Η τοποθέτηση του Νίκου Διακαντώνη για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Κάρπαθο

Η τοποθέτηση του Νίκου Διακαντώνη για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Κάρπαθο

 

Απ’ ό, τι γνωρίζω ως πρώην εργαζόμενος στη ΔΕΗ η Ρόδος καθότι “ενεργοβόρο” νησί θα έχει διπλή διασύνδεση με το ηπειρώτικο δίκτυο για λόγους ασφαλείας. Η μεν πρώτη μέσω νησιών του βορείου συγκροτήματος που θα “κουμπώσει” στο υφιστάμενο δίκτυο του ΑΗΣ Σορωνής, το δε δεύτερο από Κρήτη μέσω Η.Ν. Κάσου – Καρπάθου στον ΘΗΣ Καταβιάς. (Νότια Ρόδος). Στο διάβα τους τα καλώδια “εμπλουτίζονται” από ΑΠΕ που είναι εγκατεστημένες στις περιοχές διέλευσής τους.

Φυσικά η Κάρπαθος εκτός “νυμφώνος” αφού η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που εκφράζεται δια της Eπάρχου είναι αρνητικά διακείμενη στην ύπαρξη ΑΠΕ. Η Κάρπαθος έχει το μεγαλύτερο αιολικό δυναμικό στην Ελλάδα, “Ηνεμόεσσα” κατά τον Όμηρο! Όμως επιλέγει να μένει περιχαρακωμένη σε στείρες και παρωχημένες αντιλήψεις αντί να γίνει ενεργειακός “κόμβος” αφού έχει τα προσόντα, επιλέγει το ρόλο του επαίτη. Το είπα δημόσια στην Έπαρχο πριν περίπου 2 χρόνια …

“Αν τελικά ωφελούν ή όχι τις τοπικές κοινωνίες οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), δεν έχετε παρά να διαπιστώσετε τι επικρατεί σε όμορους ΟΤΑ, δηλ. το δήμο Σητείας και της Νότιας Ρόδου. Αν βλάπτουν, μη σώσουν κι εγκατασταθούν ποτέ. Αν ωφελούν, να γίνουν σχετικές μελέτες …. χθες!!”

Ας κάνουμε λοιπόν αυτό που διαχρονικά είμαστε ικανοί δηλ. λιβανιστήρια, τραπεζώματα και μαντινάες στους εκάστοτε ιθύνοντες και είσπραξη υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα!

Δυστυχώς ενώ έχουμε πολλά φόντα να έχουμε μια δυναμική παρουσία στις κοσμογονικές εξελίξεις που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή μας, δυστυχώς επιλέγουμε το ρόλο του ουραγού – επαίτη.

Είναι κρίμα για το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων να είναι στην 5η θέση πληθυσμιακά και στη 10η ως προς την πυκνότητα πληθυσμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Ο Νικόλαος Διακαντώνης έχει καταγωγή από την Όλυμπο της Καρπάθου και ζει στην Ρόδο. Σήμερα είναι συνταξιούχος δάσκαλος. Εργάστηκε ως μόνιμος στη ΔΕΗ (ΑΗΣ Σορωνής Ρόδου 1991 – 1998 ) Με την ειδικότητα του Τεχνολόγου – Μηχανολόγου Μηχανικού σταθμών παραγωγής Τ3/Η. Προϋπήρξε Μηχανικός Ε.Ν Γ τάξεως με σχεδόν 4ετή θαλάσσια ΥΠυπ ως απόφοιτος της τότε Ανώτερης Δημόσιας Σχολής Μηχανικών Χανίων (ΑΔΣΕΝ/Μ/ ΧΑΝΙΩΝ νυν ΑΕΝ ΚΡΗΤΗΣ).