Μαριάννα Μπρα: «Ο αγώνας του καρκινοπαθή είναι πολύ δύσκολος»

Μαριάννα Μπρα: «Ο αγώνας του καρκινοπαθή είναι πολύ δύσκολος»

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς

Λέγομαι Μαριάννα Μπρα και είμαι μαμά δύο υπέροχων κοριτσιών! Ζω στον Πειραιά όπου διατηρώ και το γραφειο μου ως ψυχολόγος. Τα τελευταία χρόνια εξειδικεύομαι στην περιγεννητική ψυχική υγεία και στο κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης μου, το «μαμά», βοηθάω γυναικες από την στιγμή που θα επιθυμήσουν να γίνουν μανούλες μέχρι και μετά που θα το καταφέρουν! Είμαι επίσης εξειδικευμενη στην ψυχολογική υποστήριξη ασθενών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, ανθρώπων με διαταραχές πρόσληψης τροφής, ατόμων με αγχώδεις διαταραχες ή κατάθλιψη και δουλεύω με βάση την γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεια. Αγαπώ πολύ τα ταξίδια και την θάλασσα!

Πώς αντιμετωπίζετε τις μοναδικές συναισθηματικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα μετά την απώλεια εγκυμοσύνης;

Πράγματι οι προκλήσεις είναι πολλές! Και από την δίκη τους μεριά αλλά και από την δίκη μου! Οι γυναίκες που βιώνουν μια τέτοια απώλεια εκτός από την θλίψη για αυτό που τους συνέβη έχουν και άγχος για να μην ξανασυμβεί. Το κυριότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να αποδεχτούμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και ότι θα έρθουν περίοδοι με ψυχικές δυσκολίες τις οποίες όμως θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε. Ειδικά σε μια επόμενη εγκυμοσύνη υπάρχει πιθανότητα ύπαρξης αγχώδους διαταραχής κατά την διάρκεια της και με γνώμονα αυτό συνιστούμε να συνεχίζεται η ψυχολογική υποστήριξη και η ψυχοθεραπεια και κατά την διάρκεια της.

Απο την δίκη μου πλευρά πολλές φορές στεναχωριέμαι για όσα συμβαίνουν στις γυναίκες που έχουν βιώσει απώλεια εγκυμοσύνης, ως άνθρωπος και ως μαμά συγκλονίζομαι από αυτές τις άσχημες εμπειριες αλλά νιώθω ότι ακόμα και αυτη η ανθρώπινη πλευρά ενός ψυχολόγου, σε συνδυασμό με τις γνώσεις είναι αυτό που χρειάζεται το κορίτσι που βιώνει την απώλεια!

Μπορείτε να συζητήσετε τη διασταύρωση μεταξύ κατάθλιψης και απώλειας; 

Μετά την απώλεια είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα όλα τα άσχημα συναισθήματα, θλίψη, θυμός, απόγνωση, είναι κάποια από αυτά. Όταν όμως βλέπουμε ότι τα άσχημα συναισθήματα έχουν μεγάλη διάρκεια και μεγάλη ένταση τότε θα πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια από έναν ειδικό ο οποιος είναι και ο μόνος που μπορεί να μας διαγνώσει ή όχι με κατάθλιψη.

Διαβάστε επίσης:  Δέσπω Διαμαντίδου: Η σπουδαία ηθοποιός, η χειραφετημένη γυναίκα, η «μαμά» του Γούντι Άλεν, η «αδελφή» της Μελίνας

Πώς βοηθάτε τους πελάτες να ξαναχτίσουν την αίσθηση της ελπίδας και της ανθεκτικοτητας τους αφού βιώσουν πολλαπλά τραυματικά γεγονότα.

Πολύ απλά, ουσα δίπλα τους! Είμαι ένα αφτί που ακούει όλους τους προβληματισμούς τους και όλους τους φόβους τους, προσπαθούμε μαζί με εκλογίκευση να αλλάξουμε τις άσχημες σκέψεις τους και μέρα με την μέρα, βήμα βήμα προχωράμε, με άγχος και με πόνο αλλά προχωράμε! Κοιτάμε μόνο μπροστά! Πολλές φορές είναι ανακουφιστικό απλά το να σκεφτόμαστε ότι ακόμα και τα άσχημα συναισθήματα είναι λογικά!

Ποιοι είναι μερικοί μηχανισμοί αντιμετώπισης για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου ή ασθένειας;

Ο κυριότερος μηχανισμός που χρησιμοποιούμε στο μαμά είναι η εκλογίκευση των άσχημων σκέψεων. Οι σκέψεις μας επηρεάζουν τα συναισθήματα μας και τις συμπεριφορές μας, μία σκεψη λοιπόν που φέρνει άσχημα συναισθήματα όταν την αλλάξουμε το πιθανότερο είναι να φέρει πλέον θετικά! Είναι πολύ σημαντικό για μένα να βοηθάω τον ασθενή να είναι συνεπής στην αγωγή του και στις εξετάσεις του. Πολλές φορές η καλή ψυχολογία του ασθενή βοηθάει σε πολλούς τομείς της σωματικής του υγείας. Για παράδειγμα, ένας ασθενής υπό χημειοθεραπεία έχει μικρότερες πιθανότητες παρενεργειών από τις θεραπείες αν ο ίδιος έχει καλή ψυχική διάθεση την ώρα της χημειοθεραπείας! Προσπαθούμε λοιπόν ο ασθενής να πηγαίνει κάθε φορά εφοδιασμένος με δύναμη και αισιοδοξία!

Καθώς είσαστε νικήτρια κατά του καρκίνου, τι θα θέλατε να πείτε σε ανθρώπους που δίνουν τον δικό τους αγώνα; 

Ο αγώνας του καρκινοπαθή είναι πολύ δύσκολος. Είναι ένας αγώνας στον οποίο δεν επιθυμήσαμε οι ίδιοι να συμμετέχουμε αλλά αφού μπήκαμε στον χορό πρέπει να χορέψουμε! Θα πρέπει τον καρκίνο να τον αντιμετωπίζουμε σαν ένα γεγονός που ήρθε και θα φύγει, να συνεχίζουμε την ζωή μας κανονικά, να κάνουμε όνειρα και σχέδια για την ζωή μας σαν να γνωρίζουμε σίγουρα ότι θα τον νικήσουμε και δεν θα μας νικήσει! Η οικογένεια μου κι εγώ προσπαθήσαμε πολύ να προχωρήσουμε με βάση αυτήν την πεποίθηση κατά την διάρκεια των θεραπειών μου. Άλλωστε έχουμε δύο μικρά παιδιά, η μεγάλη μου κόρη ήταν 5 χρόνων και η μικρή μου 5 μηνών, δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι όλο αυτό θα μας κερδίσει. Με εμπιστοσυνη στους γιατρούς μας και πιστη στον Θεό και στον εαυτό μας θα νικήσουμε! Και όταν περάσει ο καιρός όλο αυτό μένει απλά σαν μία άσχημη ανάμνηση!

Διαβάστε επίσης:  Το Community Fund της Airbnb υποστηρίζει το Women on Top για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών στην Ελλάδα

Πόσο σημαντική είναι η δουλειά του ψυχολόγου στην στήριξη ασθενών;

Η δουλειά ενός ψυχολόγου και ειδικά ενός ψυχολόγου υγείας είναι τρομερά σημαντική στην υποστήριξη ασθενών. Ο ασθενής μπορεί να μιλήσει για όλους τους φόβους του και όλες τις άσχημες σκέψεις του χωρίς να φοβάται ότι θα πληγώσει ή θα απογοητεύσει αυτόν που είναι απέναντι του. Ένας ασθενής είναι δύσκολο να μιλήσει για όλα όσα σκέφτεται στην οικογένεια του, την οποια νιωθει ότι έχει ήδη επιβαρύνει με την διάγνωση του. Επίσης, ενας ειδικος με τις γνώσεις του μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να βρει μέσα του την δύναμη να αντιμετωπίσει την ασθένεια του και να βάλει σε μια τάξη τις σκέψεις του, όπως και να ξεπεράσει τους φόβους του.

Που μπορούν να σας βρουν οι αναγνώστες μας;

Το γραφειο μου βρίσκεται στο κέντρο του Πειραιά, όμως τα ραντεβού μου είναι και διαδικτυακά. Μπορείτε να με βρείτε στο ινσταγκραμ στο mama_psyxologiki_ypostiriksi, όπου πολύ συχνά κάνω και giveaways με δώρα τα οποία μπορούν να κερδίσουν μόνο καρκινοπαθείς, στο Facebook στο Μαριάννα Μπρα Ψυχολόγος και στο «μαμά» Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης και τηλεφωνικά στο 2104127890.

Ανδριανή Λοϊζίδου

Είμαι μητέρα τριών υπέροχων παιδιών και επιχειρηματίας με μια πορεία που έχει συνδυάσει την αγάπη μου για την οικογένεια και την επαγγελματική μου φιλοδοξία. Με πτυχίο στον τομέα του MA Publishing από το Πανεπιστήμιο του Anglia Ruskin στο Cambridge, απέκτησα τις γνώσεις και τις δεξιότητες που με οδήγησαν στον ρόλο του Editor in Chief στο πετυχημένο 4i Magazine.

πηγή www.womanvita.gr

12.3.2024

Καρπαθιακά Νέα