Το project "The Islanders", ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κολεσίδης κι... Κάρπαθος!

Το project "The Islanders", ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κολεσίδης κι... Κάρπαθος!

Μεταξύ 2019 και 2021 ο καταξιωμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Κολεσίδης ανέπτυξε το πολυμεσικό έργο “The Islanders” στο πλαίσιο του προγράμματος incubator του iMEdD.

Η απόδραση σε ένα από τα μικρότερα, δυσπρόσιτα ελληνικά νησιά αποτελεί έναν πολυπόθητο προορισμό διακοπών για Έλληνες και ξένους.

Κάθε καλοκαίρι, τα ανέγγιχτα τοπία, τα κρυστάλλινα νερά και τα παραδοσιακά χωριά τους φιλοξενούν χιλιάδες επισκέπτες.

Ντυμένη με την παραδοσιακή της φορεσιά, η Σοφία Φαρμακίδη ζυμώνει ακόμη ψωμί σε έναν από τους δύο εν λειτουργία μύλους της Καρπάθου. Εδώ και 74 χρόνια η κ. Φαρμακίδη δεν έχει βάλει άλλα ρούχα. Κυκλοφορεί με το καβάι της, όπως λέγεται η τοπική φορεσιά, που το έχει ράψει μόνη της στον αργαλειό. Πηγή: Protagon.gr

Τι συμβαίνει όμως σε αυτά τα γραφικά μέρη τον χειμώνα, όταν όλοι οι τουρίστες φεύγουν; 

Ο Γιάννης Κολεσίδης προσπάθησε μέσω του έργου του να δώσει απάντηση στο ερώτημα. 

Τα πράγματα φαίνονται πολύ διαφορετικά όταν τα φώτα της δημοσιότητας του καλοκαιριού σβήνουν.

Ο πληθυσμός πέφτει κατακόρυφα και στα περισσότερα από αυτά τα νησιά μένουν λιγότεροι από 100 μόνιμοι κάτοικοι. Τα δρομολόγια των πλοίων μειώνονται, μερικές φορές μόνο μία φορά την εβδομάδα. Και όταν οι θυελλώδεις χειμερινές καταιγίδες περικυκλώνουν το Αιγαίο, τα πλοία μπορεί να παραμείνουν αγκυροβολημένα στο λιμάνι για εβδομάδες, αποκόπτοντας τους νησιώτες από την υπόλοιπη χώρα. Σε τέτοιες περιόδους, η καθημερινή ζωή μπορεί να γίνει εξαιρετικά σκληρή.

Δείτε τι λέει ο ίδιος ο φωτορεπόρτερ για το όλο project:
Σκηνοθέτης: Γιάννης Κολεσίδης
Φωτογράφος – Κινηματογραφιστής: Γιάννης Κολεσίδης
Video Editors: Γωγώ Μπεμπέλου, Γιώργος Κολιός
Web Designer: Χριστίνα Δάλλα
Web Developer: Δημήτρης Μακρής
Δ. Φωτογραφίας: Φοίβη Φρονίστα (Κάρπαθος), Γιάννης Κολεσίδης
Συνεντεύξεις: Γιάννης Κολεσίδης
Σενάριο: Ιωάννα Καρδαρά, Βίκτωρας Αντωνόπουλος
Αγγλική Επιμέλεια: Φοίβη Φρονίστα
iMEdD Project Manager: Νικόλας Αρώνης


Λίγα λόγια για τον Γιάννη Κολεσίδη 

Ο Γιάννης Κολεσίδης είναι φωτορεπόρτερ με έδρα την Αθήνα. Εργάστηκε για το πρακτορείο Reuters από το 2004 έως το 2013. Επί του παρόντος, εργάζεται για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ANA) και το Ευρωπαϊκό Πρακτορείο Φωτογραφίας (EPA). Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνείς εφημερίδες και περιοδικά όπως οι New York Times, International Herald Tribune, Guardian, Time, Stern, Paris Match κ.λπ.

Λίγα λόγια για το iMEdD 

Το iMEdD είναι ένας μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός Oργανισμός που ιδρύθηκε το 2018 με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Αποστολή του είναι η προαγωγή και ενίσχυση της διαφάνειας, της εγκυρότητας, της ανεξαρτησίας στη δημοσιογραφία με βασικό μέλημα την αξιοκρατία και την αριστεία.

πηγή: www.protagon.gr, www.parallaximag.gr