Γιώργος Μαργαρίτης-Μανώλης Χατζημανώλης. Αναζητούνται πληροφορίες για δυο Καρπάθιους που έζησαν στη Λιβαδειά στις αρχές του 20ου αιώνα

Γιώργος Μαργαρίτης-Μανώλης Χατζημανώλης. Αναζητούνται πληροφορίες για δυο Καρπάθιους που έζησαν στη Λιβαδειά στις αρχές του 20ου αιώνα

Ο Γιώργος Μαργαρίτης και ο Μανώλης(;) Χατζημανώλης έφυγαν από την Κάρπαθο περίπου 20 χρόνια πριν από τον 20ο αιώνα. Εκεί γύρω στο 1880, οι δυο φίλοι περίπου 17-18 χρονών, άφησαν τα Δωδεκάνησα με κυριαρχία των Οθωμανών και διάλεξαν να ξενιτευτούν μια για πάντα από το νησί τους.

Χτιστάδες, δεινοί μάστορες πέτρας, διάλεξαν τη Στερεά Ελλάδα, τη Λειβαδειά της Βοιωτία και εκεί παντρεύτηκαν και ρίζωσαν!

Ο Γιώργος Μαργαρίτης παντρεύτηκε την Κατερινα Πατακιά και μαζί έκαμαν δυο κόρες, την Καλλιόπη και την Αναστασία Μαργαρίτη. Μάλιστα Καλλιόπη έλεγαν τη μητέρα του, η οποία ερχόταν από το γένος Ζαβόλα.

Ο Μανώλης Χατζημανώλης παντρεύτηκε τη 17χρονη Μαρία Σεφρεμέλη και έκαμαν 5 παιδιά.

Πετράδες, όπως ήδη είπαμε και οι δυο, άφησαν βαθύ χνάρι με τα έργα τους σε όλη τη Βοιωτία. Χαρακτηριστικά έργα του Γιώργου Μαργαρίτη είναι οι εκκλησιές του Αγίου Αντωνίου και της Αγίας Άννας, στη Λιβαδειά.

Η δισεγγονή του Γιώργου Μαργαρίτη, η Ξένια Οικονόμου, αναζητά πληροφορίες για τον Καρπάθιο προπάππου της! Ψάχνει περισσότερα στοιχεία για τις ρίζες του. Θέλει να βρει το χωριό καταγωγής του, καθώς επίσης και στοιχεία από την ευρύτερη οικογένεια Μαργαρίτη.

Αν γνωρίζετε κάτι για τον Γιώργο Μαργαρίτη ή τον Μανώλη(;) Χατζημανώλη και την ιστορία τους  σας παρακαλούμε στείλτε μήνυμα στα Καρπαθιακά Νέα.

Σύντομα θα επανέλθουμε με την ιστορία των παιδιών και των εγγονών του Γιώργου Μαργαρίτη που με τη σειρά τους άφησαν ιστορία στη Βοιωτία.

 

11.7.2023

Καρπαθιακά Νέα