Ο Σκακιστικός Όμιλος Καρπάθου συμμετέχει σε σπουδαίες σκακιστικές διοργανώσεις στη Ρόδο

Ο Σκακιστικός Όμιλος Καρπάθου συμμετέχει σε σπουδαίες σκακιστικές διοργανώσεις στη Ρόδο

Ως συνέχεια της απίστευτης δραστηριότητας και δυναμικής του Σκακιστικού Ομίλου Ρόδου «Ιππότης» σε συνεργασία με τη περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και του ΔΟΠΑΡ, θα φιλοξενηθεί στο νησί μας και συγκεκριμένα στο Rodos Palace το Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα από 13 έως 23 Απριλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες δόθηκε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ομίλου για τη διοργάνωση με παρόντες τον πρόεδρό του Στάμο Καράβα και τον έφορο αγώνων Νικόλαο Βασιλάκη μαζί με τον Νίκο Νικολή, αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού. Εκεί ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης σκακιστικών σωματείων Αιγαίου Γιάννης Χαλκιάς, μάλιστα η Κάρπαθος, το νησί του κ. Χαλκιά, θα λάβει μέρος στους αγώνες με μια μεγάλη αποστολή.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Νίκος Βασιλάκης: «Έχουμε αναλάβει για φέτος μια πολύ μεγάλη συνδιοργάνωση με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον δήμο Ρόδου υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας που είναι το Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι.

Έχουμε συμμετοχή από 54 χώρες με 540 παιδιά και πάνω από 1500 επισκέπτες για ένα δεκαήμερο και είναι η σημαντικότερη διοργάνωση που έχουμε καταφέρει να φέρουμε στη Ρόδο, όσον αφορά τον αριθμό συμμετοχών και το μέγεθος αγωνιστικά. Είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς ανοδικής πορείας με τη συντονισμένη προσπάθεια του ομίλου, έχοντας τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού τα κόστη είναι μεγάλα γι’ αυτού του είδους τις διοργανώσεις.

Δίνουμε όμως τη διέξοδο στα παιδιά μας για να παίξουν σκάκι στον τόπο μας σε υψηλό επίπεδο, και οικονομικά, πέραν της διαφήμισης και του τουριστικού προϊόντος. Αυτό γίνεται κατ’ εξαίρεση, γιατί δεν είναι ανοικτό πρωτάθλημα, αλλά οι προκρίσεις δίδονται από τις ομοσπονδίες.

Τέτοιου είδους διοργανώσεις έχουν πολύ μεγάλο κοινό που θέλει να τις διεκπεραιώσει, ενώ αντίστοιχες δεν έχουν γίνει πουθενά αλλού στην Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια. Λόγω του καλού αποτελέσματος και αξιολόγησης ως νησί κι όμιλος, τα τελευταία τέσσερα χρόνια φιλοξενούμε σημαντικές διοργανώσεις».

Για τη φιλοξενία του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ομοσπονδίας στη Ρόδο:

«Ν’ αναφέρω κι ένα νέο που προέκυψε τελευταία όσον αφορά την προβολή του νησιού μας, αφού καθορίστηκε στις 21 Απριλίου να γίνει η επίσημη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ομοσπονδίας στην Αίθουσα Τιμών του δήμου Ρόδου. Οι συνεδριάσεις του είναι το πολύ δώδεκα κάθε χρόνο και πραγματοποιούνται σε μεγάλες πόλεις, γι’ αυτό αποκτούν μεγάλη δημοσιότητα και… παίζουν σε όλες τις σκακιστικές ιστοσελίδες. Εδώ θα έρθουν και όλα τα μέλη της Ομοσπονδίας, δηλαδή 25 άτομα, αλλά είναι πολύ μεγάλο όφελος για τον όμιλο και τις προθέσεις όσον αφορά μεγάλες διοργανώσεις.

Το «κράμα» της επιτυχίας και φιλοξενίας των αγώνων: «Ο Όμιλος Ρόδου έχει ένα ΔΣ όχι των καθηκόντων αλλά είναι μια παρέα με το ίδιο όραμα στο να πάρει αποφάσεις με αμοιβαία εμπιστοσύνη. Σημαντικό είναι επίσης το «χτίσιμο» της κάθε διοργάνωσης. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν ξεκινήσαμε από μια μεγάλη διοργάνωση. Ξεκινήσαμε από χαμηλά και πήγαμε βήμα-βήμα. Βάλαμε όλοι πλάτη, δουλέψαμε πολλές ώρες και μας βοήθησαν πολύ, εκτός από την τοπική αυτοδιοίκηση, και οι χορηγοί σε κρίσιμες φάσεις.

Επίσης η Ρόδος είναι όμορφη ως προορισμός και όσοι έρχονται ακόμη για πρώτη φορά, θέλουν να ξανάρθουν. Έτσι έχουμε επανάληψη των διοργανώσεων, ενώ η γνώμη των συμμετεχόντων είναι οι καλύτερη όσον αφορά την εξυπηρέτηση από τους ντόπιους επαγγελματίες και δεν υπήρξαν ποτέ παράπονα.

Το τελευταία και σημαντικό επίσης, είναι οι πολύ καλές σχέσεις που έχουμε με τους διοικούντες του αθλήματος σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Όλοι ξέρουν πως ό,τι αναλάβουμε θα το διεκπεραιώσουμε χωρίς πρόβλημα και αντιπαραθέσεις.

Βασικός όμως σκοπός είναι να παίζουν σκάκι τα παιδιά μας και να κοινωνούμε το σκάκι ως άθλημα σε όσο γίνεται περισσότερα παιδιά. Από κει και πέρα, είναι άλλο θέμα αν αναδειχτούν πανελληνιονίκες ή όχι. Έχουμε π.χ τον Αλέξανδρο Σταθάτο με 2η θέση στην κατηγορία 13 ετών στην Ευρώπη».

Για το μέλλον: «Πέρα απ’ αυτό, θα προσπαθήσουμε να φέρουμε κι άλλους αγώνες, όπως το πρωτάθλημα νέων που είναι η πολυπληθέστερη αριθμητικά διοργάνωση, όμως υπάρχουν και υψηλότερου επιπέδου, όπως ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα».

Οι φάκελοι και οι υποψηφιότητες: «Όσον αφορά τις υποψηφιότητες, ανά χώρα, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν ν’ αναλάβουν διοργανώσεις και καταθέτουν προτάσεις σε πολλά επίπεδα, περιλαμβάνοντας λεπτομέρειες. Στη Ρόδο είχαμε καταθέσει φακέλους κι εγκρίθηκαν στο παρελθόν οι χώροι φιλοξενίας. Βεβαίως κατατίθενται κι άλλοι κλειστοί φάκελοι, επομένως με το που ανοιχτούν γίνεται η ψηφοφορία και αναδεικνύεται η διοργανώτρια πόλη αλλά και όμιλος αναλόγως των παροχών και τις προηγούμενες επιτυχημένες διοργανώσεις».

Για τους Ροδίτες διαιτητές: Τέλος, πολύ σημαντικό είναι το κομμάτι της διαιτησίας. Όταν ιδρύσαμε τον όμιλο, αποφασίσαμε να βγάλουμε διαιτητές στη Ρόδο μέσω σεμιναρίου. Ήρθε λοιπόν ο πρόεδρος των διαιτητών Ελλάδος και μας έκανε… παιδιά του ουσιαστικά, ώστε να διεξάγονται αγώνες με μικρότερο κόστος. Στο Παγκόσμιο Σχολικό θα έχουμε 10 διαιτητές από Ρόδο κι άλλους 15 από τον υπόλοιπο κόσμο».

Στάμος Καράβας: «Η πορεία του Ιππότη και του σκακιού γενικότερα στη Ρόδο είναι ανοδική, αλλά τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις στον σκακιστικό χάρτη της Ελλάδας.

Οι διοργανώσεις στη Ρόδο είναι μοναδικές και θα ‘θελα ν’ αναφέρω ότι αρκετά βοήθησαν και τα μέλη του ομίλου αλλά και η περιφέρεια μέσω του Νίκου Νικολή αλλά και ο ΔΟΠΑΡ με τον πρόεδρό του, τον Αλέξανδρο Κολιάδη.

Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια πολύ καλή διοργάνωση. Να ‘χουμε όλοι υγεία, ώστε και στο μέλλον να παίρνουμε από τους διεθνείς σκακιστικούς φορείς μεγάλες διοργανώσεις.

Παράλληλα με τη δουλειά στις ακαδημίες του συλλόγου, ο Ιππότης δημιουργεί ανταγωνιστική ομάδα και στην κατηγορία ενηλίκων, αφού φέτος έχουμε τον Γιάννη Παπαϊωάννου, το μεγαλύτερο όνομα στο σκάκι πανελληνίως, για να παραμείνουμε στην Α’ Εθνική μέσω των αγώνων το καλοκαίρι.»

Νίκος Νικολής: «Όλα αυτά που κάνουμε για σας τα αξίζετε. Είναι μια μεγάλη διεθνής διοργάνωση με συνδιοργανώτρια την περιφέρεια και τον δήμο Ρόδου για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Η Ρόδος και όλα τα νησιά μας έχουν μπει στο καλεντάρι των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, όπως είναι η ποδηλασία, ο μαραθώνιος, το τένις, αλλά έχει μπει για τα καλά και το σκάκι.

Τα νούμερα είναι τεράστια και μιλάμε για μαθητές που θα έρθουν με τους συνοδούς τους με 2.000 διανυκτερεύσεις για εννιά μέρες στη Ρόδο, συνδυάζοντας αθλητισμό και τουρισμό, που από την πρώτη στιγμή η περιφέρειά μας θέλει να «παντρέψει».

Είναι επίσης σημαντικό ότι τα παιδιά του Ομίλου Ρόδου θα μπορούν ν’ αγωνιστούν, όπως συνολικά 50 από το Νότιο Αιγαίο, την Κάρπαθο, τη Λέρο και τη Σύρο.

Παράλληλα, τα 550 παιδιά θα συμμετάσχουν και σ’ άλλες εκδηλώσεις, ενώ θα τα ξεναγήσουμε στην Παλιά Πόλη και θα γνωρίσουν τη γαστρονομία μας, κάνοντας μεγάλη διαφήμιση σ’ όλο τον κόσμο. Ευχαριστώ τα μέλη του «Ιππότη» αλλά και του ομίλου της Καρπάθου και θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια μαζί με τον ΔΟΠΑΡ και τον Αλέξανδρο Κολιάδη.

Είναι σημαντική η βοήθεια που έχουμε από τη δημοτική Αρχή, γιατί είναι δύσκολο να στηθεί όλο αυτό με λίγα λεφτά αν δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία και η στήριξη κι από τους χορηγούς. Τη νέα χρονιά πάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο!»

Γιάννης Χαλκιάς: «Το σκάκι είναι ένα άθλημα με μεγάλη δυναμική. Ο Κασπάροφ είχε πει ότι για να αναδείξεις τον καλό αθλητή πρέπει να δίνεις ίσες ευκαιρίες σε όλους στη χώρα σου. Παλαιότερα στη Ρόδο και γενικά στο Νότιο Αιγαίο δεν το είχαμε αυτό. Όσον αφορά τις συμμετοχές, να πω ότι οι γονείς του σημερινού παγκόσμιου πρωταθλητή πούλησαν την επιχείρησή τους για να παίξει σε σοβαρά τουρνουά, να εξελιχθεί και ν’ ακολουθήσει το όνειρό του. Εμείς στο Νότιο Αιγαίο τώρα δεν χρειάζεται να κάνουμε αυτή τη θυσία για τα παιδιά μας…».

Η πιο πρόσφατη ενημέρωση για τους αγώνες:

Οι μέχρι τώρα συμμετοχές προέρχονται από τις εξής χώρες:

ARU (Αρούμπα – Καραϊβική), AZE (Αζερμπαϊτζάν), BOL (Βολιβία), BOT (Μποτζουάνα), BRA (Βραζιλία), BUL (Βουλγαρία), CAN (Καναδάς), CHN (Κίνα), COL (Κολομβία), CUB (Κούβα), CYP (Κύπρος), DEN (Δανία), ENG (Αγγλία), FID (σημαία της FIDE για Ρωσία και Λευκορωσία), GEO (Γεωργία), GER (Γερμανία), GHA (Γκάνα), GRE (Ελλάδα), GUA (Γουατεμάλα), HAI (Αϊτή), HKG (Χονγκ Κογκ), HUN (Ουγγαρία), INA (Ινδονησία), IND (Ινδία), IRL (Ιρλανδία), ISL (Ισλανδία), ISR (Ισραήλ), ITA (Ιταλία), KAZ (Καζακστάν), LBN (Λίβανο), LTU (Λιθουανία), MGL (Μογγολία), NAM (Ναμίμπια), PER (Περού), PHI (Φιλιππίνες), POL (Πολωνία), ROU (Ρουμανία), RSA (Νότια Αφρική), SGP (Σιγκαπούρη), SLO (Σλοβενία), SRI (Σρι Λάνκα), SUI (Ελβετία), SWE (Σουηδία), TAN (Τανζανία), TPE (Ταϊπέι) , TUN (Τυνησία), TUR (Τουρκία), UGA (Ουγκάντα), UKR (Ουκρανία), USA (ΗΠΑ), UZB (Ουζμπεκιστάν), VEN (Βενεζουέλα), ZIM (Ζιμπάμπουε).

Το τουρνουά αποτελεί ένα ατομικό πρωτάθλημα εννιά γύρων με Ελβετικό Σύστημα και χρόνο σκέψης κάθε γύρο 90 λεπτά και 30 δεύτερα πρόσθετο μετά από κάθε κίνηση. Οι αθλητές θα αγωνιστούν σε δώδεκα κατηγορίες, έξι γενικές και έξι κοριτσιών. Ειδικά, οι κατηγορίες είναι U-7, U-9, U-11, U-13, U-15, U-17 (όπου “U” είναι “κάτω των”) και G-7, G-9, G-11, G-13, G-15, G-17, αντίστοιχα για τα κορίτσια.

Ο Σκακιστικός Όμιλος Ρόδου «Ιππότης» ως κύριος διοργανωτής ευχαριστεί την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον δήμο Ρόδου, όλους τους χορηγούς, τους Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρεμαστής « Προόδος», τον Μαέστρο Μιχάλη Καλαεντζή και Πέτρο Τσιμπερόπουλο, το ΙΝΚΑ Δωδεκανήσου και όλους τους εθελοντές που δούλεψαν και θα δουλέψουν, για την εμπιστοσύνη τους στη διοργάνωση και τη στήριξη που προσφέρουν για την επιτυχία αυτού του σημαντικού αθλητικού και πολιτιστικού γεγονότος.

Μέσα από αυτήν τη διοργάνωση, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να δημιουργήσουν φιλίες με συνομήλικα από όλο τον κόσμο. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους νέους αθλητές να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στο σκάκι και να διεκδικήσουν τους τίτλους στις διάφορες κατηγορίες.

Επίσης, η διοργάνωση συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού και της οικονομίας της Ρόδου, καθώς προσελκύει επισκέπτες από πολλές χώρες, οι οποίοι θα μείνουν στο νησί για τις δέκα ημέρες της διοργάνωσης.

Προσκαλούνται όλοι οι φίλοι ή μη του αθλήματος στο νησί, να επισκεφτούν το Rodos Palace και να παρακολουθήσουν τους αγώνες, να υποστηρίξουν τους νεαρούς αθλητές και να απολαύσουν θεαματικό σκάκι. Να σημειωθεί ότι απαγορεύονται οι κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές στο χώρο των αγώνων.

Ν’ αναφερθεί ότι η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 14 και οι αγώνες θα διαρκέσουν μέχρι τις 22 Απριλίου, όταν και θ’ αναδειχθούν οι νικητές και οι νικήτριες των διαφόρων κατηγοριών.

Στο τέλος της διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων στους νικητές και τις νικήτριες. Οι αθλητές και οι αθλήτριες θα αναγνωριστούν για τις επιδόσεις τους και θα επιβραβευτούν για την προσπάθεια, την αφοσίωση και το ταλέντο τους στο σκάκι.

Η διοργάνωση αυτή αναμένεται να αποτελέσει μια πραγματική γιορτή του σκακιού, όπου το πνεύμα του αθλητισμού, η αγάπη για το άθλημα και η αλληλοκατανόηση μεταξύ των παιδιών από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανευρωπαϊκής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ECU) σε συνεργασία με τους διοργανωτές αποφάσισε κι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή σύγκλισής στην Αίθουσα Τιμών του δήμου Ρόδου την 21η Απριλίου.

8.4.2023

πηγή www.rodiaki.gr