Μανώλης Ηλ. Λιορεΐσης: Απάντηση στον Γιάννη Βασ. Χατζηβασίλη (Για το συντριβάνι και όχι μόνο)

Μανώλης Ηλ. Λιορεΐσης: Απάντηση στον Γιάννη Βασ. Χατζηβασίλη (Για το συντριβάνι και όχι μόνο)

Αγαπητέ συμπατριώτη Γιάννη Χατζηβασίλη,

Γνωρίζεις πιστεύω ότι τόσο εσύ, όσο και τα αδέρφια σου, έχουν τη βαθιά προσωπική μου εκτίμηση αλλά και των συμπατριωτών μας συνολικά, για την καλλιτεχνική σας προσφορά.

Η τωρινή παρέμβασή μου προς την Ολυμπίτικη Αδελφότητα της Νέας Υόρκης έχει σκοπό τη συντήρηση και αποκατάσταση του μηχανισμού λειτουργίας του συντριβανιού του Διαφανιού, αφού επί χρόνια ο ενιαίος Δήμος Καρπάθου δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε μια στοιχειώδη έστω συντήρηση του μηχανισμού του.

Πριν αρκετά χρόνια όμως, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Διαφανίου, στο οποίο ήμουν τότε Αντιπρόεδρος, προθυμοποιήθηκε, μετά από εισήγηση μου, να συντηρήσει και να αποκαταστήσει την εμφάνιση του σιντριβανιού.

Επειδή οι τότε οικονομικές μας δυνατότητες ήταν περιορισμένες αποφασίστηκε, με γνώση και του τότε και τώρα Προέδρου του Συλλόγου Γιάννη Τσέρκη, να ζητηθεί η κατάθεση προσφορών με κλειστό φάκελο για το αδιάβλητο της διαδικασίας, αντί να προχωρήσουμε σε απευθείας ανάθεση των εργασιών, που ήταν ίσως το δεοντολογικά επιβεβλημένο.

Στη διαδικασία εκείνη, αν και προσκλήθηκες να συμμετάσχεις, δεν πήρες τελικά μέρος απ’ ότι θυμάμαι. Έτσι ανέλαβε να διεκπεραιώσει τη συντήρηση άλλος τεχνίτης που κατέθεσε σχετική προσφορά. Αυτή ήταν λοιπόν η αιτία της τότε παρέμβασής μας και όχι η υποτιθέμενη “ετσιθελική” αντίληψή μας.

Σχετικά τώρα με το παλαιότερα καταβληθέν ποσό για τη συντήρηση του σιντριβανιού από το φιλόπατρη συμπατριώτη μας Γιώργο Βασ. Πρωτόπαπα, αυτό αφορούσε, απ’ ότι μπορώ να θυμηθώ, αποκλειστικά την αποκατάσταση του διαλυμένου από τη θαλασσοταραχή  στιβανιού της “Ολυμπίτισσας που αγναντεύει το πέλαγος”.

Μιας και αναφέρεις πάντως την ενδιαφέρουσα άποψη σου “ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΛΥΜΠΙΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ”, αυτό πρέπει κυρίως να εφαρμοστεί στους ήδη διοικούντες Αντιδημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους, Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου και Κοινοτικούς Συμβούλους του τόπου, που επί τέσσερα χρόνια δεν μπόρεσαν ούτε καν να συντηρήσουν ένα σιντριβάνι, αν και κατοικούν σε σπίτια γύρω απ’ αυτό!

Βροντοφώναξε το λοιπόν, φίλε μου Γιάννη και προσδιόρισε με την ειλικρίνεια που σε χαρακτηρίζει σ’ ένα ανάλογο φιλμάκι σε ποιους αναφερόμαστε…!

Μανώλης Ηλ. Λιορεΐσης.

(φωτογραφία: Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου)

24.6.2023

Καρπαθιακά Νέα