Μανώλης Παραγυιός: Με μεγάλη θλίψη ενημερώθηκα για την απώλεια της αγαπημένης μας συγχωριανής και οικογενειακής φίλης Αθηνάς Μπαχνινί - Μαργέτη. . 

Μανώλης Παραγυιός: Με μεγάλη θλίψη ενημερώθηκα για την απώλεια της αγαπημένης μας συγχωριανής και οικογενειακής φίλης Αθηνάς Μπαχνινί - Μαργέτη. . 

Με μεγάλη θλίψη ενημερώθηκα για την απώλεια της αγαπημένης μας συγχωριανής και οικογενειακής φίλης Αθηνάς Μπαχνινί – Μαργέτη. .

Η Αθηνά ήταν κόρη του Μανώλη Μαργέτη, ο οποίος μετανάστευσε με την σύζυγό του ( Σοφία Πανάρετου) από το Μεσοχώρι όπως και πολλοί συγχωριανοί μας τον 19ο αιώνα και εγκαταστάθηκαν στο Μαρόκο .

Σαν κορίτσι την ξεχώρισε, από τα σχολικά της χρόνια στο σχολείο των καλογριών όπου φοιτούσε , για την ομορφιά και την λεπτότητα της ο Ahmed Bahnini με τον οποίο νυμφεύτηκε στο Μαρόκο μετά την αποφοίτηση της .

Ο Ahmed Bahnini ήταν εξέχουσα προσωπικότητα της χώρας καθώς διετέλεσε ο τέταρτος Πρωθυπουργός του Μαρόκο από το 1963 έως το 1965 και κατόπιν Υπουργός Δικαιοσύνης και Υπουργός Τουρισμού κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του Βασιλιά Χασάν του 2ου.

Είχε την δυστυχία να ζήσει την δολοφονία του συζύγου της από εισβολή τρομοκρατων στο Παλάτι του Βασιλιά το 1971 .

Έκτοτε ανέλαβε να μεγαλώσει τα τρία τους παιδιά , τον Αμήν , τον Ζαμίλ και την Μαρία .

Την δεκαετία του 1980 αποφάσισε να χτίσει στο Μεσοχώρι της Καρπάθου την δική της κατοικία .

Το σχέδιο , για την εποχή εκείνη, μεγαλεπήβολο καθώς επρόκειτο ουσιαστικά για την πρώτη βίλα που κατασκευάστηκε στο νησί με πισίνα και πρωτοφανή, για το μικρό χωριουδάκι, πολυτέλεια .

Σκοπός της δεν ήταν να κάνει επίδειξη πλούτου, ουδέποτε το έκανε άλλωστε στην μικρή μας κοινωνία όπου φερόταν πάντα με διακριτικότητα και σεμνότητα , τόσο αυτή όσο και τα παιδιά της.

Αντιθέτως ο σκοπός ήταν υψηλός αφού ήθελε να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε τα παιδιά της , συνηθισμένα σε άλλου επιπέδου ανέσεις, να επισκέπτονται το αγαπημένο της χωριό .

Και το κατάφερε καθώς από την κατασκευή της κατοικίας αυτής τόσο η ίδια όσο και τα παιδιά της επισκέπτονται το Μεσοχώρι σχεδόν κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες .

Είχα την τύχη να την γνωρίζω από παιδί καθώς μας συνέδεε στενή οικογενειακή φιλία .

Με την οπτική ενός μικρού παιδιού η Αθηνά ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος , με αρχοντικό παρουσιαστικό και απαράμιλλης ευγένειας τρόπους .

Έδειχνε ανεπιτήδευτη αγάπη για εμένα, τα αδέρφια μου, τους γονείς μου την γιαγιά και τον παππού μου .

Την αγάπη αυτή και την φιλία διατηρούμε μέχρι και σήμερα , με τα χρόνια δεθήκαμε περισσότερο με την ίδια και τα παιδιά της , ιδιαίτερα με την κόρη της την Μαρία και τον σύζυγο της Ζακ και νιώθω ευλογημένος για αυτό .

Με την οπτική του ενήλικα, η Αθηνά ήταν μια προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας με τεράστιο κύρος στο Μαρόκο και την Ελλάδα .

Ανήκε στην ελίτ της κοινωνίας του Μαρόκο και της εκεί Ελληνικής ομογένειας.

Προσωπική φίλη με μεγάλες προσωπικότητες όπως ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής , τον οποίο φιλοξενούσε τακτικά στο Μαρόκο , ο Οικουμενικός Πατριάρχης , ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.α. .

Προσωπικά θα την θυμάμαι πάντοτε για την αγάπη που έδειξε σε εμένα και την οικογένεια μου, όλα τα χρόνια της ζωής της . Η αγάπη, ως γνωστόν, είναι κάτι που δεν ξεχνιέται ποτέ .

Θα την θυμάμαι, όμως επίσης , επειδή με το υπόδειγμα της ζωής της με έμαθε να ξεχωρίζω τους αριστοκράτες από τους πλουσίους .

Αν δεν την είχα γνωρίσει, ίσως δεν είχα καταλάβει ποτέ πόσο μεγάλη διαφορά ποιότητας υπάρχει μεταξύ των δύο κατηγοριών .

Καλό ταξίδι αγαπημένη μας Αθήνα …

Υ.Γ. : Η φωτογραφία από τον γάμο της εγγονής της Σοφίας στο Μαρόκο πριν μερικά χρόνια .

Μανώλης Παραγυιός

31.10.2023

Καρπαθιακα Νέα