Λαϊκή Συνέλευση Μενετών. Ευκαιρία ή μήπως μια κουραστική επανάληψη;

Λαϊκή Συνέλευση Μενετών. Ευκαιρία ή μήπως μια κουραστική επανάληψη;

 Για πρώτη φορά στη θητεία Νισύριου, μια κοινότητα αποφασίσει να κουβεντιάσει τα λιμνάζοντα προβλήματα της. Προβλήματα που κάνουν χρόνια παρέλαση στο χωριό και παρέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή ωστόσο παραμένουν μυτερά αγκάθια στον μικρό τόπο.

Ο φωτισμός, η αποχέτευση, η ύδρευση, ο δρόμος για το Λάϊ, το παρατημένο κτήριο του πρώην δημοτικού σχολείου. Ακόμη ο περιφερειακός και οι «αόρατες» αντιστάσεις που συνάντησε η κίνηση Γεραπετρίτη για τη δημιουργία του. Αυτά είναι μόνο μερικά από αυτά που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του ο Μενετιάτης και όχι μόνο, αφού όλα τα χωριά του νησιού λίγο ή περισσότερο ζουν στο ίδιο ακριβώς μοτίβο. Φαίνεται πάντως ότι ενώ όλοι τα γνωρίζουν όλα αλλά επιλέγουν να κάνουν τα στραβά μάτια. Μα είναι δυνατόν; Ντροπή, το 2022 να μιλάμε ακόμη για τις σβηστές λάμπες! Κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια γκρινιάζουμε για το σκοτεινό χωριό και κάθε φορά υπάρχει μια “γερή” δικαιολογία.

Παρόντες στην άτυπη λαϊκή συνέλευση των Μενετών, από τον Δήμο ήταν οι Μανώλης Παραγυιός, Μανώλης Βασιλαράκης, Μιχάλης Ρεΐσης, Μιχάλης Μανωλάκης, Γιάννης Λυριστής, Δημήτρης Ζανακης και  Μανώλης Τσέρκης. Επίσης ο Μενετιάτης δημοτικός σύμβουλος Νίκαντρος Αντρέου, ο οποίος πρώτος φώναξε για να γίνει η λαϊκή συνέλευση, καθώς και σύσσωμο το τοπικό συμβούλιο του χωριού.

Μας έκανε εντύπωση η παρουσία της Επάρχου και των αντιδημάρχων στο κεντρικό πάνελ, αφού πρόκειται για καλεσμένους, ίσως λοιπόν να έπρεπε να καθίσουν λίγο παραπέρα και στο τέλος να απαντούσαν, αν το επιθυμούσαν, στον κόσμο όπως και το έκαναν.

Ο πρόεδρος της κοινότητας, Μανώλης Μαγριπλής, καθυστέρησε στην παρουσίαση των ανοιχτών προβλημάτων-θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι Μενετές, με αποτέλεσμα να δοθεί περισσότερος χρόνος σε κουβέντα που κάποιες στιγμές το όλο πρόγραμμα κούραζε.

Ενδιαφέρουσες βρήκαμε τις προτάσεις του Εξωραϊστικού συλλόγου, που προσπαθεί με τη σειρά του να δώσει κάποιες λύσεις με τις δικές του δυνάμεις. Ωραία και γόνιμη άποψη ακούσαμε και από τον εφημέριο Μενετών π. Μιχαήλ Φράγκο. Εντέλει οι κάτοικοι είπαν τις αγωνίες τους και η διοίκηση του δήμου ήταν εκεί για να υπερασπιστεί τις  θέσεις και τις όποιες αδυναμίες της κι αυτό ας μην το παραβλέψουμε. Αλήθεια ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Μανωλάκης, γιατί έφυγε τόσο βιαστικά χωρίς να πει μια κουβέντα, για το εάν συμφωνεί ή όχι με τα αιτήματα των κατοίκων;

Να επισημάνουμε  επίσης ότι δεν ακούσαμε κουβέντα για την πρόταση να γίνει Μουσείο της «Επανάστασης 5ης Οκτωβρίου 1944» στο χωριό! Η μέριμνα δε για τα ιστορικά κτήρια-μνημεία των Μενετών βρίσκεται πιο κάτω από το ναδίρ.

Όλα αυτά, σε συνάρτηση με την επιστολή-παρέμβαση του Μενετιάτη δικηγόρου Γιάννη Ιωαννίδη, μας κάνουν να πούμε ότι η κοινωνία της Καρπάθου ανησυχεί βαθιά με τις εξελίξεις στον δήμο. Έναν δήμο που ναι μεν προσπαθεί, άλλωστες κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι στο τέλος της θητείας του θα έχει μετρήσει σοβαρό έργο έστω κι αν κάποιοι τα χρεώνουν όλα στον Γεραπετρίτη. Ενδεικτικά να αναφέρω τις εξελίξεις για το λιμάνι (που ίσως σε πολλούς δεν αρέσει αλλά δεν τους είδα να διεκδικούν με σθένος κάτι άλλο) το μείζων θέμα του κτηρίου του ΕΠΑΛ που δρομολογήθηκε, το φράγμα, η τηλεμετρία καθώς και ένα σωρό έργα, που μπήκαν στο τραπέζι των συζητήσεων από την διοίκηση Νισύριου. Από την άλλη αυτή η διοίκηση καθυστερεί απελπιστικά σε θέματα που κυριολεκτικά «καίνε» την Κάρπαθο, όπως το πρώτο κύτταρο ΧΥΤΑ (χωματερή) αλλά και η μη λειτουργία του βιολογικού που πιθανόν να φέρει άμεσα και μια καταγγελία.

Ωστόσο η διοίκηση Νισύριου έχασε την έννοια της συνοχής, του σεβασμού και της α πριόρι αποδοχής της καρπαθιακής κοινωνίας, αφού όλα αυτά που συνέβησαν μέσα στην παράταξη ΝΕΑ ΠΝΟΗ μοιραία τα χρεώνονται όλοι μαζί ανεξάρτητα από το ποιος τραβά την υπόθεση στα άκρα.

Θα λυθούν τα προβλήματα των Μενετών και των άλλων χωριών; Σίγουρα κάτι θα γίνει κι όσο κάποιοι διεκδικούν με σθένος τόσο καλύτερα, όμως το πιο σοβαρό από όλα τα θέματα είναι να δούμε τους ανθρώπους που επιθυμούν με τέτοια φλόγα να διοικήσουν αυτόν τον ταλαιπωρημένο τόπο.

Να δούμε ποιοι θέλουν να φορέσουν το γλυκό «πουκάμισο» του Δημάρχου και γιατί να γίνουν “ναυγοσώστες” και να μας σώσουν.

Αν οι προοπτικές μας είναι να ψηφίσουμε τον ξάεερφο και τον συγγενή τότε θα ζήσουμε μια θλιβερή επανάληψη και θα ψάχνουμε βαθιές αιτίες ενώ η ρίζα των προβλημάτων γράφεται πάνω στους καθρέφτες μας.

Μανώλης Δημελλάς

Καρπαθιακά Νέα