Κρίσιμη συνεδρίαση για το μέλλον του κτηρίου Κέντρου Υγείας. Θα γίνει ουσιαστικός διάλογος με επιχειρήματα;

Κρίσιμη συνεδρίαση για το μέλλον του κτηρίου Κέντρου Υγείας. Θα γίνει ουσιαστικός διάλογος με επιχειρήματα;

Μια από τις σημαντικές τακτικές συνεδριάσεις του Δήμου Καρπάθου είναι αυτή της 8ης Δεκεμβρίου 2022 αφού θα συζητηθεί και εκτός απροόπτου θα ψηφιστεί το θέμα που αφορά την επανάχρηση του κτηρίου του Κέντρου Υγείας της Καρπάθου.

Πρόκειται για ένα κτήριο κυριολεκτικά στην καρδιά της πρωτεύουσας το οποίο εκτός από τους πολλούς χώρους διαθέτει μεγάλο εξωτερικό χώρο με εξαιρετικές δυνατότητες. Να επισημάνουμε ότι μέχρι σήμερα ο Δήμος Καρπάθου δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σχέδιο ή τις πιθανές δυνατότητες των χώρων μέσα από μια οικονομοτεχνική μελέτη όπως όφειλε να έχει ήδη πράξει.

Τρεις είναι οι προτάσεις με τις οποίες θα γίνει κουβέντα και ελπίζουμε να μη γίνει στο γόνατο.

Η πρώτη αφορά την ομόφωνα ψηφισμένη πρόταση της τοπικής κοινότητας, βάση της οποίας προκρίθηκε ο χώρος να γίνει πολυχώρος πολιτισμού, με δεδομένο όμως ότι το κτήριο στο Κονάκι δόθηκε για χρήση, η κοινότητα Καρπάθου στρέφεται στην ιδέα ενός Μουσείου το οποίο να καλύπτει όλες τις ανάγκες του νησιού. Με άλλα λόγια στο Κ.Υ. να στεγαστεί το Αρχαιολογικό καθώς επίσης να αξιοποιηθεί και κάθε άλλη δυνατότητα που δίνει ο εκεί χώρος. Να θυμίσουμε ότι ο συμπατριώτης μας κ. Θεοδόσης Μαστρομηνάς πρώτος έκανε λόγο για μετατροπή του κτήριου Κ.Υ. σε πολυλειτουργικό Μουσείο που έχει μεγάλη ανάγκη ο τόπος.

Δεύτερη πρόταση είναι η επιθυμία αρκετών συμπατριωτών μας το Κέντρο Υγείας να μετατραπεί κέντρο Ηλικιωμένων. Μια ιδέα που αγκαλιάζουν αρκετοί Καρπάθιοι που ζουν ακόμη και εκτός του νησιού. Ας μην ξεχνάμε ότι το κτήριο είναι κατασκευασμένο από δωρεές αποδήμων κάτι που οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας.

Τρίτο έχουμε το αίτημα παραχώρησης του Κ.Υ. στην Ά Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου. Από τον Μάρτιο 2022 το Αστυνομικό τμήμα της Καρπάθου αναβαθμίστηκε σε υποδιεύθυνση κι αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού, απαιτείται συνεπώς ένα κτήριο που θα πληροί τις αυξημένες καθημερινές ανάγκες της υποδιεύθυνσης κι όπως φαίνεται το κτήριο του Κ.Υ. έχει αυτές τις δυνατότητες.

Τι είναι το καλύτερο για τους κατοίκους της Καρπάθου; Δύσκολη απάντηση αφού και οι τρεις προτάσεις έχουν βαρύτητα και αξία. Ωστόσο δε μπορούμε να μην ξεχωρίσουμε την πρόταση της τοπικής κοινότητας καθώς και της μερίδα πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν το κτήριο να γίνει Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα γνωστά σε όλους μας ΚΑΠΗ. Κι αυτό διότι πρόκειται για προτάσεις που βγαίνουν μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας. Όσο αφορά τις ανάγκες της Αστυνομίας, είναι σεβαστή η επιθυμία ωστόσο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δε νομίζω ότι περιμένει δωρεές για να επιβιώσει! Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στην έκθεση κρατικού ππροϋπολογισμού 2022, στις Αστυνομικές υπηρεσίες προβλέφθηκαν 1.701.885.063,00 ευρώ. 

Θα περιμένουμε να ακούσουμε τις ολοκληρωμένες και ξεκάθαρες απόψεις των δημοτικών συμβούλων καθώς επίσης και την επίσημη θέση της δημοτικής αρχής για το σοβαρότατο θέμα.

«Ήδη άσκοπα έχει χαθεί αρκετός χρόνος», υποστηρίζουν αρκετοί Καρπάθιοι και δεν έχουν άδικο. Το κτήριο του Κέντρου Υγείας, καθώς και ο πανέμορφος εξωτερικός χώρος πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν και να δοθούν για τη βέλτιστη χρήση. Άραγε θα ενδιαφερόταν το Υπουργείο Πολιτισμού να μεταφέρει εκεί το αρχαιολογικό Μουσείο της Καρπάθου και να οργανώσει νέες συλλογές από το νησί που συχνά αποκαλείται θησαυρός λαογραφίας και πολιτισμού;

Από το προσεχές δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καρπάθου ελπίζουμε τουλάχιστον σε γόνιμο διάλογο, μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις και προσωπικές επιθέσεις. Μακάρι αυτή τη φορά να είμαστε τυχεροί.

Μανώλης Δημελλάς

2.12.2022

Καρπαθιακά Νέα