Τα λύματα στη γλίστρα. Ο επιχειρηματίας Θ. Θεοδότου σε απόγνωση. Απαντήσεις δίνει ο Γιώργος Χατζηκουτσός

Τα λύματα στη γλίστρα. Ο επιχειρηματίας Θ. Θεοδότου σε απόγνωση. Απαντήσεις δίνει ο Γιώργος Χατζηκουτσός

Ο κος Θοδωρής θεοδότου, έχει το περίπτερο στην είσοδο της Μαρίνας και τους τελευταίους μήνες βιώνει μια απερίγραπτη κατάσταση. Λίγα μέτρα από την επιχείρηση του, η οποία σημειώστε βρίσκεται πολύ κοντά στο Δημαρχείο, ο αγωγός ομβρίων βγάζει λύματα μέσα στη θάλασσα. Η οσμές είναι ανυπόφορες και οι εικόνες δεν περιγράφονται. Ο κ. Θεοδότου έχει κάνει πολλές προσπάθειες ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να λύσουν το πρόβλημα που υπάρχει για περισσότερους από 2 μήνες, ωστόσο λύση δεν έχει δοθεί. 

Αγανακτισμένος αποφάσισε να μιλήσει στα Καρπαθιακά Νέα και να δώσει δημοσιότητα σε ένα θέμα που είναι κοινό μυστικό σε εκείνους που θα βρεθούν ακόμη και περαστικοί από την περιοχή.

«Δεν θέλω να κάνω καταγγελίες, αλλά απορώ και αναρωτιέμαι, έχω πέντε παιδιά κ έξιι εγγόνια. Έχω καταστραφεί. Παλεύω να δουλέψω το περίπτερο, να βγάλω τις υποχρεώσεις μου, όμως δεν αντέχω τις οσμές. Τρεις φορές έχω πάει στο Νοσοκομείο δεν μπορώ να σταθώ μέσα στο περίπερο και αναγκάζομαι να πηγαίνω στην άλλη άκρη μήπως γλυτώσω από αυτές τις «μυρωδιές».

Ο κ. Θεοδότου δεν μιλά μόνον για τις άσχημες προσωπικές εμπειρίες του, ένα σωρό επιχειρήσεις βρισκόνται στην περιοχή της γλύστρας, μάλιστα σε εκείνο το σημείο, τη μικρή παραλία, πριν λίγες μέρες ένα ζευγαράκι τουριστών έκανε μπάνιο! Αναρωτιέται λοιπόν μετά από όλες αυτές τις αναφορές προς όλες τις υπηρεσίες, λιμεναρχείο και Δήμο, δεν έπρεπε να είναι ενημερωμένος ο κόσμος;  Παιδιά παίζουν γύρω από τα λύματα ενώ ακόμη και ο δρόμος, σε εκείνο το σημείο, είναι σε κακή κατάσταση και χρειάζεται επισκευή.

«Το καλοκαίρι έφυγε. Φώναξα το λιμεναρχείο και ήρθε, ήρθαν και οι άνθρωποι του Δήμου. Τι έγιναν αυτές οι αναφορές; Τι έγιναν αυτά τα χαρτιά; Τα κλείσαμε και φύγαμε; Τα παιδιά μου λένε κάνε λίγο υπομονή. Πόσο υπομονή να κάνω; Δεν έχω άλλες ανοχές και αντοχές».

Με το πρόβλημα των λυμάτων στη θέση της γλίστρας έχει ασχοληθεί επισταμένα ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητα στα Πηγάδια κ. Χατζηκουτσός. Προσπαθήσαμε λοιπόν να μάθουμε τι ακριβώς έχει συμβεί και γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχει πρόοδος και αντιμετώπιση του προβλήματος.

“Η ιστορία αυτή με τα λύματα δεν είναι σημερινή, είναι αρκετούς μήνες ταλανίζει τη δημοτική αρχή στο σύνολο της και εμένα προσωπικά” τονίζει στα Καρπαθιακά Νέα ο κ. Χατζηκουτσός και συνεχίζει την ενημέρωση.

“Έχω προχωρήσει σε καταγγελία προς την υγειονομική υπηρεσία της Περιφέρειας, αλλά και προς τη λιμενική αρχή, έχω γνωστοποιήσει προς τη δημοτική αρχή, τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο. Να σας πω που είμαστε αυτή την ώρα. Με τη βοήθεια εξωτερικού συνεργάτη του Δήμου Καρπάθου, εντοπίστηκε ένα σημείο που δημιουργούσε πρόβλημα όμως όπως αποδείχθηκε δεν ήταν μόνο αυτό. Σήμερα, νωρίς το πρωί, 19 Αυγούστου 2022 κλήθηκα στις 06.00 να κατέβω στην πλατεία Αποδήμων Καρπαθίων, εκεί ο ιδιώτης συνεργάτης, παρουσία και του υπαλλήλου του Δήμου, και του Δημάρχου κ. Νισύριου, μας έδειξαν τη βασική αιτία του προβλήματος. Και πια είναι αυτή, υπάρχει ρωγμή αρκετά μεγάλη στο σωλήνα δικτύου ομβρίων και εκεί εισέρχονται λύματα από τον αγωγό των λυμάτων ο οποίος περνά από εκεί με πορεία προς συντιβάνι. Όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι αγωγός, είναι αρός. Το παλιό σύστημα που είχαν φτιάξει οι Ιταλοί όταν είχαν στην κατοχή τους την Κάρπαθο. Πήγαμε λοιπόν και φτιάξαμε έναν πεζόδρομο και αφήσαμε από κάτω ένα δίκτυο λυμάτων από την εποχή των Ιταλών.”

ΕΡ. Υπάρχει καμιά δικαιολογία; Είμαστε 20 Αυγούστου και σε ένα κεντρικότατο σημείο της Καρπάθου βγαίνουν λύματα.

ΑΠ. Μπορεί να υπάρξουν αστοχίες στα δίκτυα, ύδρευσης ή αποχέτευσης, δεν μπορεί να εξασφαλίσει κανείς ότι θα δουλεύουν στην εντέλεια. Η υπόθεση αυτή είναι δυο μήνες. Η υπηρεσία του Δήμου δεν έμεινε αμέτοχη. Οι υπηρεσίες του Δήμου προσπάθησαν να βρουν τη λύση για αυτό το λόγο κάλεσαν τον ιδιώτη.

ΕΡ. Στον επιχειρηματία τι απαντάς;

Ο επιχειρηματίας είναι ο μεγάλος αδικημένος. Ήδη τρέχουν οι ενέργειες ώστε να γίνει απευθείας ανάθεση στον ιδιώτη και να λυθεί το πρόβλημα.

ΕΡ. Έχουν γίνει κάποιες ενέργειες ώστε να ενημερωθούν λουόμενοι να μην κάνουν μπάνιο σε εκείνο το σημείο;

ΑΠ.» Εγώ λοιπόν ρωτώ ποιες είναι οι ενέργειες της υπηρεσίας του υγειονομείου που έχει ενημερωθεί από μένα για το θέμα; Αυτή τη στιγμή που μιλάμε τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Καρπάθου θα προχωρήσουν σε απευθείας ανάθεση για να λυθεί το θέμα. Για μένα πρόκειται για την πρώτη φάση. Πρεπεί να δούμε τι θα κάνουμε με τον αρο λυμάτων που περνά κάτω από τον πεζόδρομο. Εμείς ερχόμαστε σήμερα να δώσουμε λύση στα μπαλώματα που έγηιναν και στις αστοχίες προηγουμένων δημοτικών αρχών. Δε γίνεται να μου κάνεις ανάπλαση του αστικού κέντρου και από κάτω να αφήνεις ένα σάπιο σύστημα αποχέτευσης εν γνώσης ότι κάποια στιγμή θα σκάσει η βόμβα. Δηλαδή κάνουμε σήμερα κάτι για να φανούμε και δε μας ενδιαφέρει το πως θα εξελιχθεί στο μέλλον».