέος Έπαρχος ΠΕ Καρπάθου ΗΝ Κάσου;

Ξέρεις τι Ψηφίζεις; Γνωρίζεις πώς εκλέγεται ο νέος Έπαρχος ΠΕ Καρπάθου ΗΝ Κάσου;

Από τον Καθηγητή Ρητορικής και Ηγεσίας

Παναγιώτη Πήτερ Καραγιαννάκη

Αγαπητές συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, όχι δεν είμαι υποψήφιος είμαι όμως ψηφοφόρος!

Θα ήθελα λίγο την προσοχή σας! Στις 8 Οκτωβρίου 2023, όλοι όσοι ψηφίζουμε στην Κάρπαθο και την Κάσο θα εκλέξουμε τον Έπαρχο Καρπάθου και Κάσου! Πριν όμως ενθουσιαστούμε και αρχίσουμε να συγκεντρώνουμε δυναμική, θάρρος, και θράσος ίσως, πρέπει να ξέρουμε, πώς θα λειτουργήσει το εκλογικό σύστημα για αυτές τις Περιφερειακές εκλογές για τον Έπαρχο μας.

Εσείς γνωρίζετε πώς λειτουργεί το εκλογικό σύστημα;

Το πρώτο κόμμα που θα εκλεγεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα και Κυκλάδες), θα βγάλει και τον Έπαρχο Καρπάθου Κάσου ανεξαρτήτως ψήφων. Δηλαδή. Αν ο κ. Χατζημάρκος, που εκπροσωπεί τη Ν.Δ., εκλεγεί Περιφερειάρχης (αν θα βγει πρώτος), θα βγάλει και τον Έπαρχό μας, ασχέτως, αν π.χ. στην Κάρπαθο πρώτος σε ψήφους είναι ο κ. Παναγιώτης Ντεϊμεντες ή ο κ. Μαστρομηνάς. Αναρωτιέμαι πώς ακούγεται αυτός ο εκλογικός νόμος σε πολλούς Καρπάθιους; Με λίγα λόγια, άλλος κερνάει, άλλος τελικά πληρώνει!

Το παράδειγμα τα λέει όλα:

Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι παίρνει ο κ.Ντεϊμεντές 800 ψήφους από τον Καρπαθιακό λαό και βγαίνει πρώτος στην ΠΕ Καρπάθου και Κάσου. Η κ. Νικολαΐδου παίρνει 700 ψήφους και ο κ. Παραγυιός παίρνει 750 ψήφους. Έπαρχος, σύμφωνα με το ισχύων εκλογικό σύστημα, θα είναι ο κ. Παραγυιός, γιατί θα είναι πρώτος του εκλεγμένου κόμματος του κ. Χατζημάρκου. Τα παραπάνω ισχύουν για νησιά που ανήκουν σε μονοεδρικές περιφέρειές όπως είναι η Κάρπαθος και Κάσος.

Πώς η εξουσία σε εξουσιάζει;

Δηλαδή η τοπική και λαϊκή βούληση που εκφράζεται μέσα από τις εκλογές στις 8 Οκτωβρίου 2023, πάει περίπατο για χάρη της οργανωμένης και συγκεντρωτικής εξουσίας! Ο Περιφερειάρχης κανονίζει και τον τοπικό εκπρόσωπο του τόπου που λέγεται Κάρπαθος-Κάσος, ανεξάρτητα τους ψήφους πήραν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων για την θέση του Έπαρχου στο τόπο σου. Αυτό πως ακριβώς θα το ονομάζαμε; Δημοκρατική βούληση;

Αν λοιπόν θέλετε να δείτε τον πιο κατάλληλο σαν Έπαρχο για την Κάρπαθο που να νοιάζεται και να μπορεί να εργάζεται αποτελεσματικά, θα πρέπει πρώτα να ψηφίσετε προσεχτικά τον Περιφεριάρχη.

Οι εκλογές και η επιλογή του Έπαρχου χρειάζεται Προσοχή!

Διότι ότι πει ο Περιφερειάρχης θα ισχύει για την Κάρπαθο και όχι ότι επικράτησε με τις εκλογές και την λαϊκή βούληση του Καρπάθιου ψηφοφόρου. Παρακάτω είναι τα 4 μεγάλα κόμματα με τους εκπρόσωπους τους. Ο επικρατέστερος Περιφερειάρχης στις εκλογές της 8 Οκτωβρίου όπου θα ψηφίσετε ΕΣΕΙΣ, θα καθορίσει τον Έπαρχο Καρπάθου.

· ΝΔ: Γιώργος Χατζημάρκος

· ΣΥΡΙΖΑ: Χρύσα Καραγιάννη

· ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Νικηφόρος Παπανικόλας

· ΚΚΕ: Γιάννης Αγγέλου

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Αυτό σημαίνει ότι οι η λαϊκή βούληση, στην περίπτωση ΠΕ Καρπάθου και Κάσου και η διαφορετικότητα έχει πάει περίπατο, αγνοώντας πιθανόν τα αποτελέσματα της επικρατέστερης λαϊκής ψηφοφορίας, διότι ο νομοθέτης ουσιαστικά επιβάλλει τον Έπαρχο.

Προσοχή! Πώς σας φαίνεται αυτή η διαδικασία εκλογής Επάρχου; το ξέρατε αυτό; σας ενημέρωσαν οι υποψήφιοι για αυτήν την διαδικασία; θα ήθελα να ξέρω!

29.8.2023

Καρπαθιακα Νέα