Ο Κώστας Πάχος θυμάται την εκδήλωση "ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ" στο ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ο Κώστας Πάχος θυμάται την εκδήλωση "ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ" στο ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΠΡΙΝ 15 ΧΡΟΝΙΑ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ “ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ” (1940-1941) ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ.

Στις 29 Μαϊου του 2007 η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών Πειραιώς ( πρόεδρος η Θεμελίνα Χαραλαμποπούλου)και ο Σύλλογος Δωδεκανησιακών Σωματείων Βορείου Ελλάδος ( πρόεδρος ο Στέφανος Τηλιακός) παρουσία του υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής Αριστ. Παυλίδη, του αντιπρόεδρου της Ομοσπονδίας παροικιακών Δωδεκανησιακών Συλλόγων Ρόδου Γ. Μηνατσή, του μοναδικού επιζώντα Αντωνίου Ζενζεφύλλη (από την Κάσο) και με την συμμετοχή των τοπικών πολιτικών, δημοτικών και στρατιωτικών αρχών, οργανώσαν σεμνή εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Σύνταγμα Δωδεκανησίων Εθελοντών (ανάμεσα τους 100 περίπου Λεριοι της Αττικής) (1940-1941) με την τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας στο στρατιωτικό μνημείο στη θέση Κλειδί (σημείο όπου έφθασε το Σύνταγμα).Στο μνημείο που υπήρχαν κοπέλες με τοπικές ενδυμασίες απ’ όλα τα νησιά μας, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Η όλη εκδήλωση εμπλουτίστηκε με επίκαιρη ομιλία του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Κουτσουράδη, χορούς και τραγούδια της Δωδεκανήσου στο Πνευματικό κέντρο της πόλης με υπεύθυνο τον Αντ. Κοκκινίδη (από την Κάλυμνο), απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων κ.α

Την Λέρο εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων Νικ. Νταλόγλου και ο υπεύθυνος της εφημ. “Λεριακά Νέα” Κώστας Πάχος.