Ο παγκοσμίου φήμης Τσεχικής καταγωγής φωτογράφος Josef Koudelka δωρίζει σχεδόν 2.000 φωτογραφίες του στην Τσεχία

Ο παγκοσμίου φήμης Τσεχικής καταγωγής φωτογράφος Josef Koudelka δωρίζει σχεδόν 2.000 φωτογραφίες του στην Τσεχία

Μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιευθεί τα έργα του διάσημου φωτογράφου Josef Koudelka από την Όλυμπο και τη Β. Κάρπαθο. Ωστόσο η είδηση, που παρουσιάζει ενδιαφέρον, έχει να κάνει με το αρχείο του, το οποίο το δωρίζει στην χώρα του!

Η συντριπτική πλειοψηφία της δουλειάς του, περίπου 1.800 φωτογραφίες, μεταξύ των πιο διάσημων σειρών του, που απαθανάτισαν τα δραματικά γεγονότα γύρω από την εισβολή του 1968 στην Τσεχοσλοβακία, από στρατεύματα της σοβιετικής ηγεσίας θα πάνε στο Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών (UPM) στην Πράγα.

Τα υπόλοιπα έργα του θα δοθούν σε διάφορα πολιτιστικά ιδρύματα της Τσεχίας, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Μουσείου και της Πινακοθήκης Μπρνο Μοραβίας, όπως αναφέρει το ειδησιογραφικό πρακτορείο  kafkadesk.org

πηγή kafkadesk.org

“Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η δωρεά τοποθετήθηκε στα σωστά χέρια και θα αντιμετωπιστεί σωστά στο μέλλον”, δήλωσε ο 83χρονος Κουντέλκα, προσθέτοντας ότι περισσότερες παρόμοιες δωρεές θα μπορούσαν να γίνουν αργότερα.

Μιλώντας από το Τσεχικό Υπουργείο Πολιτισμού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο διάσημος φωτογράφος είπε ότι προσπαθούσε να βάλει σε τάξη τα έργα και τα αρχεία του καθώς γερνάει και τώρα δεν μπορεί να ταξιδέψει όσο παλιά.

Γεννημένος σε μια μικρή πόλη της Μοραβίας το 1938, ο Γιόζεφ Κουντέλκα σπούδασε στο Τσεχικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Πράγας (CVUT) και ξεκίνησε την καριέρα του ως αεροναυτικός μηχανικός. Αφιερώθηκε με πλήρη απασχόληση στη φωτογραφία από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, με εκτεταμένο έργο να αποτυπώνει τη ζωή στις κοινότητες των Ρομά στην Τσεχοσλοβακία και σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Γνώρισε παγκόσμια φήμη με την κάλυψη της εισβολής στην Τσεχοσλοβακία από τα στρατεύματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας τον Αύγουστο του 1968. Οι φωτογραφίες του δημοσιεύτηκαν με τα ανώνυμα αρχικά P.P (Prague Photographer) στο περιοδικό The Sunday Times.

Έφυγε από την Τσεχοσλοβακία το 1970 και έλαβε πολιτικό άσυλο στην Αγγλία, όπου έμεινε για περισσότερο από μια δεκαετία. Αργότερα μετακόμισε στη Γαλλία και έλαβε γαλλική υπηκοότητα το 1987, λίγα χρόνια πριν από την πτώση του κομμουνισμού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.  Στη χώρα του επέστρεψε το 1990 και έκτοτε έχει μοιράσει το χρόνο του μεταξύ Γαλλίας και Τσεχίας.

 

πηγή: kafkadesk.org