Ψηφίστηκε απο την Βουλή, στο Νομοσχέδιο με τίτλο "Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου ...."

Ψηφίστηκε απο την Βουλή, στο Νομοσχέδιο με τίτλο "Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου ...."

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η βουλευτική τροπολογία υπό τον τίτλο «Προσθήκη Περιοχών Εξαίρεσης από το βάρος απόδειξης εμπράγματου δικαιώματος». Η τροπολογία είχε κατατεθεί νωρίτερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο, από τους βουλευτές της ΝΔ Βασίλειο Υψηλάντη, Ιωάννη Παππά, Εμμανουήλ Κόνσολα, Τσαμπίκα Ιατρίδη.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, λίγη ώρα προτού η τροπολογία τεθεί σε ψηφοφορία, εξήγησε στην εθνική αντιπροσωπεία το περιεχόμενό της

«Οι βουλευτές των Δωδεκανήσων της Νέας Δημοκρατίας προτείνουν προς νομοθέτηση την ένταξη των Δωδεκανήσων, πλην των νήσων όπου ισχύει ο κτηματολογικός κανονισμός, όπως είναι η Ρόδος, η Κως και κάποιες δημοτικές ενότητες της Λέρου, στο εδάφιο στο άρθρο 62 του ν. 998/1979», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προσέθεσε: «το άρθρο 62 του ν.998/1979 αναφέρεται σε περιοχές που δεν είναι δορυάλωτες, δηλαδή, δεν κατακτήθηκαν από τον Οθωμανό κατακτητή με το δόρυ και το σπαθί. Σ’ αυτές τις περιοχές, όπως είναι Κυκλάδες, όπως είναι η Κρήτη, όπως είναι η Μάνη, όπως είναι τα νησιά του Ιονίου, δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου που προσδιορίζεται εξαιτίας του δασικού χαρακτήρα των εκτάσεων. Εδώ ερχόμαστε για τα νησιά των Δωδεκανήσων, πλην, επαναλαμβάνω αυτών των νήσων όπου ισχύει ο κτηματολογικός κανονισμός, να τροποποιήσουμε το εν λόγω άρθρο 62, το πολύ γνωστό αυτό άρθρο και εντάσσουμε και αυτές τις περιοχές σε αυτήν τη διάταξη. Νομίζω δίνει μια πολύ μεγάλη λύση που έχει να κάνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς».

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στο νόμο αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τη διαχείριση των αποβλήτων, που ψηφίστηκε πριν από 6 ημέρες στη Βουλή και είπε σε συνδυασμό με το άρθρο του νόμου αυτού, το 8Α, δίνεται πλέον η δυνατότητα της ίδρυσης συμβουλίων ιδιοκτησίας και γ’ αυτά τα νησιά που δεν περιλαμβάνονται στο άρθρο 62 του ν.998 και τα οποία προστίθενται τώρα, με τη βουλευτική τροπολογία.

«Πολιτικά θα έπρεπε να πείτε αν συμφωνείτε ή όχι με την ουσία της διάταξης που προωθούμε. Θέλετε να δώσουμε λύση στους χιλιάδες πολίτες των Δωδεκανήσων ή δεν θέλετε; Είναι απλή η απάντηση. Ναι ή όχι; Αν είναι ναι, συμφωνείτε, αν είναι όχι, πείτε το στους συμπολίτες μας», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Στην τροπολογία αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. «Υπάρχουν δύο άρθρα στον αρχικό δασικό νόμο που ασχολούνται με τα θέματα τεκμηρίου κυριότητας του δημοσίου. Το άρθρο 62 που καθορίζει για ποιες περιοχές δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας και το άρθρο 10 που καθορίζει για ποιες περιοχές το δημόσιο δεν προβάλει δικαιώματα περιουσίας, δεν ακολουθεί μέσα δηλαδή για να διεκδικήσει, παρότι δεν έχει το τεκμήριο κυριότητας», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και προσέθεσε: «Με την τροπολογία της προηγούμενης εβδομάδας, εισάγατε όλες τις περιοχές του άρθρου 62 και στο άρθρο 10. Και τώρα έρχεστε και εισάγετε στο 62 την περιοχή των Δωδεκανήσων. Και έτσι ταυτόχρονα όχι απλά δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας, αλλά το δημόσιο δεν θα προβάλει δικαιώματα κυριότητας».

Προκύπτουν ουσιαστικά ερωτήματα σχετικά με τις διακρίσεις που εισάγει η κυβέρνηση στις περιοχές, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι υπάρχουν αιτήματα για τη Σαμοθράκη. Υπήρχαν αιτήματα για τη Θάσο. Γι’ αυτό σας ρωτώ. Με τι τεκμήρια λοιπόν εξαιρείται μια περιοχή και όχι άλλες; Τι ντόμινο δημιουργείται; Νομοθετείτε πρόχειρα και αντιεπιστημονικά».

«Το δημόσιο τα δικαιώματά του τα εκφράζει με τον τρόπο που προβλέπεται από το νομικό μας πολιτισμό και το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχουμε και δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προσέθεσε: «φυσικά και το δημόσιο, εφόσον έχει δικαιώματα, μπορεί να τα εκφράζει αλλά θα πρέπει να το αποδείξει και όχι να έρχεται σε αυτές τις περιοχές να αποδεικνύει ο πολίτης το δικό του δίκαιο. Θα πρέπει λοιπόν και το δημόσιο να αποδείξει ότι πράγματι κατέχει με νόμιμο τρόπο αυτές τις εκτάσεις. Αυτό ψηφίζουμε σήμερα».

«Η διάταξη που φέρνουμε», επέμεινε ο κ. Σκρέκας, «είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ αυτών των συμπολιτών μας που φυσικά κατέχουν νόμιμους τίτλους σε εκείνες τις περιοχές όπου εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο όπως η Κρήτη, η Μάνη, τα Ιόνια και οι Κυκλάδες».

πηγή www.naftemporiki.gr