Μια Καρπαθιά στην Ευρώπη! Η Μαρίτα Σακελλάκη γράφει στα Καρπαθιακά Νέα τις εμπειρίες της

Μια Καρπαθιά στην Ευρώπη! Η Μαρίτα Σακελλάκη γράφει στα Καρπαθιακά Νέα τις εμπειρίες της

Κάπως έτσι ξεκίνησε και το δικό μου ταξίδι. Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Όταν αποφάσισα να μετακομίσω στο εξωτερικό δεν ήξερα τι με περιμένει. Στην αρχή πίστευα ότι όλα θα μου έρθουν ευκολά και η ζωή θα είναι ένα πάρτι. Η αλήθεια? Ναι και όχι . Η απόφαση μου να σπουδάσω και τελικά να εγκατασταθώ στο εξωτερικό μου έδωσε πολλές ευκαιρίες. Ευκαιρία στην εκπαίδευση, να ωριμάσω, και να ταξιδέψω.

Κατά την διάρκεια των σπουδών είχα την ευκαιρία να μάθω για θέματα που με ενδιαφέρουν αλλά και θέματα που δεν ήξερα ότι θα με ενδιαφέρουν. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου και να ακούσω τις ιστορίες τους. Κάθε ιστορία με έκανε να δω τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνιά. Αυτό το ταξίδι είναι μια ανεκτίμητη εμπειρία.

Το πρώτο μου ταξίδι αναψυχής, εκτός από την Ολλανδία, ήταν στη Σκοτία και αυτή ήταν μόνο η αρχή. Κάθε ταξίδι και διαφορετική εμπειρία. Η Σκωτία έχει ατελείωτη φυσική ομορφιά και φυσικά… γρήγορα Αγγλικά. Η Βαρκελώνη είναι ίσως η πιο πολυταξιδεμένη πόλη που έχω πάει. Η πρώτη φορά για μάθημα Ισπανικών και το δεύτερο καθαρά ταξίδι αναψυχής. Αυτό που μου έχει μείνει και από τα δυο ταξίδια είναι η θετική ενέργεια των ανθρώπων. Στο πρώτο μου ταξίδι με φιλοξένησε μια ντόπια κυρία. Αν και δεν με ήξερε και τα Αγγλικά της ήταν βασικά, έκανε τα πάντα για να με βοηθήσει και να γίνει το ταξίδι μου ενδιαφέρον.

Τα επόμενα δυο ταξίδια ήταν ένας συνδυασμός πολλαπλών προορισμών. Το πρώτο ξεκίνησε από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Μέσα σε λίγες ώρες φτάσαμε στον πρώτο προορισμό μας με το τρένο. Παρίσι. Αν και μια πόλη που αξίζει να επισκεφτείς, ο επόμενος προορισμός ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακός. Η Ζυρίχη. Ένα μέρος γραφικό σαν χωριό αλλά δεν μπορείς να μην παρατηρήσεις αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας. Όμως και εκεί η φύση είναι μαγική. Η λίμνη, τα βουνά, η ησυχία. Τέλος, Μιλάνο. Μια πόλη καλλιτεχνική και φυσικά… καλό φαγητό.

 

 

Το επόμενο ταξίδι ήταν στη Πράγα, Βουδαπέστη, και Βιέννη. Από την Πράγα σίγουρα δεν τα έχω δει όλα. Ένας προορισμός που η παρουσία της Σοβιετικής Ένωσης είναι ακόμα αισθητή. Οι δρόμοι μεγάλοι και φαρδύ. Τα κτήρια παλιά. Οι άνθρωποι φαίνονται να μην εμπιστεύονται. Όμως είναι μια ενδιαφέρον πόλη με πολύ ιστορία. Μετα, υπάρχει αρκετά αντίθεση. Η Βουδαπέστη και η Βιέννη. Στη Βουδαπέστη η φτώχεια είναι αρκετά αισθητή. Αξίζει όμως να αναφέρω ότι η πόλη έχει κρυμμένους θησαυρούς.  Έξω από το κέντρο, στη μέση του πουθενά, υπάρχει ένα δάσος που θα μπορούσε να είναι βγαλμένο από τη Ναρνια. Εύκολα ταξιδεύεις με το μυαλό σε ένα μέρος μαγικό μακριά από όλους και τα πάντα. Από την άλλη, η Βιέννη. Μια πόλη πραγματικά αριστοκρατική και με πολύ ιστορία.

Τέλος, ίσως το πιο απλό ταξίδι. Από την Ολλανδία στο Βέλγιο… με τα πόδια. Ναι είναι πιθανόν. Και αυτή είναι η Ευρώπη για εμένα. Δεν είναι τέλεια, αλλά ένα ταξίδι. Μια περιπέτεια. Σου προσφέρει ευκαιρίες αλλά και δυσκολίες.

Καρπαθιακά Νέα