Δημιουργία πύλης εισόδου στο λιμάνι των Πηγαδίων στην Κάρπαθο. Πρωτοβουλία του Μάνου Κόνσολα

Δημιουργία πύλης εισόδου στο λιμάνι των Πηγαδίων στην Κάρπαθο. Πρωτοβουλία του Μάνου Κόνσολα

 

 

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ανέλαβε πρωτοβουλία για την υλοποίηση σημαντικών έργων στο λιμάνι των Πηγαδίων στην Κάρπαθο, με παρέμβασή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο κ. Κόνσολας χαρακτηρίζει ως κορυφαίο έργο, τη δημιουργία και λειτουργία πύλης εισόδου, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να μπει το νησί στο χάρτη της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού.

Επισημαίνοντας ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου έχει προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης, ο κ. Κόνσολας ζήτησε από τον Υπουργό Ναυτιλίας να εκφραστεί άμεσα η πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου.

Παράλληλα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, έθεσε ως προτεραιότητα ένα ακόμα έργο για το οποίο έχει συνταχθεί ήδη μελέτη, την αντικατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Μάνου Κόνσολα προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Πλακιωτάκη.

Αθήνα, 19 Αυγούστου 2021

Α.Π.: 8505 19/8/2021

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

ΘΕΜΑ: «Έργα αναβάθμισης στο λιμάνι των Πηγαδίων στην Κάρπαθο»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Το λιμάνι των Πηγαδίων στην Κάρπαθο στερείται βασικών υποδομών και λειτουργιών προκειμένου να αναβαθμιστεί σε επίπεδο εικόνας και υπηρεσιών.

Κομβικής σημασίας ζήτημα αποτελεί η δημιουργία και λειτουργία πύλης εισόδου, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να μπει το νησί στο χάρτη της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου έχει προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης για την «υλοποίηση του συστήματος εισόδου-εξόδου, στο θαλάσσιο συνοριακό σημείο διέλευσης του λιμένα Πηγάδια Καρπάθου».

Το επόμενο βήμα που αναμένει με ιδιαίτερη αγωνία η τοπική κοινωνία είναι η επιβεβαίωση της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εκκρεμότητα ένα ακόμα έργο για το οποίο απαιτείται η συναίνεση και η γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας, αυτό της αντικατάστασης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

Είναι δεδομένο ότι το λιμάνι στα Πηγάδια της Καρπάθου χρήζει και άλλων παρεμβάσεων, στην παρούσα, όμως, φάση είναι επιτακτική η υλοποίηση των δύο αυτών έργων.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου για την χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου της δημιουργίας πύλης εισόδου-εξόδου στο λιμάνι των Πηγαδίων στην Κάρπαθο.

2. Πότε θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες της γνωμοδότησης από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας για το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου