Για την ασφάλεια των τροφίμων μίλησε η συμπατριώτισσα μας, Δρ Εμμανουέλα Μαγριπλή, σε Συνέδριο του ΕΦΕΤ

Για την ασφάλεια των τροφίμων μίλησε η συμπατριώτισσα μας, Δρ Εμμανουέλα Μαγριπλή, σε Συνέδριο του ΕΦΕΤ

Η συμπατριώτισσα μας, Δρ. Μαγριπλή Εμμανουέλα, παρουσίασε θέμα σε Συνέδριο που διοργάνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με τη Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Το Θέμα του συνεδρίου ήταν “Η ασφάλεια των τροφίμων ως βασικός πυλώνας ενός συστήματος Ενιαίας Υγείας” και διεξήχθει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας 7 & 8 Νοεμβρίου 2023.

Η Εμμανουέλα Μαγριπλή είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), στο εργαστήριο Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου.

Συγχρόνως συνεργάζεται και διδάσκει με άλλα Πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο των Εμιράτων (Department of Nutrition and Health, United Arab Emirates University), και στις Ιατρικές Σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και  του Πανεπιστημίου Πατρών. Πρόσφατα ορίστηκε και ως τακτικό μέλος  της Τριμελούς Επιτροπής  Αξιολόγησης υποψηφίων μελών Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού  Προσωπικού (Σ.Ε.Π.)  για τα  ακαδημαϊκά έτη 2022-2025 από τη Διοικούσα Επιτροπή του Ε.Α.Π.. Αποτέλεσε επίσης συνεργάτης με το τμήμα Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (University of Oxford, Centre for Statistics in Medicine, CSM).

Ολοκλήρωσε το βασικό της πτυχίο στη Διαιτολογίας και (BSc, Τμήμα …McGill University), κατά τη διάρκεια του οποίου έλαβε 8 σημαντικές υποτροφίες και βραβεία, ένα εκ των οποίων από την κυβέρνηση του Καναδά (Natural Sciences and Engineering Research Council, NSERC), για ακαδημαϊκή αριστεία, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της εντός του κορυφαίου 15% των Καναδών φοιτητών στον τομέα της. Συνέχισε στο πεδίο της Επιδημιολογίας (MSc, University of London,  London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM)) και Διατροφικής Επιδημιολογίας (PhD, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του  Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Η Δρ. Μαγριπλή πέραν της διδασκαλίας στα αντικείμενα της Διατροφικής Επιδημιολογίας, της Διατροφής στη Δημόσια Υγεία και της Διατροφικής Εκπαίδευσης, έχει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον σε μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που διερευνούν ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή και την υγεία και ειδικότερα τα χρόνια νοσήματα. Είναι η κύρια αναλύτρια δεδομένων της Πανελλήνιας Μελέτης Διατροφής και Υγείας (ΠΑΜΕΔΥ). Έχει επίσης συνεργαστεί σε 2 άλλες σημαντικές μελέτες συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής ATHLOS και του ερευνητικού PROgnostic Factor Evaluation – Systematic Searches repOrting & Reviewing (μελέτη PROFESSOR). Ήταν επίσης Επιστημονική Υπεύθυνη  της μελέτης «Αντιλήψεις &  γνώσεις καταναλωτών για  την εμπρόσθια ετικέτα διατροφικής επισήμανσης» (Front of Food Packaging Nutritional Labelling (FOPNL)) που διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ενήλικου ελληνικού πληθυσμού από  τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η Δρ Μαγριπλή είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων. Επίσης Εξελέγη πρόσφατα αντιπρόεδρος στην  ομάδα εργασίας με τίτλο “Επιδημιολογία και Πρόληψη της Αθηροσκλήρωσης» της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και έχει επιλεγεί αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό των ανώτατων περιεκτικοτήτων σε Βιταμίνες και Μέταλλα των Διατροφικών Συμπληρωμάτων και των Εμπλουτισμένων Τροφίμων. Η Δρ Μαγριπλή. είναι Επιστημονικός Σύμβουλος σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα και είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και του Διοικητικού  Συμβουλίου της Πανελλήνιας Εταιρείας Διατροφής.

Η Δρ. Μαγριπλή είναι συν-συγγραφέας σε 60 δημοσιευμένων άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, έχει συνεισφέρει στην επιστημονική επιμέλεια και στη μετάφραση 5 διεθνών επιστημονικών  συγγραμμάτων στο πεδίο της Διατροφικής Επιδημιολογίας και της Δημόσιας Υγείας και έχει συγγράψει 3 Κεφάλαια σε ελληνικά επιστημονικά συγγράμματα. Είναι επίσης reviewer σε περισσότερα από 20 επιστημονικά περιοδικά, reviewing editor σε άλλα 2 και έχει υπάρξει  Invited  σε περισσότερα από 3 ειδικά τεύχη επιστημονικών περιοδικών. To h-index της Δρ. Μαγριπλή είναι 17.

https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=WPb0epgAAAAJ

20.11.2023

Καρπαθιακά Νέα