Τιμή για την Κάρπαθο η αναγόρευση του Μηνά Αλ. Αλεξιάδη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου (VIDEO)

Τιμή για την Κάρπαθο η αναγόρευση του Μηνά Αλ. Αλεξιάδη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου (VIDEO)

Μεγάλη είναι η χαρά και η τιμή για την Κάρπαθο αφού ένα δικό της τέκνο, ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, σε μια συγκινητική τελετή αναγνωρίζεται ακόμη μια φορά και ξεχωρίζει  στο Πανελλήνιο! Αυτή τη φορά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έπειτα από ομόφωνη εισήγηση της Γενικής Συνέλευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε., με έδρα στη Ρόδο, αποφάσισε να του δώσει τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στο χώρο της επιστήμης. 

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ που πραγματοποίησε ο Αριστείδης Μιαούλης για την ertnews.gr  στην εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθηγητής κ. Πολύκαρπος Καραμούζης ενώ η παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του τιμώμενου έγινε από τον αναπληρωτή καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης κ.Γεώργιο Κατσαδώρο.
Στην τελετή αναγόρευσης παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. κ. Μάνος Κόνσολας , ο διοικητής της Α Αστυνομικής Διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Μανώλης Καζαμίας.

Επίσης ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ο´Αρχων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Ιωάννης Πάππου, τον Πατριάρχη Αλεξανδρειας Θεόδωρο. Παρέστη και ο πρώην Έπαρχος Καρπάθου και Κάσου Γιάννης Μηνατσής. Πολλοί Καρπάθιοι της Ρόδου μεταξύ των οποίων και οι Μενετιάτες Βασίλης Διακονης, Μάκης Ρήγας Ρηγοπούλης και η Φωτεινή Χατζηκοντού και πλήθος κόσμου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του τιμώμενου καθηγητή κ. Αλεξιάδη, με θέμα: «Νεώτερη Λαογραφία: Δημοσιογραφικός λόγος και Αντι-Παροιμίες».

Η τελετή έκλεισε με μία σύντομη αφιερωματική εκδήλωση με σκοπούς της Καρπάθου, σε μουσική επιμέλεια Ηλία Αναστασιάδη στη λύρα και Μιχάλη Μπαλασκά στο λαούτο, όπου ακούστηκαν μεταξύ άλλων και οι μαντινάδες:

«Είμαστε υπερήφανοι όλοι για το νησί μας
Γιατί ανθρώπους έβγαλε σαν τον καθηγητή μας».

Ακολούθως μέλη του Παγκαρπαθιακού Συλλόγου Ρόδου πρόσφεραν στους παρευρισκόμενος τους παραδοσιακούς λουκουμάδες, προς τιμήν του εκλεκτού συμπατριώτη τους.

“Τιμή μου η αναγνώριση και από τα Δωδεκάνησα ”

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ν.Αιγαίου ο κ. Αλεξιάδης εξέφρασε την συγκίνησή του για την τιμή που του έγινε υπογραμμίζοντας πως έτσι και η Επιστημονική Κοινότητα της Δωδεκανήσου, δείχνει την αναγνώριση της πολύχρονης προσφοράς του.
Ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης κατάγεται από τις Μενετές Καρπάθου και είναι Έλληνας ακαδημαϊκός και συγγραφέας.
Είναι ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επίτιμο μέλος (καθηγητής) του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Είναι, επίσης, Άρχων Υπομνηματογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Άρχων Χαρτουλάριος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.Ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης σπούδασε Μεσαιωνική και Νεώτερη Ελληνική Φιλολογία και Λαογραφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απ’ όπου αποφοίτησε το 1972 με βαθμό «Άριστα». Σε όλη τη διάρκεια των σπουδών του, λόγω εξαιρέτου επιδόσεως, ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.
Μετά τη στρατιωτική του θητεία (1973-1975) διορίστηκε καθηγητής στο Γυμνάσιο και Λύκειο Καρπάθου (1975-1977). Το 1982 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με βαθμό «Άριστα».
Έκανε συμπληρωματικές σπουδές Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, Εθνογραφίας και Λαογραφίας στο University College και στο London School of Economics του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1982-1983 και 1989-1990).

 

 

1.12.2022