Κάρπαθος Εμπειρίες μιας αλησμόνητης, παντοτινής παιδικής ηλικίας

Κάρπαθος Εμπειρίες μιας αλησμόνητης, παντοτινής παιδικής ηλικίας

γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης

Εικόνες είναι η Κάρπαθος. Εμπειρίες μιας αλησμόνητης, παντοτινής παιδικής ηλικίας. Όταν αναπολώ την Αρκάσα, το δικό μου χωριό, αναπολώ στιγμές με τους γονείς μου και τα αδέρφια μου. Οι καιροί δύσκολοι, ο τόπος μικρός και τα όνειρα μεγάλα. Από τότε, τα χρόνια πέρασαν, μα όσο και να σκορπίσαμε η ίδια αγάπη μάς γυρνά στον κοινό τόπο συνάντησης κάθε καλοκαίρι.

Εικόνες είναι η Κάρπαθος. Κολύμπι στα καταγάλανα νερά του Αγίου Νικόλαου. Ήχοι από τσαμπούνα, λύρα και λαούτο στα σοκάκια της Ολύμπου. Φρέσκο ψάρι και ούζο στο Φοινίκι ή στην Αμμοοπή. Ανάβαση ψηλά μέχρι τις Πυλές ή τους Κάτω Γύρους και θέα απαράμιλλη, που μεμιάς σε ανταμείβει σαν χάνεται το μάτι στο απέραντο γαλάζιο μέχρι την Κάσο. Πειράγματα και γέλιο στο τουρνουά ποδοσφαίρου στο Απέρι. Παραδοσιακές φορεσιές, άφθονο κρασί και τραγούδι μέχρι πρωίας σε έναν ακόμα γάμο στα Σπόα. Ξέγνοιαστες καλές παρέες για γλέντι στο Όθος την ημέρα του Χριστού. Κατάνυξη, συγκίνηση και ρίγος στην καμπάνα του Εσπερινού, την παραμονή της Παναγίας στις Μενετές. Παραδοσιακή φιλοξενία και ευπρόσδεκτοι όλοι οι επισκέπτες. Τα πανηγύρια που σφύζουν από αγαθά δεν της λείπουν. Πλημμυρίζουν το νησί με μυρωδιές από ψωμί ζυμωτό, ξηροτήγανα, στιφάδο, μακαρούνες καρπάθικες. Οι ψαριές από τις βάρκες και τα καΐκια είναι πάντοτε ευλογημένες, όλες τις εποχές του χρόνου.

Εικόνες από τη δική μου Κάρπαθο. Αλλά όπως συνηθίζεται, εκτός από εικόνες η Κάρπαθος είναι και μαντινάδες:

Τις ομορφιές σου ο Όμηρος

διάλεξε να αναφέρει
και έτσι την ιστορία σου
ο κόσμος για να ξέρει
Μπονεντινή μου Κάρπαθος
μαγνήτη είσαι στρωμένη
και μαγνητίζεις και γυρνούν
όλοι οι ξενιτεμένοι
Τα ήθη και τα έθιμα
τα όμορφα χωριά σου
αυτά ’ναι που μας κάνουνε
να ερχόμαστε κοντά σου
Τις νύχτες με αστροφεγγιά
να κάνουμε καντάδες,
και με της λύρας τους σκοπούς
να λέμε μαντινάδες
Μες στους σκοπούς σου χάνομαι
στης λύρας το δοξάρι
σαν στα στενά σου σεργιανώ
τη νύχτα με φεγγάρι
Όσα και να σου τραγουδώ
όσα και να σου λέω
Κάρπαθος έρχονται στιγμές
σε σκέφτομαι και κλαίω
Φύσα μαϊστραλάκι μου
πέλαγα να αρμενίσω
στην όμορφή μου Κάρπαθο
να αγκυροβολήσω

* Ο Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης είναι γενικός χειρουργός, διευθυντής της Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

 

Πηγή: www.athensvoice.gr