Η Ρηνούλα Μαντινάου παρουσιάζει το ΜΕΓΑΛΟ ΣΠΙΤΙ! Την πτυχιακή εργασία της στην ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ εμπνευσμένη από την Κάρπαθο

Η Ρηνούλα Μαντινάου παρουσιάζει το ΜΕΓΑΛΟ ΣΠΙΤΙ! Την πτυχιακή εργασία της στην ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ  εμπνευσμένη από την Κάρπαθο

Το μεγάλο Σπίτι

*H oνομασία ενός από τα κύρια δωμάτια του παραδοσιακού καρπάθικου σπιτιού. Το «Μεγάλο Σπίτι», πέραν των άλλων χρήσεών του, λειτουργεί και ως σάλα που υποδέχεται τις επισκέψεις, τις γιορτές και τα παραδοσιακά γλέντια

Η Ρηνούλα Μαντινάου παρουσιάζει την πτυχιακή εργασία της στην Καλών Τεχνών από 29 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2022. Μια εργασία εμπνευσμένη από τον τόπο καταγωγής της, την Κάρπαθο!

Πρόκειται για ιστορίες που διαβάζονται μέσα από τη σχέση των πρωταγωνιστών τους με το προσωπικό τους αρχείο. Ανθρακωρύχος, δάσκαλος, οργανοπαίχτης, κατάσκοπος, θείος & θεία, χτίστης, πατέρας.

Συγγενείς που ζουν από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Γεννιούνται στον ίδιο τόπο και από εκεί μεταναστεύουν. Από έκκεντρες θέσεις και υποσημειώσεις. Από το ίδιο μεγάλο σπίτι.

Αρχειακά τεκμήρια συνομιλούν και συνεκφωνούν με τις ανακατασκευές τους. Η ενεργοποίηση των μηχανισμών νοηματοδότησης και ερμηνείας. Για τον αυτοπροσδιορισμό και την κατανόηση. Το κοινό βιώμα της αναπόφευκτης συχέτισης με τα συστήματα καταγραφής, ταξινόμησης, διάσωσης και διάδοσης. Ο συγγενικός δεμός. Η κοινή καταγωγή ως αφορμή. Έρευνα προσωπική και επιτόπια.

Ιστορίες που συνθέτουν μια γενεαλογία αναζήτησης. Κυνήγι προς τα μέσα. Εσωτερική καταγωγή, εσωτερικό έθνος. Επιστροφή, επανάληψη, επινόηση. Έρευνα περιστασιακή, προφορική, αποσπασματική, ατεκμηρίωτη. Μερική, ανεπαρκής, αναξιόπιστη. Οι ιστορίες ως υλικό – τα υλικά ως φορείς ιστοριών.

Αναζητώντας τα επιβιώματα. Κοινός τόπος, κοινός εκτοπισμός.

Από το ίδιο σπίτι. Το μεγάλο σπίτι. Στα έγκατα συντήρηση κρυψώνα. Μίνες, υπόγειες στοές, υπόσκαφες κηδείες, αποκρίατος.

Ο ανθρακωρύχος. Σείεται το πάτωμα, δράση διάδοση. Προφορικός γραπτός, άλλη γλώσσα ξένη τάξη.

Ο δάσκαλος. Ψηλά στο υπερώο μετάδοση. Μουσική κοντά στο δώμα.

Ο οργανοπαίχτης. Ύστερα τρεις σκάλες μεγάλο ρίχτυ. Ανάβαση ανακάλυψη. Πεδίο μάχης.

Ο κατάσκοπος. Πύλη καταγραφή, λατρεία είσοδος κοινή ζωή. Θείος και θεία. Σειρές ράφια, θέση ταξινόμηση. Ο χτίστης. Τέλος στάση, διατήρη.

Ο πατέρας. Από το πελώριο στόμα φτύνει δομικά υλικά και ιστορίες. Υγρά όργανα, υγρά γράμματα φοβερίζουν. Τα αποξηραμένα φύλλα των τετραδίων. Υγρές φωνές μπήγονται στα καταδικασμένα αυτιά, πάντα ανοιχτά. Αυτιά κρυψώνες, αυτιά χτισμένα.

Ο καινούργιος τόπος πορεία νεκρώσιμη, πορεία απεργίας. Η θάλασσα τα φέρνει. Η αγάπη μου για σένα είναι θαμμένη κάτω από την Αμερική. Μαύρη κακούργα. Κυνηγετικές σημειώσεις. Αγγίζω σημαίνει είσαι νεκρή. Πέρδικα παρατηρητής, αρσενική χήνα κατάσκοπος. Πιο κοντά στο δώμα, μόνος αόρατος. Μονοσυναχτείτε. Ακούτε του σκοπού. Ζευγάρι χορεύει από ‘δώ μέχρι την Αυστραλία. Και πίσω σέρνουν χώμα για δώματα και τάφους.

Ανάθεμά σε, ακόμα χτίζω. Αδειάζω τα εντόσθια μέσα και το σταυρό για φυλαχτό. Όσοι ποθούν και δε μπορούν.