Μια παράξενη Σφίγγα έρχεται σήμερα το βράδυ στο ΚΟΝΑΚΙ της Καρπάθου!

Μια παράξενη Σφίγγα έρχεται σήμερα το βράδυ στο ΚΟΝΑΚΙ της Καρπάθου!

Η Σφίγγα είναι ένα μακροσκελές ποίημα του Όσκαρ Ουάιλντ, για το οποίο ειπώθηκε πως αποτελεί ένα «ασυναγώνιστο έργο, η πεμπτουσία της τέχνης του fin-de-siècle».

Με αφορμή την κυκλοφορία της μετάφρασης του βιβλίου «Η Σφίγγα» του Όσκαρ Ουάιλντ, οι εκδόσεις Δαιδάλεος σε συνεργασία με τον συγγραφέα Ευάγγελο Ρουσαακη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου, η οποία θα λάβει χώρα, στο πολιτιστικό κέντρο Καρπάθου, ”Το Κονάκι”, την Τρίτη 21 Μαρτίου και ώρα 19:30.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν, η Ρένα Ασπρομάτη, ο Μανώλης Πολεμικός, και ο Μανώλης Βύζαντας Κοντονικόλας.

Για την ολοκλήρωσή του ο Ουάιλντ χρειάστηκε περίπου είκοσι χρόνια, μέχρι το 1894, οπότε και θα το δημοσιεύσει σε πολυτελή έκδοση περιορισμένων αντιτύπων, που σήμερα κοστολογούνται αρκετές χιλιάδες στερλίνες το καθένα!

Ο ίδιος αργότερα θα γράψει πως «αρχική μου ιδέα ήταν να τυπώσω μονάχα τρία αντίτυπα: ένα για μένα, ένα για το Βρετανικό Μουσείο και ένα για τον Παράδεισο. Είχα βέβαια ορισμένες αμφιβολίες για το Βρετανικό Μουσείο».

Οι στίχοι του διηγούνται τη συνάντηση ενός νεαρού με το μυστηριώδες πλάσμα της Αιγύπτου, όπου ξεδιπλώνεται η ερωτική της διαδρομή μέσα στον χρόνο, το μεγαλείο των αρχαίων θεών που δεν είναι νεκροί, όπως και άλλα ζητήματα φιλοσοφίας και αισθητικής που απασχόλησαν το κίνημα της Παρακμής, στο οποίο και ανήκει το ποίημα.

Βαθιά επηρεασμένος από τον Υσμάν, τον Γκοτιέ και τον Μποντλέρ, ο Ουάιλντ περιπλανιέται στην ιστορία, τον Συμβολισμό και τον Αισθητισμό, συγγράφοντας αυτό που εφημερίδες της εποχής είπαν πως πρόκειται για «ένα από τα πιο αξιόλογα έργα που έχουν γραφτεί ποτέ από ανθρώπινο χέρι. Αν τέτοιες γραμμές δεν έχουν το στοιχειωμένο, μαγικό άγγιγμα ενός αληθινού ποιητή, δεν ξέρουμε πού να το αναζητήσουμε σε όλη την αγγλική λογοτεχνία».

21.3.202

Καρπαθιακά Νέα