Ο περιφερειακός των Μενετών. Ευχή ή μήπως κατάρα;

Ο περιφερειακός των Μενετών. Ευχή ή μήπως κατάρα;

 

του Μανώλη Δημελλά 

Μεγάλη είναι η κουβέντα που έχει ανοίξει στις Μενετές για τη δημιουργία δρόμου που θα παρακάμπτει το χωριό και θα συνεχίζει σχεδόν μετά την Αγία Μαρίνα για την Αρκάσα. Η κουβέντα δεν είναι τωρινή, πολλά χρόνια ακούω για έναν δρόμο που δίνει τη δυνατότητα στα αυτοκίνητα, λεωφορεία και φορτηγά να μη συναντούν εμπόδια και να μην καθυστερούν μέσα στις πλατείες των Μενετών.

Ήδη η τοπική κοινότητα έχει στα χέρια της την σχετική μελέτη για αυτόν το δρόμο μήκους περίπου 2,5 χιλιομέτρων στον οποίο μάλιστα συμπεριλαμβάνονται και δυο γεφύρια.

Στο χωριό ακούγονται δυο απόψεις και οφείλουμε να τις καταγράψουμε.

Αυτός ο δρόμος, όπως λένε κάποιοι και μαζί με αυτούς και ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Μανώλης Μαγριλπής, θα είναι σωτήριος για το χωριό.

Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τι χωριό θα μαραζώσει αφού δεν θα διέρχονται αυτοκίνητα με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου ο τόπος να χάσει κάθε προοπτική του. Και ίσως να μην έχουν καθόλου άδικο αφού σήμερα εξαιτίας του δρόμου υπάρχει έστω κι αυτή η μικρή ανάπτυξη σκέφτομαι λοιπόν τι θα γίνουν οι ήδη λιγοστές επιχειρήσεις; τι θα απομείνει στο χωριό;

Για να σας προλάβω, αναρωτιέμαι αφού το πρόβλημα είναι τα φορτηγά και τα αυτοκίνητα που «κολλάνε» στο στενό δρόμο των Μενετών και υπάρχουν οι σταθερά αδιάφοροι συντοπίτες, που θέλουν να παρκάρουν και να κλείνουν αυτό το δρόμο, γιατί ο δήμος του νησιού δεν φτιάχνει τη σήμανση ώστε να απαγορεύεται το πάρκινγκ σε αυτές τις θέσεις;

Γιατί, ενώ η τοπική κοινότητα το έχει ζητήσει από τον προηγούμενο χρόνο, ο δήμος δεν προχωρά στο σχεδιασμό που θα ανακουφίσει τις Μενετές και θα δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα; Ο δήμος Καρπάθου γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα, αφού από εδώ περνούν τα απορριμματοφόρα, ωστόσο φαίνεται να έχει κάτι άλλο στο μυαλό του και για αυτό δεν θέλει να το λύσει.

Ο περιφερειακός δρόμος στα σίγουρα είναι πολιτισμός και ένα άνοιγμα στο μέλλον από την άλλη δεν έχω δει απολύτως τίποτε να αναπτύσσεται στις Μενετές τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και το έρημο λιοτρίβι που θα μπορούσε με σχετικές μετατροπές να γίνει ένα θαυμάσιο μουσείο 5ης Οκτωβρίου φαίνεται πως κάποιοι δεν το επιθυμούν!

Για να μην πω για το πρώην δημοτικό σχολείο που είναι υπό διάλυση μετά τις παρεμβάσεις του δήμου (γεμάτο πάνελ για το ΕΠΑΛ) και μάλιστα δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον να το επιδιορθώσει! Εδώ να αξίζει να αναφέρω ότι πρόσφατα έγινε τεχνική μελέτη από τον δήμο και η τοπική κοινότητα έχει την υπόσχεση του δημάρχου Καρπάθου ότι κάτι θα κάνει με αυτό το ιστορικό για τις Μενετές κτήριο.

Τα τσιμέντα κι άσφαλτος μπορούν να πέσουν εύκολα, το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη ενός χωριού κι εκεί είναι το ουσιαστικό στοίχημα για το μέλλον των Μενετών.