Παγκόσμια ημέρα Ζώων – Οι Φίλοι Ζώων Καρπάθου ξεχωρίζουν με τις δράσεις τους

Παγκόσμια ημέρα Ζώων – Οι Φίλοι Ζώων Καρπάθου ξεχωρίζουν με τις δράσεις τους

Ημέρα ορόσημο η σημερινή, δεν έχει άλλο ρόλο από το να μας υπενθυμίζει να φερόμαστε με ανθρωπιά, να έχουμε ήθος και να αντιμετωπίζουμε τα ζώα με την ίδια εντιμότητα που επιθυμούμε να μας φέρονται οι γύρω μας. Δεν έχουν ανθρώπινη λαλιά και συνήθως ακόμη και για τις βασικές ανάγκες τους, το φαγητό, ακόμη και το νερό, κάποιοι συνάνθρωποι μας δίνουν κάθε μέρα κι από μικρή μάχη.

Αφήνουμε στην άκρη τις έτσι κι αλλιώς βιαστικές ημέρες των εκλογών, εκείνοι που γνωρίζουν το ρόλο των ανθρώπων που απαρτίζουν το Σωματείο Φίλοι Ζώων Καρπάθου, αναγνωρίζουν ότι μέσα σε λίγα χρόνια έχουν πετύχει μια νίκη που ήταν αναγκαίο, προαπαιτούμενο δεδομένο, για τις κοινωνίες που θέλουν να λέγονται εξελιγμένες.

Μια τέτοια μέρα λοιπόν, όπως η σημερινή, δείχνουμε τα ζώα με συγκίνηση, αξίζει τον κόπο να σταθούμε σε μια ξεχωριστή παρέα που παλεύει για αυτά στην Κάρπαθο! Οι δυο Σουζάνες, η Καλλιόπη, ο Γιώργος, η Μαριάννα, η Μαρία, η κτηνίατρος Ντίνα, η κυρία Μαρία και η κυρία Σοφία από το Μεσοχώρι, ο Θεοδόσης, ο Έννις και τόσοι άλλοι που ξεχνώ το όνομα τους, αλλά θυμάμαι τα υγρά τους μάτια και την τρυφερή καρδιά τους! Δεν ψάχνουν κανένα ευχαριστώ, τους αρκεί ένα χάδι, ένα τρυφερό χορτάτο νιαούρισμα ή ένα τσαχπίνικο γάβγισμα για να γαληνέψει η ψυχή τους και να αισθανθούν άνθρωποι.

Στην Κάρπαθο έχουμε ζήσει άγρια περιστατικά, κρεμάσματα σκύλων, τουφεκισμούς ζώων, φόλες και άγριες κακοποιήσεις από ψυχασθενείς που λίγο-πολύ ίσως όλοι να τους γνωρίζουμε. Κάποτε σ΄αυτούς τους μισότρελους, που έβγαζαν βαναυσότητα και πονούσαν τα ζώα, μπορεί να έκαναν τα στραβά μάτια.

Σήμερα το κλίμα άλλαξε, οι Φίλοι Ζώων Καρπάθου στέκουν θαρρετά και ακολουθούν τον δρόμο της ανθρώπινης εξέλιξης. Όλα τα ζώα, όπως και ο άνθρωπος, είμαστε φιλοξενούμενοι σε αυτόν τον πλανήτη. Έχουμε ίσα δικαιώματα και θα ζήσουμε ειρηνικά. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή!

Η κοινωνία του νησιού με κάθε ευκαιρία δείχνει την εκτίμηση της στους ανθρώπους που φροντίζουν τα αδέσποτα, πρόσφατα στον μαραθώνιο Στειρώσεων από τηντετραμελής ομάδα της ΕΔΚΕ (Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας) η οποία προσκλήθηκε για Τρίτη φορά από τους Φίλους Ζώων Καρπάθου, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική. Άνθρωποι από κάθε γωνιά του νησιού έφταναν με γλυκά και κεράσματα στο κτηνιατρείο της Δρ Ντίνας Λαχανά που δόθηκε αφιλοκερδώς για αυτό το σκοπό και όλοι μαζί πάλεψαν και στείρωσαν 137 γάτες σε ένα τριήμερο, αριθμός ρεκόρ! Η δράση ολοκληρώθηκε όμως οι Φίλοι Ζώων Καρπάθου δεν υπάρχει μέρα που να σταματούν! Μέρα και νύχτα φροντίζουν ζώα, γίνονται η φωνή των ζώων και κάνουν την Κάρπαθο να ξεχωρίζει σ΄αυτόν τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα!

Παγκόσμια ημέρα των Ζώων σήμερα και εμείς στην Κάρπαθο καμαρώνουμε τους «Φίλους Ζώων Καρπάθου», γιατί μας μαθαίνουν να γινόμαστε καλύτεροι αν δε μπορούμε να τους βοηθήσουμε τουλάχιστον ας μη διακόπτουμε το καθημερινό δύσκολο έργο τους αφού κάνουν όλα εκείνα που από χρόνια έπρεπε να τα είχαμε διδαχτεί στα σχολεία μας.

 

Μανώλης Δημελλάς

4.10.2023

Καρπαθιακά Νέα