"Ο Ουές, ο Τσόρτσιλ και τα υπερμαγνητικά μπαμπού του Χαλανδρίου" νέο βιβλίο του συντοπίτη μας Αλέξανδρου Κοάν

"Ο Ουές, ο Τσόρτσιλ και τα υπερμαγνητικά μπαμπού του Χαλανδρίου" νέο βιβλίο του συντοπίτη μας Αλέξανδρου Κοάν
Τον Χαλάν τον πρωτογνώρισα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μου σε κάποιο μικρό νησί του Αιγαίου, του οποίου το όνομα θα προτιμούσα να μην αναφέρω. Μου συστήθηκε ως φακίρης, ψυχοναύτης και ιδρυτής του Χαλανδρίου. Αυτό το τελευταίο μου προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς, αν και ποτέ δεν υπήρξα μόνιμος κάτοικος του δήμου, ήμουν συχνός θαμώνας στα μαγαζιά και τις πλατείες του.

Του ζήτησα εξηγήσεις, και τότε μου αποκάλυψε μια μεγάλη συμπαντική αλήθεια, την οποία αν και υπέθετα ποτέ δεν είχα καταφέρει να επιβεβαιώσω: το Χαλάνδρι που ξέρω δεν είναι το μοναδικό Χαλάνδρι στον κόσμο. Ο Χαλάν μου ανέλυσε την θεωρία των πολλαπλών συμπάντων στα πλαίσια ενός μεγάλου πολυσύμπαντος, και μου εξήγησε πως σ’ ένα απ’ αυτά, αυτό απ’ το οποίο προέρχεται, ιδρυτής της πόλης δεν είναι άλλος από τον ίδιο.


Βρισκόμαστε σ’ έναν θάλαμο, έναν θάλαμο που μοιάζει με τηλεφωνικό, μα δεν είναι πάρα το μικρό, λευκό δωμάτιο μιας ψυχιατρικής κλινικής. Μαζί μας είναι άλλοι δυο άνθρωποι. Ο ένας κείτεται σ’ ένα κρεβάτι, ασθενής. Αυτός είσαι εσύ, αναγνώστη. Ο άλλος στέκεται όρθιος, κοιτώντας μέσα απ’ το μοναδικό παράθυρο του θαλάμου. Αυτός είναι ο Τσόρτσιλ. Απ’ το παράθυρο βλέπει κάποιον, έναν άνθρωπο, έναν απλό άνθρωπο να διασχίζει τους δρόμους του γραμμικού χρόνου.

Είναι ο Ουές και κάνει μια βόλτα στο Χαλάνδρι, ή έστω κάτι που μοιάζει στο Χαλάνδρι. Έπειτα σκέφτεσαι πως ο θάλαμος δεν είναι στ’ αλήθεια θάλαμος, είναι ένα παρατηρητήριο του χρόνου. Μα ο Τσόρτσιλ ξέρει πως ούτε αυτό είναι αλήθεια. Γυρνάει και στο λέει. Δεν υπάρχει θάλαμος. Δεν υπάρχει τίποτα, και τότε οι τοίχοι χάνονται, μαζί και το παράθυρο, μαζί και το κρεβάτι σου, μαζί και το Χαλάνδρι. Τώρα πλέουμε στον ωκεανό του σύμπαντος, και στις γωνιές του ορίζοντα μπορείς να διακρίνεις τα φώτα αλλόκοτων, ξένων πολιτισμών.

Ο Τσόρτσιλ σ’ ανεβάζει σε μια μπαλωμένη ψαρόβαρκα. Ο Ουές είναι μακριά, ξέρει να κολυμπά μα θα κουραστεί σύντομα αν δεν τον τραβήξουμε πάνω στη βάρκα. Θα το αναλάβει ο Τσόρτσιλ αυτό. Εσύ, αναγνώστη, πρέπει να κρατήσεις την πορεία. Πάρε αυτά και κάν’ τα κουπιά, θα σου χρειαστούν. Τι είναι αυτά, ρωτάς;Είναι τα μπαμπού, φίλε! Είχα καταλάβει κάποια πράγματα λάθος για τη λειτουργία τους και δεν τα χα ευθυγραμμίσει σωστά. Τα τρελά μπαμπού-πολεμιστές, αυτές οι παλαβές αντένες! Εκεί ήταν το πρόβλημα. Στα υπερμαγνητικά μπαμπού του Χαλανδρίου! Και να φανταστείς πως μόλις χθες συζητούσαμε γι’ αυτά…
Τότε τον διέκοψε ο Ουές:
Τι είναι αυτά που λες; Ποιοι συζητούσαμε χθες; Έχουμε να βρεθούμε πάρα πολλά χρόνια.
Ο Τσόρτσιλ τον κοίταξε έκπληκτος, και είπε:
Χρόνια; Τι βλακείες είν αυτές; Τρελάθηκες; Και τέλοσπάντων, μη μου μιλάς για χρόνο, ξέρεις πολύ καλά πως ο χρόνος είναι σα μια βρωμερή μύγα που τσιμπάει το κούτελο μου και βουίζει γύρω απ’ τα αυτιά μου.

 


* * *Ο Ουές, ο Τσόρτσιλ και τα υπερμαγνητικά μπαμπού του Χαλανδρίου είναι η πέμπτη έντυπη κυκλοφορία του Μπολ Φυστίκια και δεύτερη του Αλέξανδρου Κοάν (μετά τα Τερατογραφήματα). Αποτελείται από μια κεντρική ιστορία χωρισμένη σε τέσσερα μέρη, τέσσερα επιπλέον παραθέματα εκ των οποίων τα δυο είναι αποσπάσματα απ’ το φοιτητικό ημερολόγιο του Ούες και τ’ άλλα δυο περιλαμβάνουν ανέκδοτα ποιήματα του Τσόρτσιλ καθώς και την αποκρυπτογράφηση της αλφάβητου της γλώσσας Φούσσα, της εξωγήινης φυλής Χουκρκτ, συν έναν πρόλογο από τον Χαλάν και ένα επίμετρο του συγγραφέα.

Τίτλος: Ο Ουές, ο Τσόρτσιλ και τα υπερμαγνητικά μπαμπού του Χαλανδρίου
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Κοάν
Κυκλοφορία: Σεπτέμβριος 2021, Αθήνα
Σελίδες: 82
Τιμή: 5 ευρώΣημεία πώλησης:
Αθήνα:
«Ο Μετεωρίτης», Φωκίωνος Νέγρη 68, Κυψέλη
«Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο», Θεμιστοκλέους 37, ΕξάρχειαΕπικοινωνία (για αγορά είτε χέρι-με-χέρι ή ταχυδρομικώς):
FB page: ΜΠΟΛ ΦΥΣΤΙΚΙΑ
Email: bowlpeanuts@gmail.com