Το κλασσικό σχήμα του κουιντέτο πνευστών που περιλαμβάνει όλα τα ξύλινα –φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο- και κόρνο αποτέλεσε πρόκληση στην ιστορία της μουσικής, τόσο για τη σύνθεση πρωτότυπων έργων όσο και για την δημιουργία μεταγραφών.
Το κουιντέτο ξύλινων πνευστών είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα σχήματα μουσικής δωματίου αφού μπορεί και καλύπτει ένα εξαιρετικά ευρύ ρεπερτόριο δημιουργώντας ποικίλα και ιδιαίτερα ηχοχρώματα.
Οι πέντε διακεκριμένοι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Βαγγέλης Σταθουλόπουλος (φλάουτο), Χριστίνα Παντελίδου (όμποε), Γρηγόρης Ασωνίτης (κόρνο), Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο) και Οδυσσέας Μπάσσιος (φαγκότο) του Κουιντέτου Ξύλινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, επιδιώκουν μέσω συναυλιών μουσικής δωματίου, την προώθηση του ρεπερτορίου για ξύλινα πνευστά και την ενίσχυση της «δημοφιλίας» αυτού του μουσικού σχήματος.
Παράλληλα, το συγκεκριμένο μουσικό σύνολο από την ίδρυσή του το 2013 έως σήμερα έχει υλοποιήσει εκατοντάδες εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Δικαίωμα στη Μουσική» και «(Επι)μένοντας Αιγαίο» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», ενώ έχει επίσης εκπροσωπήσει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε εκδηλώσεις που προωθούν τις διακρατικές πολιτιστικές ανταλλαγές.
φωτογραφία αρχείου
14.9.2022
Καρπαθιακά Νέα