Κάρπαθος. "Στόμα κλειστό. Μοίρα κλειστή. Μεγάλα κεφάλια. Μεγάλα λάθη. Δεν έχεις γέρο δως και αγόρασε"

Κάρπαθος. "Στόμα κλειστό. Μοίρα κλειστή. Μεγάλα κεφάλια. Μεγάλα λάθη. Δεν έχεις γέρο δως και αγόρασε"

Γράφει ο Ιωάννης Καρελλάς

Στόμα κλειστό. Μοίρα κλειστή. Μεγάλα κεφάλια. Μεγάλα λάθη. Δεν έχεις γέρο δως και αγόρασε. Αυτά τα σοφά λόγια όπου βγήκανε μέσα από την πείρα της ζωής των προγόνων μας. Σήμερα ποιος τα αναγνωρίζει και ποιός τα υπολογίζει. Βρίσκόμαστε μπροστά στο σήμερα του 2022. Πλέον η ελεύθερη σκέψη θέτει το ερώτημα αν η παγκόσμια βιωσιμότητα μπορεί να σηκώσει τον βαρύ σταυρό του σήμερα της ζωής.

Η Κάρπαθος είναι το τρίτο νησί της Δωδεκανήσου στην έκταση και φυσικό πλούτο και κλίμα καθώς και ομορφιά. Όμως θα το πούμε με μεγάλη θλίψη ότι βρισκόμαστε εγκαταλελλειμένοι. Δεν υπάρχει θέμα φτώχειας σήμερα στον ορίζοντα της εποχής μας. Αλλά υπάρχει η σπατάλη του δημόσιου χρήματος. Απουσιάζει η σωστή οργάνωση της εποχής μας του 2022.

Απουσιάζει το καθήκον, η ειλικρίνεια, η εμπιστοσύνη. Απουσιάζει η εργασία. Σήμερα όπου το 50% της ζωής του πλανήτη επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή οι μεγάλοι ανταγωνίζονται με τους εξοπλισμούς. Πώς ο άνθρωπος του σήμερα θα βαδίσει προς το καλύτερο αύριο της ζωής του. Ανάπτυξη και πρόοδο χωρίς οργάνωση και ειρήνη, καθώς και εμπιστοσύνη κράτος προς κράτος χωρίς εργασία και ανάπτυξη.

Η Κάρπαθος του σήμερα δεν ξεχωρίζει από τα φαινόμενα της βιωσιμότητας της ζωής του σήμερα. Η βιωσιμότητα της Καρπάθου συνεχώς επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Ο πληθυσμός της Καρπάθου μειώνεται καθημερινά, το κύμα φτώχειας μεγαλώνει οι εισφορές προς το Δημόσιο αυξάνονται.

Η Κάρπαθος χωρίς οργανωμένη ακτοπλοΐα, χωρίς υγεία, ύδρευση, καθαριότητα, χωρίς δρόμους, χωρίς συγκοινωνία, χωρίς γεωργία και παραγωγή και ο κάτοικος Καρπάθου χωρίς εισόδημα.

Πώς ένας νέος σήμερα στην Κάρπαθο θα μπορέσει να δημιουργήσει οικογένεια μπροστά στη γραφειοκρατία, μπροστά στους δασικούς χάρτες όπου δεσμεύουν τις ιδιωτικές περιουσίες μπροστά στην ακρίβεια όπου η βενζίνη κοστίζει 2,50 ευρώ. Ποιος αρμόδιος θα λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό της Καρπάθου όπου όλοι εμφανίζονται χωρίς αρμοδιότητα, ποιος είναι ο αρμόδιος, ο δήμος, η πολιτεία, η περιφέρεια, οι βουλευτές;

Οι μισθοί των υπαλλήλων του δήμου υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ μηνιαίως και επ’ αυτού που είναι η ανάπτυξη και ο αγρότης δεν έχει δρόμο να μεταβεί στο αγρόκτημά του.

Η τουριστική σεζόν δεν εμφανίζεται πλήρως ικανοποιητική εάν δεν αποκτήσει η Κάρπαθος σωστή βιωσιμότητα, η τουριστική ανάπτυξη επιβραδύνεται. Πρέπει να δώσουμε για να πάρουμε. Επανέρχεται η παρουσία της στάμνας. Τα βρόχινα νερά λιγοστεύουν τα τελευταία χρόνια και τα φυσικά αποθέματα λιγοστεύουν αφού οι σπατάλες νερού όλο και μεγαλώνουν τα επόμενα χρόνια το νερό θα γίνει ύδωρ. Οι αρμόδιοι αγρόν ηγόρασε. Η ιταλοκρατούμενη Κάρπαθος επί 35 χρόνια όμως διατήρησε τη ζωή, την παράδοση, τη γλώσσα, τη θρησκεία και τον πληθυσμό. Επίσης τις εκκλησίες γεμάτες σχολεία, καφενεία, γάμους και βαπτίσεις και ζωντανές παραδόσεις και οικογένειες. Κάθε μέρα γεννιόταν και ένα βρέφος «παιδί».

Σήμερα τα σχολεία κλείσανε επίσης και τα καφενεία και η μουσική χάθηκε. Άρχισε η ξυφομαχία της σκυτάλης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Καλλικράτης υπηρετώντας τρεις θητείες όμως πάμε προς την ερήμωση. Όλοι υπόσχονται όμως δεν ανταποκρίνονται στο αληθές. Την Κάρπαθο πρέπει να υπηρετήσουν άνθρωποι της εργασίας και του καθήκοντος και να γίνει τόπος βιωσιμότητας. Καρμανιόλα εμφανίζονται οι δρόμοι της Καρπάθου. Όλα τα δύσκολα και επικίνδυνα σημεία έχουν έλλειψη από μπάρες προστασίας. Επίσης οι δόμοι μας δεν έχουν ωφέλιμο πλάτος ούτε και διαχωριστικές γραμμές αριστερά-δεξιά. Επίσης τα πεύκα εμποδίζουν την ορατότητα των οδηγών και σπάνε τους καθρέπτες των οχημάτων.

Η Κάρπαθος δεν έχει ακόμα σύγχρονο οδικό δίκτυο. Τα κοιμητήρια της Καρπάθου πρέπει να αποδεσμευτούν από τον δήμο και να παραχωρηθούν στις εκκλησιαστικές επιτροπές. Να μείνει μόνο της πρωτεύουσας των Πηγαδιών στον δήμο.

Δεν μπορεί πενήντα μόνιμοι κάτοικοι να πληρώνουν χαράτσι για τα οστά των κουρασμένων προγόνων μας είναι λάθος. Αφού ο δήμος δεν προσφέρει τίποτα το αξιόλογο σ’ αυτά.  Μειωμένη παραγωγή ελαιόλαδου εμφανίζει η Κάρπαθος, λόγω της καταστροφής των ελαιόδεντρων από τα αδέσποτα ζώα. Το φαινόμενο δυστυχώς γεμίζει απογοήτευση τους γεωργούς της Καρπάθου ενώ οι αρμόδιες αρχές δείχνουν αδιαφορία καθώς και οι κτηνοτρόφοι.

Όμως πρέπει να ληφθούν σωστές αποφάσεις για να αλλάξει η εικόνα του σήμερα  της απογοήτευσης. Το πρόβλημα εκκρεμεί στους κτηνοτρόφους όπου πρέπει να μαζέψουν τα ζώα τους.

πηγή www.rodiaki.gr