Πρόγραμμα “Εξοικονομώ”: Εντός Νοεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πρόγραμμα “Εξοικονομώ”: Εντός Νοεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εντός Νοεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το οποίο υπολογίζεται πως θα συμπεριλάβει 50.000 νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, το ύψος της επιδότησης αναμένεται να ξεκινά από 40% και μπορεί να φτάνει μέχρι και το 75%, ανάλογα µε το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημά, ενώ για την ίδια συµµετοχή, προβλέπονται χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να καλυφθεί µε τραπεζικό δανεισμό.

Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως:

-Αντικατάσταση κουφωμάτων,
-Τοποθέτηση θερμομόνωσης,
-Συστήματα ψύξης – θέρμανσης,
-Αναβάθμιση φωτισμού.

Τα κριτήρια με βάση το εισόδημα διαμορφώνονται ως εξής, ατομικό έως 50.000 ευρώ και οικογενειακό έως 60.000 ευρώ.

Το νέο «Εξοικονομώ» έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Το νέο πρόγραμμα,  θα έχει μεγάλες αλλαγές και βελτιωτικές παρεμβάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα.

Η καθυστέρηση στην προκήρυξη του προγράμματος, που μετατέθηκε από τον Οκτώβριο για τον Νοέμβριο (χωρίς συγκεκριμένη επί του παρόντος ημερομηνία), οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στις μεγάλες ανατιμήσεις που έχουν παρουσιαστεί στην αγορά των οικοδομικών υλικών.

Υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των υλικών και ως εκ τούτου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά σε μια αναγκαία αναθεώρηση και σε αναπροσαρμογές των ανώτατων ορίων που μπορεί να δαπανήσει ένα νοικοκυριό που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Για τον λόγο αυτό, η προκήρυξη πήγε λίγο πιο πίσω. Ωστόσο, από την Τρίτη 26 Οκτωβρίου, είναι διαθέσιμη σε όλους τους ενδιαφερόμενους η ιστοσελίδα του νέου «Εξοικονομώ», δίνοντας έτσι την ευκαιρία για μια πρώτη «γνωριμία» με το δραστικά αλλαγμένο σε όρους, κριτήρια, ποσά χρηματοδοτήσεων κ.λπ. πρόγραμμα.

 

Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή για ένα μήνα

«Το πρόγραμμα ξεκινάει προς τα τέλη Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ειδική ιστοσελίδα το exoikonomo2021.gov.gr που είναι στη διάθεση του κοινού για να δει όλες τις σχετικές πληροφορίες», ανέφερε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

«Στα προηγούμενα προγράμματα άνοιγε η πλατφόρμα και αμέσως εξαντλούταν ο προϋπολογισμός. Τώρα η πλατφόρμα θα ανοίξει και θα μείνει ανοιχτή ένα μήνα για την υποβολή των αιτήσεων. Μετά θα γίνει μια συγκριτική αξιολόγηση των αιτήσεων με βάση κάποια κριτήρια», εξήγησε η ίδια.

«Υπάρχει και ένα bonus 10% για τις πολυκατοικίες που θέλουν να αναβαθμιστούν στο σύνολό τους», ανέφερε ακόμα η κ. Σδούκου.

«Έξυπνο σπίτι σημαίνει να έχεις αυτόματο φωτισμό, ή συστήματα αντλιών θερμότητας, συστήματα θέρμανσης – ψύξης. Είναι οι γνωστές παρεμβάσεις που μπορούν στο σύνολό τους να επιφέρουν το ζητούμενο, την ενεργειακή αναβάθμιση και να μπορέσεις να αλλάξεις τρεις ενεργειακές κατηγορίες στο σπίτι στου. Για να μπεις στο Εξοικονομώ θα πρέπει να ανήκεις στην κατηγορία Γ και κάτω, και με τις παρεμβάσεις που θα κάνεις να ανέβεις τρεις κλάσεις πιο πάνω», τόνισε.

πηγή www.ypodomes.com