Κριτικό σημείωμα του Αριστείδη Μιαούλη για το βιβλίο του Γιάννη Εμίρη, «Άγιοι που έζησαν στον 20ό αιώνα. Εις το “καθ΄ ομοίωσιν” επανήχθησαν» – Α΄ τόμος

Κριτικό σημείωμα του Αριστείδη Μιαούλη για το βιβλίο του Γιάννη Εμίρη, «Άγιοι που έζησαν στον 20ό αιώνα. Εις το “καθ΄ ομοίωσιν” επανήχθησαν» – Α΄ τόμος

Τις πνευματικές συντεταγμένες μας ανασυγκροτεί  με μια διεισδυτική ματιά στο νέο έργο του «Άγιοι που έζησαν στον 20ό αιώνα. Εις το “καθ΄ ομοίωσιν” επανήχθησαν» – Α΄ τόμος ο φίλος Ιωάννης Ηλ. Εμίρης (εκδ. Μελωδός 2022 σελ. 447). Εξώφυλλο δια χειρός Βλάσση Τσοτσώνη

γράφει ο Αριστείδης Μιαούλης

«Ένα βιβλίο για ανθρώπους που έζησαν ανάμεσά μας, αλλά δεν προσδέθηκαν στον κοινωνικό τους περίγυρο και τις αξίες της εποχής, προτίμησαν να κοιτάξουν ψηλά και να αναζητήσουν το «καθ᾿ ομοίωσιν». Αυτοί είναι οι Άγιοι του 20ού αιώνα’ όπως αναφέρει στο οπισθόφυλλο ο συγγραφέας. Το βιβλίο προλογίζει ο Σεβ.  Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο.

Ο Γιάννης Ηλ. Εμίρης, Κασιώτης στην καταγωγή, γεννήθηκε το 1959 στο Παλαιό Φάληρο. Σπούδασε στην Γκρενόμπλ γενική, γαλλική και συγκριτική λογοτεχνία, όπου και δίδαξε (1982-1984) νεοελληνική γλώσσα, μετάφραση και λογοτεχνία.
Εξέδωσε το λογοτεχνικό περιοδικό Πολιορκία (1978-1990) και το περιοδικό ποικίλης ύλης Club (1989-1991). Από το 1991 έως και το 2002 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων. Με την ιδιότητά του αυτή δημιούργησε εκθέσεις ιστορικού χαρακτήρα για τον ελληνισμό και ήταν διευθυντής των εκδόσεων του Πολιτισμικού Οργανισμού (Αθηναϊκή Βιβλιοθήκη κ.ά.).
Έργα του: Χάρτινες Σχέσεις (φιλολογικά δοκίμια), Γράψε το Φως (πεζά κείμενα), Κάψε την Άλλη! (μυθιστόρημα). Έχει μεταφράσει βιβλία των Gaston Bachelard, Roland Barthes, Alina Reyes, Jean Baudrillard. Διευθύνει την εταιρεία “Δημιουργική Πρόταση, Θέματα Επικοινωνίας”.

Το βιβλίο « Άγιοι που έζησαν στον 20ό αιώνα. Εις το “καθ΄ ομοίωσιν” επανήχθησαν» αποτελεί έναν σύγχρονο συναξαριστή που αξιοποιεί φιλολογικά και λογοτεχνικά πληθώρα πηγών προσφέροντας στον αναγνώστη άπειρες πολυφωνικές αναπαραστάσεις του βίου τριάντα των αγίων που ξετυλίγει. Όπως προλογικά επεξηγεί ο συγγραφέας ο τριάντα είναι συμβολικός γιατί ΄Αγιοι δεν είναι μόνον αυτοί που οι άνθρωποι αξιώθηκαν να γνωρίσουν, όπως οι τριάντα,περίπου, επισήμως αγιοκαταταγέντες αοι την Ορθόδοξη Εκκλησία μας κατά τον 20ό αιώνα». Ετσι στον ανά χείρας τόμο μελετούμε τους βίους των: Οσίου Παχωμίου, Αγίων Παρθενίου και Ευμενίου, Οσίας Μεθοδίας, Αγίου Ιωάννη της Κροστάνδης, Αγίου Νεκταρίου, Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ μαρτυρισάντων, Αγίου Φιλουμένου Αγιοταφίτη, Οσίου Δανιήλ Κατουνακιώτη, Αγίου Σιλουανού, Οσίου Ιερωνύμου Σιμωνοπετρίτου, Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, Αγίου Σφρονίου του Εσσεξ και Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτη.

Η εικόνα του Αγίου Πλάτωνα στην Πάτμο

Με ιδιαίτερη συγκίνηση μελέτησα το ευσύνοπτο  άθροισμα ζωής που τόσο περίτεχνα μας παρουσιάζει ο κ. Εμίρης δύο Αγίων με τους οποίους με συνδέει ένας διαρκής  περιρρέων σεβασμός. Στο κεφάλαιο ΄Αγιοι, Αρχιερείς, Ιερομάρτυρες, Μ.Ασίας υψώνεται και ο πυλώνας που λέγεται Άγιος Πλάτων (Αϊβαζίδης) (1852 – 1921) ο Πάτμιος που απαγχονίστηκε από τους Οθωμανούς το Σεπτέμβριο του 1921 στην Αμάσεια του Πόντου όπου υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος του Μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη, του ηρωϊκού Μακεδομονάχου. Συγγενείς εκ Μητρός του Μακαριστού Επισκόπου Τράλλεων Ισιδώρου Κρικρή, και συνακόλουθα του ανεψιού του πρόσφατα εψηφισμένου   Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Πλάτωνα, εις μνήμην του συγγενούς του ιερομάρτυρα. (Ο  Σεβ. Πλάτων Κρικρής είναι ο συγγραφέας αυτοτελούς εκδόσεως για τον Άγιο Εθνομάρτυρα Πλάτωνα με πολλά στοιχεία από το οικογενειακό αρχείο) .

Η εκκλησία του Αγίου Πλάτωνα που έκτισε στην Πάτμο ο εκ μητρός απόγονός του Μακαριστός Επίσκοπος Τράλλεων Ισίδωρος

 

Η Εκκλησία του Αγίου Φιλουμένου στην Πάτμο

Στο αμέσως επόμενο κεφάλαιο, κλίνουμε το γόνυ στον Αγιο Νέο Ιερομάρτυρα Φιλούμενο τον Κύπριο (1913-1979) που αγιοκατατάχθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2009. To 2016  ανηγέρθη και Ναός προς τιμήν του στη θέση Χωριδάκια της Πάτμου ( πρέπει να είναι ο πρώτος Ναός επ΄ονόματί του σ΄ολόκληρη την Ελλάδα) το 2016 από τον π. Ιωάννη Γρύλλη εις μνήμην των γονέων του Μιχαήλ και Κυριακής Γρύλλη). Είχα την μεγάλη ευκαιρία να γνωρίσω και να συζητήσω για τον Αγιο Φιλούμενο με τον Γέροντα Ιουστίνο Αγιοταφίτη στο Φρέαρ του Ιακώβ που έγινε μάρτυρας του θανάτου του Αγίου από εξτρεμιστές εβραίους . Τον σκότωσαν με τσεκούρι αφού προηγουμένως του έκοψαν τα δάκτυλα του δεξιού του χεριού.

 

Με τον Αγιοταφίτη  Γέροντα Ιουστίνο στο φρέαρ του Ιακών

Δεν προσπέρασα με μια απλή ανάγνωση τούτο το έργο του κ. Εμίρη. Και σας συστήνω να μην το κάνετε και σεις. Οι τεχνικές της αφήγησης που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας  διευρύνουν το εύρος του προβληματισμού μας πάνω στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τη βιωτή αυτοί οι άνθρωποι. Χωρίς φιλοσοφικούς λαβυρίνθους ο χρόνος της μνήμης  φροντίζει να κυλά όμορφα. Διδαχτικά.

Στο δεύτερο τόμο του έργου θα γνωρίσουμε μεταξύ άλλων τον Αγιο Σάββα το νέο τον εν Καλύμνω, τον Αγιο Αμφιλόχιο (Μακρή) που είχα την ευλογία να γνωρίσω πολύ καλά, αφού το σπίτι του βρίσκεται μια πόρτα απ΄το δικό μου στη Χώρα της Πάτμου και τον Αγιο Παϊσιο τον Αγιορείτη,