Μηνάς Τραμπάκουλας, ο τυφλός ποιητής της Καρπάθου

Μηνάς Τραμπάκουλας, ο τυφλός ποιητής της Καρπάθου

 

Μια από τις πιο ξεχωριστές μορφές στην λαϊκή ποίηση της Καρπάθου ήταν και ο Οθείτης ποιητής Μηνάς Τραμπάκουλας ή Τραμπακουλόπουλος.

Ιδιόμορφη περίπτωση, όπως τον χαρακτηρίζει ο καθηγητής Λαογραφίας Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης κι αυτό γιατί αν και τυφλός όχι μόνο δημοσίευσε τα ποιήματα του σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1908 αλλά επισκέφθηκε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Σε νησιά όπως η Σάμος, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του καθηγητή Μανώλη Χατζηαντωνίου έφτασε μέχρι το Αγρίνιο.

Ο Τραμπάκουλας πουλούσε το βιβλίο του και παράλληλα απήγγειλε δεκαπεντασύλλαβους στίχους με ποικίλη θεματολογία. Τα όποια έσοδα από τα βιβλία τα προσέφερε με την ελπίδα να γίνει η Κάρπαθος τμήμα της Ελλάδας!

Η ιστορία του χάνεται στον χρόνο είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε ούτε ένα αντίτυπο του βιβλίου του!

Ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης ασχολήθηκε με την περίπτωση Τραμπάκουλα και κατάφερε να βρει ένα βιβλίο του τυφλού ποιητή της Καρπάθου, το μοναδικό που σήμερα υπάρχει!

Σε συνεργασία με τον Σαμιώτη καθηγητή λαογραφίας του Δημοκρίτειου Παν. Θράκης, Μανώλη Βαρβούνη, πρόκειται να εκδώσουν βιβλίο, με το έργο και τη ζωή του ποιητή Τραμπάκουλα, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό.

1898 . Φωτογραφία του Βασιλάκη Χαζημηνα με όλο σχεδόν το ΌΘΟΣ. Αρχείο Μανώλης Χατζηαντωνίου