Μηνάς Βιντιάδης "Ήρθε η ώρα η Κάσος να διεκδικήσει περισσότερα"

Μηνάς Βιντιάδης "Ήρθε η ώρα η Κάσος να διεκδικήσει περισσότερα"

Ο Μηνάς Βιντιάδης είναι από τους πιο δραστήριους συγγραφείς της γενιάς του. Έχοντας μια διαρκή δημοσιογραφική παρουσία τα τελευταία 30 χρόνια έχουν εκδοθεί αρκετά έργα του, ενώ διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα Γερμανικά. Το θεατρικό «Κασιώτες Καπεταναίοι-Οι Μεγάλοι Άγνωστοι του ΄21», που κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική βασίζεται στα ιστορικά αρχεία του Ν. Μαυρή και περιγράφει την μεγάλη προσφορά των καπεταναίων της Κάσου στην Επανάσταση του ’21. Με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια η παράσταση έκανε πρεμιέρα στην Κάρπαθο, ενώ το 2024 μαζί με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του νησιού θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα.

Πριν, λίγο καιρό το θεατρικό σας έργο «Κασιώτες Καπεταναίοι-Οι Μεγάλοι Άγνωστοι του ΄21» έκανε πρεμιέρα στην Κάσο και έπειτα παρουσιάστηκε στην Κάρπαθο, στην Ρόδο και στην Αθήνα. Πείτε μας δυο λόγια για το περιεχόμενο του έργου

Πρόκειται για ένα κείμενο που αναδεικνύει τη σημαντική προσφορά των καπεταναίων της Κάσου στον μεγάλο αγώνα. Ο Μάρκος Μαλλιαράκης, ο Θόδωρος Κανταρτζής,  ο Νικόλαος Γιούλιος ή Μπουρέκας, ο Κώστας Αρβανιτόπουλος και οι άλλοι ήρωες της Κάσου «ζωντανεύουν» επί σκηνής. Τα πρόσωπα, οι λαμπρές νίκες, το πάθος για την ελευθερία, η καταστροφή, η αδικία, η ανάγκη για δικαίωση σ’ ένα έργο με τίτλο «Κασιώτες Καπεταναίοι-Οι μεγάλοι Άγνωστοι του ‘21», μια μουσικοθεατρική παράσταση με σκοπούς και χορούς του νησιού.

Πως προέκυψε η συγγραφή του; Σας έγινε κάποια πρόταση ή ήταν δική σας ανάγκη να μιλήσετε για τον ρόλο της ιδιαίτερης πατρίδας σας στα χρόνια της Επανάστασης του 1821;

Ήταν ένα χρέος μου απέναντι στο νησί μου. Σημειώστε ότι η Κάσος μπήγε στον αγώνα για την ελευθερία ενώ βρισκόταν σε μια περίοδο άνθησης και ευημερίας, χωρίς τον τρόμο των τούρκων και τον βραχνά των κοτσαμπάσηδων, όπως συνέβαινε στη Ρούμελη και τον Μοριά, αλλά και σε άλλα νησιά της Ελλάδας.

Δίκαιη επιθυμία των ανθρώπων της Κάσου είναι να αναγνωρίσει η ιστορία την πολύτιμη συνεισφορά τους στον αγώνα για ελευθερία. Υπάρχει παράπονο; Πικρία; Νιώθετε ως Κασιώτης περισσότερο και ύστερα ο συγγραφέας πως παραγκωνίστηκαν οι θυσίες του τόπου σας;

Σύνθημα όλων μας στην Κάσο είναι «Δώσαμε τόσα πολλά, για να πάρουμε τόσα λίγα», και πιστεύουμε ότι  έφτασε η στιγμή να διεκδικήσουμε περισσότερες σελίδες στην ιστορία και στα σχολικά βιβλία, αλλά και περισσότερη προσοχή της «κεντρικής διοίκησης» στο αύριο του νησιού μας.

Οι πολιτικοί στην Ελλάδα πέρα από τις εκδηλώσεις και τα συνθήματα, έχουν αφουγκραστεί την προσφορά, αλλά και τα προβλήματα των κατοίκων της περιφέρειας; Και δεν αναφέρομαι μόνο σε προγενέστερα χρόνια αλλά και στην σύγχρονη ιστορία.

Οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν περιορισμένες δυνατότητες να κάνουν πράξη τα λόγια. Άλλοι τα καταφέρνουν, άλλοι όχι. Εγώ πιστεύω πιο πολύ στη δύναμη της κοινότητας, στις φωνές που ενώνονται για να φωνάξουν για τις αδικίες και τις παραλείψεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έργο σας έχει ζωντανέψει πάνω στην σκηνή. Πως στέκεστε απέναντι στην διαδικασία της δραματοποίησης; Νιώθετε να ξαναγεννιούνται οι ιστορίες σας μέσα από μια διαφορετική γλώσσα δημιουργίας;

Πολύ ακριβής η απάντηση που δίνετε στην ερώτησή σας. Η περιέργεια είναι μεγάλη για τον συγγραφέα , πως θα πάρει σάρκα και οστά το έργο του. Τι ρούχα θα φοράνε οι ήρωες του, τι μουσική θ’ ακούγεται, πως θα συμμετέχουν οι θεατές. Γι αυτό και το θέατρο είναι ομαδική τέχνη κι ο συγγραφέας που βάζει την «πρώτη ύλη», απολαμβάνει το τελικό αποτέλεσμα, αν έχει συνεργάτες εμπνευσμένους όπως ήμουν εγώ τυχερός έως σήμερα.

Πως ήταν η συνεργασία σας με την κυρία Πεφάνη, η οποία σκηνοθέτησε τους Κασιώτες Καπεταναίους, αλλά και με τους υπόλοιπους συντελεστές; Είναι δύσκολο να βρεθεί κοινός τόπος με τον/την σκηνοθέτη;

Το κλειδί της επιτυχίας για ένα έργο που γίνεται παράσταση είναι πρώτα το κείμενο και αμέσως μετά η συνεργασία με τον σκηνοθέτη. Με τη Βάνα έχουμε βρει θαυμάσιους κώδικες συνεννόησης, όπως και πριν με την Κερασία Σαμαρά, τον Μανώλη Ιωνά, τον Περικλή Χούρσογλου και τον Σωτήρη Χατζάκη. Όσο ζει ένας συγγραφέας μπορεί να το κάνει, αν φύγει από τη ζωή… αλλοίμονο του!

Είστε χρόνια στον χώρο της μάχιμης δημοσιογραφίας και έχετε περάσει από έντυπα όπως, Το Βήμα, Τα Νέα και άλλα μεγάλα «μαγαζιά», έχουν αλλάξει οι όροι στο παιχνίδι της δημοσιογραφικής δεοντολογίας;

Μιλάμε για μια νέα εποχή, δυστυχώς διαφορετική και… άγνωστη σε μένα και στους συναδέλφους της γενιάς μου. Τώρα μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σαν το κύριο άρθρο της δεκαετίας του ’90 δυστυχώς.

Σας έχει πάρει τηλέφωνο προϊστάμενος, αρχισυντάκτης και να σας έχει ζητήσει να αλλάξετε κείμενο σας;

Ποτέ! Γι’ αυτό και δεν άλλαξα την εφημερίδα που δούλευα μια ζωή.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Τα Χριστούγεννα κυκλοφορεί το πέμπτο μυθιστόρημά μου με τίτλο «Το Ρίφι» και στις αρχές του ’22 το δεύτερο βιβλίο της σειράς της Ελληνοεκδοτικής «Γνωρίζω τους Μεγάλους Μουσουργούς», με τίτλο «Μια μέρα με τον Μότσαρτ». Όσο για τα θεατρικά… ομίχλη!


Το πάθος για την ελευθερία, η αδικία και η ανάγκη για δικαίωση, η καταστροφή, ο ηρωισμός και το αδούλωτο πνεύμα είναι στοιχεία που υπάρχουν στο θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη Κασιώτες Καπεταναίοι: Οι Μεγάλοι Άγνωστοι του ’21, μέσα από το οποίο αναδεικνύεται η σημαντική προσφορά των καπεταναίων της Κάσου στην Ελληνική Επανάσταση.

Είναι το έργο με το οποίο ο Δήμος Κάσου συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα διακόσια (200) χρόνια από την Επανάσταση του ’21. «Η Κάσος μπήκε στον αγώνα για την ελευθερία ενώ βρισκόταν σε μια περίοδο άνθησης και ευημερίας, χωρίς τον τρόμο των Τούρκων και τον βραχνά των κοτσαμπάσηδων, όπως συνέβαινε στη Ρούμελη και τον Μοριά, αλλά και σε άλλα νησιά της Ελλάδας. […] Όλοι εμείς εδώ στο νοτιοανατολικότερο σημείο του χάρτη έχουμε μια υποχρέωση και στους προγόνους μας και στα παιδιά μας: δικαίωση, αναγνώριση, καλύτερο αύριο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του νησιού.

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές Ιουνίου στην Κάσο και την Κάρπαθο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα του νησιού και το 2024 θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, με αφορμή τα διακόσια (200) χρόνια από την επέτειο του κορυφαίου για το νησί ιστορικού γεγονότος.

Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ.

πηγή www.tetragwno.gr