Το όνομα του αεροδρομίου και η τεράστια γαλανόλευκη. Σύμβολα που κάνουν ακόμη πιο ξεχωριστή την Κάσο

Το όνομα του αεροδρομίου και η τεράστια γαλανόλευκη. Σύμβολα που κάνουν ακόμη πιο ξεχωριστή την Κάσο

Γράφει ο Αντώνης Καραγιαννάκης

Η Ηρωϊκή Νήσος Κάσος γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα με δύο εκδηλώσεις την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου.
Η πρώτη αφορά την ονοματοδοσία του αεροδρομίου του νησιού σε «Μάρκος Μαλλιαράκης», ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης και απόδοση φόρου τιμής για την θυσία των Κασιωτών Αγωνιστών κατά το Ολοκαύτωμα του 1824.
Ο καπετάν Μάρκος Μαλλιαράκης ήταν από τους πρωτεργάτες του ξεσηκωμού των Κασιωτών τον Απρίλη του 1821 και σκοτώθηκε ηρωικά κατά την μάχη – Ολοκαύτωμα των Κασιωτών μαζί με χιλιάδες συμπατριώτες του στην μάχη της Κάσου κατά του Τουρκοαιγυπτιακού στρατού στις 7 Ιουνίου του 1824.
Επίσης η Κάσος γιορτάζει τα 200 από την αρχή του Αγώνα για την απελευθέρωση του Έθνους με την κατασκευή μιας τεράστιας ελληνικής σημαίας διαστάσεων 40×26 στην περιοχή Μαρίτσα.

Η σημαία αυτή έρχεται ως απάντηση – μήνυμα από το ηρωικό και ακριτικό νησί στο «θερμό» καλοκαίρι του 2020 πιστοποιώντας και δηλώνοντας ότι η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτα στοιχεία τη στιγμή μάλιστα που η παράνομη Τουρκολυβική ζώνη σχεδόν εφάπτεται νότια του νησιού μας.
Είναι ένα μεγάλο, σπουδαίο και εθνικής σημασίας εγχείρημα στο οποίο συνέβαλλαν η Δημοτική Αρχή, ο Στρατός, χορηγοί και πολλοί εθελοντές από το νησί.

Ο Δήμος Κάσου και οι Κασιώτες θέλουν να ευχαριστήσουν τους χορηγούς οι οποίοι συνέβαλλαν οικονομικά για την επίτευξη αυτού του μεγάλου εγχειρήματος – της τεράσιας Ελληνικής Σημαίας που στολίζει την Κάσο και χαιραιτίζει από ψηλά καράβια, αεροπλάνα, περαστικούς και επισκέπτες στο νησί.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν στους:
Εταιρεία Γρανιτών Ελλάδος
Λέσχη Ιστορία και Πολιτισμού της ΑΕΚ
Τεχνικό Γραφείο του Νίκου Μαστρανδρέα και Υιών στο Παρίσι
Τον Εφοπλιστή Δημήτρη Παπαδημητρίου
Τον Εφοπλιστή Νίκη και Χάιντι Παπαδάκη
Tην κυρία Carleen Lyden Walker and Rob Walker από τις ΗΠΑ
Την εταιρεία χρωμάτων Vechro (πρόσφερε χωρίς κόστος 450 λίτρα λευκού χρώματος και πολλά ακόμα υλικά, ενώ το μπλε χρώμα, άλλα 400 λίτρα που ήταν ειδική παραγγελία σε πολλή χαμηλή τιμή).
Τον Σύνδεσμο Φίλων του ΠΑΟ Κάσου.

Τέλος οι εκδηλώσεις αυτές θα πλαισιωθούν με μουσική βραδιά με Κασιώτες Μουσικούς στην Πλατεία του Δημαρχείου.
Αντώνης Καραγιαννάκης