Τέλος στα Κυκνάκια της Κάσου. Ποιος θα σταθεί στην τεράστια προσπάθεια και θα αλλάξει γνώμη στην χορογράφο Ελίζα Πάλλη;

Τέλος στα Κυκνάκια της Κάσου. Ποιος θα σταθεί στην τεράστια προσπάθεια και θα αλλάξει γνώμη στην χορογράφο Ελίζα Πάλλη;

Μια ανάρτηση που μας πικραίνει. Η χορογράφος Ελίζα Πάλλη μας ενημερώνει ότι σταματούν τα μαθήματα τα Κυκνάκια της Κάσου.  Η κα Πάλλη αναφέρει:

“ΤΕΛΟΣ στα ΚΥΚΝΑΚΙΑ στην ΚΑΣΟ.
ΤΕΛΟΣ στο κλασικό μπαλέτο, στο σύγχρονο και στο Musical.
Έδωσα και την ψυχή μου, τη ζωή μου για να γνωρίσουν τα παιδιά στην Κάσο μία κλασική τέχνη. Εδώ και πολλά χρόνια. Τέλος τώρα. Όποιος με παρακολουθεί χρόνια τώρα ίσως θα καταλάβει γιατί. Όλοι στο νησί, μέσα τους γνωρίζουν πολύ καλά γιατί σταματάω τα μαθήματα. Δε θα πω τίποτα άλλο.”

Τα δύσκολα και τα στενάχωρα της άγονης γραμμής είναι πολλά. Κάθε φορά γεμίζουμε μαυρίλα όταν σκεφτόμαστε, τις ελλείψεις στην υγεία, τα δρομολόγια, τους δύστροπους χειμώνες, την αγωνία για την καλοκαιρινή σεζόν, ακόμη και τους εκλεγμένους, που δυσκολεύονται να παράξουν έργο. Όμως όταν φτάνουμε σε θέματα πολιτισμού εκεί δεν καταπίνονται οι τυχόν αναποδιές. Έτσι και σήμερα, η είδηση για το τέλος στα Κυκνάκια της Κάσου είναι το θέμα που θα έπρεπε να προβληματίσει κάθε γόνιμη σκέψη στα νησιά μας. Η κα Πάλλη, με τεράστια αναγνώριση στο έργο της, δεν αντέχει, κάνει βήματα πίσω.

Κι όμως τελικά ποιος νοιάζεται;  που είναι όλοι εκείνοι που θα έπρεπε να βάλουν πλάτη και να στηρίξουν το δύσκολο έργο της; 

Η Ελίζα Πάλλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ροδεσία, τη σημερινή Ζιμπάμπουε. Η πορεία της ως χορεύτρια και ως χορογράφος ξεκινάει από αυτή την αγγλική αποικία της Αφρικής και φτάνει σήμερα μέχρι το νοτιότερο νησί της Δωδεκανήσου, την ακριτική Κάσο.

Γιατί όμως στην Κάσο; Και πώς μπορεί μια χορογράφος μπαλέτου να αποφασίζει να δημιουργήσει μια σχολή μπαλέτου σε ένα νησί, που τα παιδιά δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό και τις τέχνες και το πιο κοντινό σε αυτά, είναι ένα κλαμπ που λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες;

Η Ελίζα Πάλλη, έπειτα από σπουδές στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου και τη συμμετοχή της στο Μπαλέτο Αθηνών, αποφάσισε πριν από 8 χρόνια, να μετακομίσει στην Κάσο και να διδάξει στα παιδιά του νησιού, την κλασική μουσική και το μπαλέτο. Τίποτα όμως δεν ήταν εύκολο στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας. Καθώς τα παιδιά δε γνώριζαν τι είναι το κλασικό μπαλέτο και η κλασική μουσική, ήταν δύσκολο να τα προσεγγίσει. Προσπαθούσε να διαδώσει τα δωρεάν μαθήματα που ήταν πρόθυμη να διδάξει μέσω του Facebook. Εξηγώντας καθημερινά τι είναι το μπαλέτο κατάφερε να δημιουργήσει ένα μικρό γκρουπ από μαθήτριες.

«Ο λόγος που ήρθα στην Κάσο ήταν να περάσω το κλασικό μπαλέτο σ’ ένα νησί που δεν έχει την ευκαιρία να σπουδάσουν κάποια παιδιά μία κλασική τέχνη. Δεν υπάρχει τίποτα εξωσχολικό στο νησί. Έχοντας αυτό το πάθος από μικρή με το κλασικό μπαλέτο, λέω ότι δεν είναι δυνατόν κάποια κορίτσια να μην έχουν τη δυνατότητα εάν θέλουν να ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο».