του Μανώλη Δημελλά
Κ. Χανιώτη η εμπειρία σας σε θέματα διακυβέρνησης της Καρπάθου είναι πολύ μεγάλη. Την δεκαετία του ΄90 ήσασταν Έπαρχος Καρπάθου. Περάσατε και από τη θέση του Δημάρχου μέχρι το 2014 κι από τότε έχουν περάσει 6 χρόνια, μια εκλογική μάχη χάθηκε, βρεθήκατε στην αντιπολίτευση και στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές δεν είχατε ενεργή συμμετοχή. Για το νησί είστε ένα σημαντικό κεφάλαιο. Θα μπορούσατε να δώσετε μια πρώτη γενική εκτίμηση της σημερινής κατάστασης;
Ευχαριστώ ,κατ αρχήν, για την δυνατότητα διατύπωσης των απόψεων μου, μέσω της συνέντευξης μας. Ελπίζω να φανούν χρήσιμες σε όλους και ιδιαίτερα σε όσους ασχολούνται “καθ ύλην” με τα κοινά του τόπου μας.
Για μένα το μεγάλο σχολείο ήταν η Κάλυμνος (1985-1989) μια επαρχία με εννέα κατοικημένα νησιά και πάνω από τριάντα χιλιάδες κατοίκους, στην οποία είχα τη εξαιρετική τιμή να υπηρετήσω ,ως μετακλητός Έπαρχος, τότε. Πολύτιμη εμπειρία και γνώση!
Πράγματι το 2014 χάθηκε μια εκλογική μάχη, πιθανόν διότι δεν ήμουν διατεθειμένος να μετέλθω τις συνήθεις “εκλογικές” πρακτικές ή διότι υπήρξαν ποδοσφαιρικού τύπου μεταγραφές από την παράταξη προς το αντίπαλο στρατόπεδο δημιουργώντας μια πρωτοφανή για τα τοπικά δρώμενα “αποστασία” ανθρώπων που η παράταξη είχε τιμήσει με αξιώματα. Δεν γνωρίζω αν πρέπει να λυπούμαι ή να νιώθω δικαιωμένος σήμερα, δεδομένης της έκτοτε ολισθηρής πορείας που ακολούθησε. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.
Στην αντιπολίτευση λειτουργήσαμε και η παράταξη κι εγώ με τρόπο υποδειγματικό, ανατρέποντας άστοχες αποφάσεις και συναινώντας σε ότι φαινόταν εποικοδομητικό. Περιφρουρήσαμε τη ποιότητα και το επίπεδο των συνεδριάσεων με την παρουσία , τις τοποθετήσεις , την στάση και τη συμπεριφορά μας, πράγμα πού σήμερα φαντάζει: “.καλόν μεν ,αλλά προγόνων αγαθόν”.
Θητεύσαμε τρία και μισό χρόνια ως δημοτική αρχή και πέντε συναπτά έτη ως αντιπολίτευση. Και στις δυό περιπτώσεις προσπάθησα η παρουσία εμού και της παράταξης να έχει εκτελεστικά και παιδαγωγικά αποτελέσματα…
Τό πρώτο σκέλος επετεύχθη και κανείς δεν το αμφισβητεί σοβαρά, για το δεύτερο αμφιβάλω και ο ίδιος, καθότι ως φαίνεται τα δημοτικά έδρανα δεν έχουν ακαδημαϊκές φιλοδοξίες.
Νομίζω ότι η παρουσία ενός πατριώτη μας υπερυπουργού και ενός ακόμη υπουργού τουρισμού ,αποτελούν ευκαιρία ,που όμως δεν αξιοποιείται ορθολογικά καθώς οι κώδικες λειτουργίας του όλου συστήματος δεν έχουν εμπεδωθεί από τους παροικούντας την τοπικήν Ιερουσαλήμ…Φοβούμαι ότι προσδοκίες χωρίς “προηγούμενη Ωρίμανση αντικειμένου” των αιτουμένων παρεμβάσεων μάλλον δυσκολεύουν την προσπάθεια των ανθρώπων.»
Ας πιάσουμε τώρα, ένα-ένα, σημαντικά θέματα με τα οποία έχετε και εσείς ασχοληθεί. Αλήθεια συμμερίζεστε την άποψη ότι «επιτέλους η Κάρπαθος απέκτησε νοσοκομείο»; Εάν βρισκόσασταν σήμερα στη θέση του Δημάρχου και «έπεφτε» πάνω σας ο κορονοιός και η πανδημία, θα είχατε κάνει κάτι διαφορετικό από τη σημερινή δημοτική αρχή;
«ΑΝ η Κάρπαθος είχε σήμερα ένα στελεχωμένο Γενικό Νοσοκομείο και η αντιμετώπιση της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο θα ήταν πιο αποτελεσματική, επίσης η διάγνωση και η πρόληψη ευκολότερες.
Το άλλο όργανο που θα μπορούσε σε τοπικό επίπεδο να δραστηριοποιείται ευρύτερα είναι το ΣΤΟ (Συντονιστικό Τοπικό Όργανο)του Δήμου. Οι δυνατότητες και η βαρύτητα αυτού του οργάνου σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών το καθιστούν πολυεργαλείο …νομίζω δεν αξιοποιείται επαρκώς.»
Ένα θέμα με το οποίο, διορθώστε με αν κάνω λάθος, νομίζω εσείς κ. Χανιώτη ασχοληθήκατε πρώτος, ήταν το θέμα του ΧΥΤΑ και της ανακύκλωσης. Τι γίνεται σήμερα στην Κάρπαθο; Έχουμε προχωρήσει στους ΧΥΤΥ;
«Ο ΧΥΤΑ-Χυτυ είναι μια πονεμένη ιστορία, γιαυτό φταίνε όλοι (λαός και κολωνάκι)…Δεν θα ανατρέξω στην ιστορία της εικοσαετίας: λάθος επιλογή θέσης πού η μελέτη έκρινε ως ακατάλληλη και λάθη στη διαχείριση…
Καταφέραμε αποκτώντας διαχειριστική επάρκεια το 2012 να εντάξουμε δεύτερο κύτταρο ανακύκλωση ,κομποστοποίηση και προμήθεια εξοπλισμού στο ΕΣΠΑ με στόχο κατασκευάζοντας το δεύτερο κύτταρο να διορθώσουμε και τα ημαρτημένα του πρώτου (για όσους καταλαβαίνουν) το έργο άρχισε, ο εξοπλισμός ,απορριμματοφόρο ανακύκλωσης και μπλε κάδοι παρελήφθησαν και αίφνης το 2016 το έργο απεντάσσεται και μέχρι σήμερα ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται “αλλοτρίως” και καταστρέφεται. Πληροφορούμαι ότι τώρα 2020 το έργο επανεντάχθηκε με απόφαση του ΠΕΧΩΔΕ, βγήκε και Δ.Τ, δεν φαντάζομαι να μας ζητήσουν και χειροκρότημα για την τ α χ ύ τ η τ α επανένταξης ,αφού ούτε για την απένταξη ανέλαβε κανείς τη ευθύνη!
Πάλι καλά διότι από το 2007 σχετικό έγγραφο του αρμόδιου υπουργείου θεωρεί την λειτουργία του ΧΥΤΑ απαγορευτική για την ύδρευση από το Φράγμα Σχοινά, και αυτά ουδείς εκ των σοφών ταγών του τόπου τα έλαβε σοβαρά υπόψιν. Επιπλέον η διοξίνη που αναπνεύσαμε από τον φλεγόμενο ΧΥΤΑ το προηγούμενο καλοκαίρι ελάχιστους προβλημάτισε!»
Τουριστικός τομέας, πρωτογενής αγροτικός τομέας. Πυλώνες της Εθνικής οικονομίας. Εδώ στην Κάρπαθο τι γίνεται; Πιστεύετε ότι το νησί μπορεί να κρατήσει σήμερα νέους;
«Νομίζω είναι λάθος η αντίληψη περί βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού…καθότι αποτελεί εξωγενή παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης πού δεν τον ελέγχεις και δεν εξασφαλίζεις ποτέ σταθερές ροές. Η αγροτική και βιομηχανική παραγωγή θεμελιώνουν τις σταθερές της βιώσιμης ανάπτυξης, σταθερές που επίσης πρέπει να σέβονται το οικοσύστημα και το περιβάλλον φυσικό ,πολιτιστικό και κοινωνικό, με λίγα λόγια τον άνθρωπο και ότι τον κάνει Άνθρωπο.
Ο τουρισμός είναι σημαντικός και πλέον προσοδοφόρος αν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις.
Πιστεύω ότι μπορεί ο τόπος να κρατήσει νέους ανθρώπους αν ασχοληθούν συστηματικά με την παραγωγή ποιοτικών και ειδικά παραδοσιακών προϊόντων σε όλα τα επίπεδα, εννοώ πιστοποιημένων και με προηγηθείσα έρευνα αγοράς. Με ικανοποίηση βλέπω ότι αρκετά νέα παιδιά το έχουν αντιληφθεί και ήδη γίνονται επιτυχημένες προσπάθειες, είμαι, γιαυτό ειδικά, α ι σ ι ό δ ο ξο ς.
Η πολιτεία πρέπει να επεκτείνει τα κίνητρα για τα “μικρά” νησιά και στα αραιοκατοικημένα και κάπως μεγαλύτερα π.χ Κάρπαθος ,Ικαρία, Αμοργός, έτσι θα εξασφαλιστούν ανάπτυξη και δημόσια έσοδα.
Δυστυχώς το ποσοτικό κριτήριο επικρατεί συνήθως. Αυτή τη πρόταση την καταθέτω από την δεκαετία του 90 σε όλες τις κυβερνήσεις, όλοι λένε σωστή, και κανείς δεν την υλοποιεί! Την είπα δημόσια και στον κ. Μητσοτάκη το 2019…μεμφόμενος μάλιστα και τις κυβερνήσεις του χώρου πού πιστεύω και υπηρέτησα πιστά! Είδομεν…»
Σε μια παλαιότερη συνέντευξη σας είχατε πει:«Στοχεύουμε σε μια ανάπτυξη που θα προκύψει από μια πιο επιθετική πολιτική, από την οποία θα απουσιάζει η μιζέρια της επίκλησης της “άγονης γραμμής”. Η Κάρπαθος δεν είναι άγονη και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με τέτοια φιλοσοφία παρακμής». Σήμερα θα το επαναλαμβάνατε;
«Ναι είναι φιλοσοφία παρακμής και πολιτική χαμηλών προσδοκιών να επικαλούμεθα την άγονη γραμμή, δεν κάνει η Κάρπαθος την γραμμή άγονη ,άλλα λένε τα στατιστικά. Και η ίδια η σκέψη μας πρέπει να γονιμοποιηθεί προς ένα πιο ανοικτό ορίζοντα .Να διεκδικήσουμε τεκμηριωμένα αυτά που αξίζουμε και να είναι αντίστοιχα μ αυτά που προσφέρουμε. Αυτά επιτέλους λειτουργούν και αμφίδρομα για την εθνική οικονομία ,και η συμβολή μας στην μεγάλη εικόνα της δεν είναι αμελητέα!»
Κ. Χανιώτη μετανιώσατε που δεν αναμετρηθήκατε στις προηγούμενες εκλογές; Έχουν πολιτικό χρώμα οι δημοτικές εκλογές στην Κάρπαθο; Ή να το θέσω διαφορετικά, με ποιο κριτήριο ψηφίζει ο Καρπάθιος;
«Την απόφαση να μην συμμετέχω στις εκλογές του 2019 δεν την πήρα αβασάνιστα. Είδα προϊούσης της προεκλογικής χρονιάς να διαμορφώνεται ένα πολυπολικό παίγνιον το όποίον δεν συνάδει με τις αρχές και τη νοοτροπία μου. Εξάλλου πολλοί και εκλεκτοί οι μνηστήρες της εξουσίας κάποιος έπρεπε να αποχωρήσει! Στην σελίδα μου “Καρπαθιακή ενότητα” βρίσκονται Δελτία τύπου και περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία.»
Σε άλλους τόπους εκείνοι που έχουν περάσει από θέσεις κλειδιά και έχουν αντίστοιχη εμπειρία με τη δική σας συμμετέχουν σε διαδικασίες και έχουν ρόλους στις κοινωνίες. Εδώ, στο νησί, είναι μάλλον παράδοση όσοι περνούν από σημαντικές καρέκλες να «εξαφανίζονται». Αυτό είναι μια προσωπική σας επιλογή; Σας έχουν φωνάξει να βοηθήσετε στα μεγάλα θέματα που και εσείς κάποια στιγμή χειριστήκατε και αρνηθήκατε;
«ΝΑΙ απεσύρθην εις τα ορεινά του νησιού σε κατ οίκον και κατ αγρούς αυτοπεριορισμό στην περιφέρεια Οθους(ΘΙΒΕΤ συνηθίζω να το λέω)οικεία βουλήσει. Συμμετείχα βέβαια στο ψηφοδέτιο του ΚΙΝΑΛ για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος και επιπλέον “για την τιμή των όπλων”.
Οταν ο σημερινός πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κάρπαθο παρέστην ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο ΔΣ και διατύπωσα τις απόψεις και τις προτάσεις μου, ευχόμενος του να επιτύχει διότι αυτό θα είναι και επιτυχία της χώρας μας.
Κλείνοντας να σας πληροφορήσω ότι είχα τρείς κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τον σημερινό Δήμαρχο ,(μία στο Δήμο) και του γνωστοποίησα τις απόψεις και τις εκτιμήσεις μου. Ουδέποτε αρνήθηκα να συνεισφέρω όπου μου ζητήθηκε.
Βέβαια ως Δήμαρχος το 2011-2014 είχα μόνον δύο έμμισθους αντιδημάρχους και ένα σύμβουλο ,με πολύ πενιχρές αμοιβές σε σχέση με τις σημερινές …Λογικό είναι να σκεφθεί κανείς ότι ο σημερινός Δημος με τόσους συμβούλους και Γ.Γ έχει σχετική υπεροπλία που θα αξιοποιήσει δεόντως.
Τέλος οι φήμες πού διαρρέονται αδεξίως και τεχνηέντως περί της παρουσίας μου στο Δήμο με την ιδιότητα του συμβούλου, πέραν του ότι θεωρούνται προσβλητικές, είναι ανάξιες διαψεύσεως. Ευχαριστώ για την φιλοξενία και εύχομαι τα καλύτερα για το λειτούργημα που επιτελείτε στο χώρο της επικοινωνίας και των ΜΜΕ.
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς, Μιχάλης Χανιώτης.»