«Ο Σύγχρονος Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός: Μεταξύ Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας»

«Ο Σύγχρονος Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός: Μεταξύ Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας»

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ το βιβλίο με τίτλο «Ο Σύγχρονος Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός: Μεταξύ Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας – Πρακτικά Επιστημονικής Ημερίδας Αφιερωμένης στον Ομότιμο Καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη».

Περιγραφή βιβλίου

Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει επτά ανακοινώσεις από την Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Ο σύγχρονος ελληνικός λαϊκός πολιτισμός: μεταξύ Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή, στις 15  Μαΐου 2019, προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, και με την ευκαιρία της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.

Συγκεκριμένα, χωρίζεται σε τρία μέρη. Αρχικά στην εισαγωγή γίνεται λόγος από τον Καθηγητή του ΤΙΕ και Διευθυντή του «Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» Μανόλη Γ. Βαρβούνη για τη συμβολή του Εργαστηρίου στις ομόλογες επιστήμες. Στο κυρίως μέρος, ακολουθούν οι εισηγήσεις του Αναπληρωτή Καθηγητή του ΤΙΕ Βασίλη Δαλκαβούκη με τίτλο «Λαογραφία και Κοινωνική Ανθρωπολογία: ορισμένες σκέψεις για μια σύγκληση στο επίπεδο της μεθόδου», της Επίκουρης Καθηγήτριας του ΤΙΕ Βασιλικής Κράββα «Ανθρωπολογίζουσα Λαογραφία και Λαογραφίζουσα Ανθρωπολογία: η διαπολιτισμική και διεπιστημονική ματιά της Άλκης Κυριακίδου-Νέστορος», του Μανόλη Γ. Βαρβούνη «Μορφές διαχείρισης του πολιτισμικού αποθέματος στον σύγχρονο ελληνικό λαϊκό πολιτισμό», της Επίκουρης Καθηγήτριας του ΤΙΕ Αικατερίνης Μάρκου «Οι γιορτές της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης ως πολιτισμικό και τουριστικό θέλγητρο – Πολιτιστική πολιτική και διαχείριση», της Επίκουρης Καθηγήτριας του ΤΙΕ Νάντιας Μαχά-Μπιζούμη «Η συνομιλία Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στη μελέτη του παραδοσιακού και σύγχρονου ενδύματος».

Φιλοξενούνται, επίσης, οι εισηγήσεις του Αφυπηρετήσαντα Καθηγητή του ΤΓΦΠΠΧ Μανόλη Γ. Σέργη «Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης Στ’ αμπέλια της Αυτοεθνογραφίας – Αναπαραστάσεις όψεων του “παραδοσιακού” στην “ύστατη ώρα” του (δεκαετία του 1960), σε μια κοινότητα της Λακωνίας» και του Δρ. Νέας Ελληνικής Φιλολογίας – Μέλους ΕΔΙΠ του ΤΙΕ Θανάση Β. Κούγκουλου «Από την ηθογραφία στον αναστοχασμό των τοπικών ταυτοτήτων: Οι μουσουλμάνοι των Ιωαννίνων στην πεζογραφία του Χρήστου Χρηστοβασίλη και της Emel İnci». Τέλος, στο επίμετρο κατατίθενται από τον Μανόλη Γ. Βαρβούνη στοιχεία «Συμπληρωματικά στην εργογραφία του Μηνά Αλ. Αλεξιάδη (2018-2020)».

Info

Έτος Έκδοσης: 2020
Αριθμός Σελίδων: 150
Επιμέλεια: Μανόλης Γ. Βαρβούνης
Tιμή Βιβλίου: 12 ευρώ

πηγή https://www.paratiritis-news.gr