Κάρπαθος: Με απορρίμματα και βαριά αντικείμενα πνίγουμε το νησί για το οποίο κόβουμε τις φλέβες μας

Κάρπαθος: Με απορρίμματα και βαριά αντικείμενα πνίγουμε το νησί για το οποίο κόβουμε τις φλέβες μας

Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές, ενώ το τμήμα καθαριότητας του Δήμου Καρπάθου κάθε φορά επαναλαμβάνει: «Έχουμε πόλεμο» (Γιάννης Σακελλιάδης). Αλλά και ποιος ακούει…

Όσες φορές κι αν το γράψουμε δεν είναι αρκετές για να πείσουμε. Τα σκουπίδια και τα βαριά αντικείμενα πνίγουν την Κάρπαθο, γνωρίζουμε τα δεδομένα και τις σοβαρές ευθύνες του δήμου στην καθυστέρηση των προσλήψεων. Ωστόσο αυτός δεν είναι λόγος να κάνουμε κάθε γειτονιά σκουπιδότοπο.

Οι φωτογραφίες, που αυτή τη φορά φτάνουν από τις Μενετές, δικαιώνουν εκείνους που λένε ότι στην πραγματικότητα δε νοιαζόμαστε, δε μας καίγεται καρφί για το περιβάλλον.

Προβιές ζώων, οικιακά σκουπίδια, καναπέδες, μπάζα κι ότι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, όλα μαζί πεταμένα στο πλάι από το λιοτρίβι της Παναγίας, πάνω στον κεντρικό άξονα Μενετών-Αρκάσας. Μέχρι να βρεθεί προσωπικό και να προγραμματιστεί από το αρμόδιο τμήμα του Δήμου η περιοχή θα είναι ανυπόφορη.

Λυπόμαστε ή όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η αλήθεια μας.

Περιμένουμε την αυριανή ανακοίνωση για τις προσλήψεις στον Δήμο Καρπάθου, μα άραγε οι 8μηνες συμβάσεις θα μας σώσουν;

Οι νέοι υπάλληλοι θα ανέβουν στα απορριμματοφόρα και θα κάνουν την Κάρπαθο να λάμψει;

Όχι, το πρόβλημα είναι πιο βαθύ. Άραγε η λύση και η λύτρωση θα έρθει όταν ξεκινήσει ο δήμος Καρπάθου να χρεώνει τη μεταφορά των βαρέων αντικειμένων και παράλληλα να ξεκινήσει τα πρόστιμα; Δεν έχει μηχανισμό, δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία, ούτε καν αντιδημαρχία Καθαριότητας και ο Επόπτης μέχρι σήμερα δεν έχει «γράψει» κανέναν. Έπεα πτερόεντα σε δημοτικό συμβούλιο, που ανήμπορο σηκώνει ψηλά τα χέρια και δε δίνει λύσεις ούτε και φροντίζει να σταθεί με ωριμότητα στο πρόβλημα.

Δεν θα μας απαλλάξουν από το πρόβλημα των αποβλήτων. Των δικών μας σκουπιδιών που τα πετάμε όπου βρούμε όπως βρούμε!

Έπειτα φταίνε οι λήψεις, οι προδότρες φωτογραφίες που μας καίνε. Φταίνε όσοι μιλούν και κάνουν κακό στην Κάρπαθο, ευθύνονται πάντα οι άλλοι και ποτέ εμείς με τις επαναλαμβανόμενες πράξεις μας.

Εκλογικές μάχες σε Δήμο και Περιφέρεια με πρόσωπα γνωστά, φίλους και συγγενείς να κονταροχτυπιούνται και να διεκδικούν έναν ρόλο για να υπηρετήσουν την Κάρπαθο (κάθε φορά θα το γράφω αυτό). Αλήθεια τι περιμένουμε από όλους αυτούς;

Όταν εμείς έχουμε διαλέξει να φερόμαστε με αυτό τον τρόπο στο νησί; Αυτός ο τρόπος, αυτή η συμπεριφορά, έχει ένα μόνο όνομα, λέγεται βιασμός.

 

Μανώλης Δημελλάς

4.7.2023

Καρπαθιακά Νέα