Η τοποθέτηση του Νίκου Πρωτόπαπα στην Ημερίδα που διοργάνωσαν τα Καρπαθιακά Νέα

Η τοποθέτηση του Νίκου Πρωτόπαπα στην Ημερίδα που διοργάνωσαν τα Καρπαθιακά Νέα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ (22/7/2022)

Κύριε συντονιστά,

Αρχικά να ευχαριστήσω τον κο Δημελλά για την πρόσκληση.

Το θέμα της σημερινής μας συνάντησης είναι «Ατενίζοντας το Μέλλον της Καρπάθου. Σκέψεις & προτάσεις για το αύριο του νησιού».

Ένα θέμα επίκαιρο, το οποίο θα έπρεπε να μας απασχολήσει σοβαρά βλέποντας κάθε χειμώνα ολοένα και περισσότερες οικογένειες να φεύγουν από το νησί.

Γιατί φεύγουν;

Δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο το οποίο αν δεν αλλάξουν δραματικά οι συνθήκες που βιώνουμε εμείς που μένουμε με τα παιδιά μας και το χειμώνα στην Κάρπαθο θα το αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο σε μεγαλύτερο βαθμό.

Νησιωτική πολιτική δεν υπάρχει και το καταλαβαίνει ο καθένας μας βλέποντας καράβια αργά, πεπαλαιωμένα που επιδοτούνται όμως, αλλά να εκτελούν ελάχιστα δρομολόγια, αεροπορικά εισιτήρια με τιμές εξωφρενικές, ενώ επιδοτούνται από το κράτος, κόστος δυσβάσταχτο για τον καθένα να πάρει την απόφαση να μείνει στην Κάρπαθο χειμώνα και καλοκαίρι.

Η Κάρπαθος είναι ένα νησί χωρίς επιλογές για τα παιδιά. Είναι ένα νησί αφιλόξενο για τις οικογένειες ειδικά τον χειμώνα.

Και χωρίς ανθρώπους δεν υπάρχει Μέλλον για το νησί.

Όλοι οι φορείς πρέπει να καθίσουν και να αναλογιστούν το μερίδιο της ευθύνης τους και να πάρουν μέτρα. Μέτρα αποτελεσματικά. Μέτρα άμεσα. Δεν υπάρχει μέλλον αν είμαστε ένα νησί με κόσμο μόνο 6 μήνες.

Και δεν πρέπει να μας ξεγελάσει η πρόσφατη απογραφή πληθυσμού σύμφωνα με την οποία οι κάτοικοι στην Κάρπαθο αυξήθηκαν. Όλοι ξέρουμε τι γίνεται στις απογραφές πληθυσμού, πόσο μάλλον τώρα που έγινε και ηλεκτρονικά.

Αρχικά σκέφτηκα να μιλήσω πολιτικά λόγω και των σπουδών μου.

Θεώρησα όμως ότι σχεδόν όλοι οι ομιλητές θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, οπότε μέσα στον λίγο χρόνο που έχω στη διάθεσή μου θα μιλήσω για το Μέλλον της Καρπάθου από μία άλλη προοπτική, από μία άλλη σκοπιά, πιο αισιόδοξη.

Τον Εθελοντισμό.

Υπάρχει Εθελοντισμός στην Κάρπαθο;

Η Απάντηση είναι υπάρχει. Και ευτυχώς υπάρχει.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καρπάθου, του οποίου έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος αυτή τη στιγμή, έχει ενδεικτικά μόνο κατά την τελευταία τετραετία καταφέρει τα εξής:

  • Διοργάνωση 12 Αιμοδοσιών και συλλογή πάνω από 2500 μονάδων αίματος.
  • Υπό την εγγύηση του Συλλόγου, συγκεντρώθηκαν χρήματα με τα οποία ο σύλλογος προέβη στην αγορά 12 Απινιδωτών, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της Καρπάθου, προσφέροντας ασφάλεια τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες του νησιού. Μέρος των χρημάτων αυτών διατέθηκαν ώστε να πραγματοποιηθεί σεμινάριο σε περίπου 120 κατοίκους της Καρπάθου από πιστοποιημένους εκπαιδευτές για την χρήση των απινιδωτών και την παροχή πρώτων βοηθειών.
  • Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε την τεράστια βοήθεια η οποία προσφέρθηκε στην λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καρπάθου με τη συλλογή φαρμακευτικών υλικών και υλικών γενικής χρήσης το οποίο μαζεύτηκε το 2018 από Καρπάθιους και μη και παραδόθηκε με την εγγύηση του Συλλόγου.

Όλα τα παραπάνω έγιναν από Εθελοντές.

Εθελοντικά έρχεται κάποιος και δίνει Αίμα, Εθελοντικά βοηθάει κάποιος δίνοντας ένα χρηματικό ποσό για έναν σκοπό, Εθελοντικά οι δραστήριοι Σύλλογοι σε όλα τα χωριά τρέχουν για να επιλύσουν προβλήματα τα οποία δεν βρίσκουν λύση διαφορετικά.

Δυστυχώς λόγω του πληθυσμού της Καρπάθου βλέπουμε σε καθετί που διοργανώνεται εθελοντικά τους ίδιους και τους ίδιους. Για αυτό λοιπόν θα πρέπει όλοι μας να στραφούμε στο Εθελοντικό κίνημα και στην οργάνωσή του. Για να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε στον τόπο μας.

Γιατί κοινός τόπος σε ότι κάνουμε είναι ένα καλύτερο μέλλον για την Κάρπαθο.

Τα παιδιά μας ήδη από την παιδική ηλικία, πρέπει να μάθουν για τον Εθελοντισμό, να συμμετέχουν στις δράσεις που γίνονται. Ομιλίες με θέμα την Αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκαν φέτος στα Σχολεία του νησιού είχαν πολύ όμορφα αποτελέσματα.

Ατενίζοντας το μέλλον της Καρπάθου, ο Εθελοντισμός έχει πρωτεύοντα ρόλο. Υποκαθιστά αστοχίες του συστήματος και θεωρώ ότι πρέπει να στηριχθεί από όλους τους Φορείς.

Στην Κάρπαθο, διαχρονικά, ο εθελοντισμός έχει προσφέρει πολλά.

Σε καμία περίπτωση ο Εθελοντισμός δεν υποκαθιστά τους επίσημους φορείς, ωστόσο με σωστή οργάνωση μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια.

Τότε μόνο μπορούμε να ατενίζουμε το Μέλλον της Καρπάθου με αισιοδοξία, όπου οι αξίες του Εθελοντισμού θα έχουν επικρατήσει εκείνες των προσωπικών φιλοδοξιών και του ατομισμού.

Σας ευχαριστώ πολύ.