Βαγγέλης Ρουσσάκης: "Γράμμα στον παρελθόντα εαυτό"

Βαγγέλης Ρουσσάκης: "Γράμμα στον παρελθόντα εαυτό"

 

Αγαπητέ μου κύριε, δεν μπορώ να σας πω τι σας επιφυλάσσει το μέλλον, γιατί δεν είμαι παρά μια ταπεινή φωνή, ένας απλός αγγελιοφόρος του χρόνου και του καιρού.

Οι φιλικές και άτυπες συμβουλές που μπορώ να σας δώσω οφείλουν την ύπαρξη τους σε στιγμές οδύνης και απέλπιδου, συναναστροφής με τους δαίμονες αλλά και ειργασμένης εγκαρτέρησης. Καμία από τις λέξεις αυτές δεν ήλθε απλά ή εύκολα.

Και μόνο τοιουτοτρόπως είναι ποτέ αυτή η γνώση του εαυτού εφικτή. Αφού σας έγραψα αυτό εν ειδή εισαγωγής, θέλω να σας παροτρύνω να κάνετε τα εξής:

Πρώτον, ακούστε τη δική σας καρδιά, τη δική σας φωνή, γιατί είναι μοναδική και πολύτιμη. Μην προσπαθήσετε να μιμηθείτε τις φωνές εκείνων που προπορεύτηκαν, γιατί έχουν ήδη γράψει τις ιστορίες τους.

Αυτή είναι η δική σας σελίδα στο βιβλίο της ανθρωπότητας.

Μη φοβάστε τη μοναξιά, γιατί σε αυτές τις ήσυχες στιγμές η Χάρις μας μιλάει πιο δυνατά. Αγκαλιάστε τη σιωπή, το κενό, και αφήστε το να σας γεμίσει με ερωτήματα. Στο ερώτημα βρίσκεται ο μίτος που αναζητάτε από τις λέξεις σας.

Αφιερώστε χρόνο για να δείτε πραγματικά τον κόσμο γύρω σας, να αναπνεύσετε τις μυρωδιές του, να νιώσετε τις υφές του.

Κάθε στιγμή είναι ένα δώρο, ένας καμβάς πάνω στον οποίο μπορείτε να ζωγραφίσετε τα ποιήματα, τα χρώματα και τις εικόνες του κρυμμένου εαυτού σας.

Μην αποθαρρύνεστε από την απόρριψη, γιατί πολύ συχνά άνθρωποι που αναπνέουν μέσα από την ευαισθησία απορρίπτονται εύκολα και εν συνόλω, γιατί δείχνουν αυτά που είναι δύσκολα ή οδυνηρά. Συνεχίστε να γράφετε, συνεχίστε να εξερευνάτε, συνεχίστε να σπρώχνετε τα όρια του εαυτού σας. Αυτή δεν είναι παρά η ταγή σας. Αυτό που σας κατοικεί.

Κι εκεί είναι το σημείο που πρέπει να στρέψετε την προσοχή και τις πρώτες λέξεις κάθε ημέρας σας, και τις τελευταίες κάθε νύχτας σας.

Και τέλος, μην ξεχνάτε να ζείτε.

Η ζωή του καλλιτέχνη δεν είναι ξεχωριστή από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά συνυφασμένη με αυτόν. Βγείτε έξω, ταξιδέψτε, ερωτευτείτε, βιώστε τα σκαμπανεβάσματα της ζωής, γιατί στο βάθος της η ζωή έχει πάντα την ποίηση, σαν να ήταν ο πυρήνας αυτού του σύμπαντος.

Η ποίηση είναι το σπίτι.

Μα το σπίτι του καθενός μπορεί να πάρει άπειρες μορφές. Αγκαλιάστε την μορφή και το σχήμα του δικού σας σπιτιού και ζήστε μέσα του.

Μην περιμένετε πως θα μπορέσετε να βαδίσετε με τα παπούτσια κανενός άλλου σε αυτόν τον κόσμο. Αγαπητέ κύριε, εύχομαι τα καλύτερα στο ταξίδι σας. Είθε οι λέξεις σας να είναι αληθινές, η φωνή σας στεντόρεια και το πνεύμα σας ανθεκτικό στο παράλογο του κόσμου.

Θυμηθείτε πάντα πως η μόνη αλήθεια και οτιδήποτε το αληθώς αληθινό πηγάζει μόνο από μέσα σας. Καμία άλλη φωνή και επίκληση δεν θα μπορέσει ποτέ να σας δώσει αυτήν την αλήθεια.

Ειλικρινά δικός σας, Β.

21.2.2023

Καρπαθιακά Νέα