"Του γιενή το μλημόρι ", στο Κούρι της Βωλάδας

"Του γιενή το μλημόρι ", στο Κούρι της Βωλάδας

 

Γράφει ο Κώστας Παπακώστας – φωτογραφία Judith Elias Vasilakis

Στην παραμελημένη εντελώς από τους αρμοδίους περιοχή Κούρι η οποία περιοχή ανήκει στην Βωλάδα υπάρχει “του γιενη το μλημορι “, δηλαδή διπλός τάφος λαξευμένος και με επίσης εσωτερικό λαξευμένο μαξιλάρι. Αυτοι οι δύο τάφοι ο ένας δίπλα στον άλλο, από την βροχή και την κατολίσθηση ,ο ένας τάφος έχει τουμπαρι εντελώς ,ο άλλος ακόμη στέκει όρθιος στην κορυφή του λοφισκου.

Η λέξη “γιενη” δεν σημαίνει “Διγενή”, αλλά επειδή οι καιροί είναι πονηροί,δεν θα προβώ σε επεξηγήσεις,η μη μόνον κατ’ιδιαν ,το καλοκαίρι που θα σας κεράσω καφέ όποιοι θέλετε, διότι εκεί είναι στάβλος μου όπου ξεκουράζομαι τα καλοκαίρια ερχόμενος από την Ρόδο.

Ο διπλός αυτός τάφος είναι πίσω από το στάβλο μου (αγροτοσπιτο) αν θέλετε ,σε απόσταση περίπου λίγων μέτρων ,ας πούμε 100 μέτρων και αγναντεύει τα Πηγάδια.Η αρχαιολογία , πρέπει να αναδείξει το μνημείο αυτό, όμως…!

Η περιοχή Κουρι, είχε πάρα πολλούς στάβλους,και υπάρχουν πολλές κτηματικές περιουσίες εκεί και βεβαίως η Εκκλησία του Αγίου Σάββα που εορτάζεται πανηγυρικά κάθε χρόνο. Πανεμορφη περιοχή στην οποία έσπερναν σιτηρά, περιοχή γεμάτη ζωή ,τότε. Ο δρομος από κάτω απο τα Πηγάδια η από το Απέρι είναι χωμάτινος και σε μερικά μέρη δύσβατος, χρειάζεται αγροτικό αυτοκίνητο,ή ένα τζιπ,δεν σημαίνει ότι ένα συμβατικό αυτοκίνητο δεν περνά, τουναντίον, αλλά δεν είναι για κάθε μέρα πήγαινε έλα. Ο δρόμος αυτός ενώνεται με τις Μενετές,και από εκεί περνούν τα αυτοκίνητα του Δήμου για να πετάξουν τα σκουπίδια από την πίσω μεριά της περιοχής στο Κουρι ,που σημαίνει ότι έπρεπε να είναι άσφαλτος, αλλά δεν είναι.

Η ΔΕΗ έχει φτάσει μέχρι τον Άγιο Σάββα αλλά παραπάνω δεν πήγε…! Νερό δεν έχει φτάσει εκεί…! Τα αγροτόσπιτα εκεί πάνω από τον Άγιο Σάββα,κατοικίσιμα , είναι 4 η 5 …! Γνωρίζω πολύ καλά την περιοχή από παιδί 12-13 χρόνων ,καθότι ,ότι γνωρίζω καί έμαθα μου τα δίδαξε επί τόπου ή συγχωρεμενη η θεία μου αδελφή του πατέρα μου,η οποία έζησε εκεί.

Το επίσημο κράτος δεν δίνει την πρέπουσα προσοχή στην περιοχή αυτή και ίσως, λέω, ίσως, ο μόνος δρόμος στην Κάρπαθο που δεν έγινε ακόμη άσφαλτος, ενώ, το καλοκαίρι τον χρησιμοποιούν πολλοι τουρίστες με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, καθότι  όπως προείπα, είναι περιφερειακός και ενώνεται με τις Μενετές και σε κάποιο σημείο επίσης, στρίβοντας δεξιά φτάνεις στην Εκκλησία της Παναγίας της Γινατους οποία εορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου και ανήκει στο Όθος, ο δρόμος είναι ο ίδιος και αυτοκίνητο φτάνει μέχρι εκεί, ως επίσης και ο δρόμος που έρχεται από το Όθος. Επίσης ακριβώς κάτω από το σπίτι μου και σε ένα άλλο σπίτι εκεί υπάρχει βρύση (κρήνη) με επιτύμβια μαρμάρινη πλάκα (με αραβουργήματα)…! Έτρεχε πολύ νερό κρύο , δροσερό, γλυφό και χωνευτικό, όμως η ροή του έχει ελαττωθεί πολύ. Σας κούρασα δεν πειράζει, εκεί βρίσκεται η πατρογονική περιουσία μου και την αγαπώ πολύ ,την παρέλαβε από τον πάτερα μου και θα την προστατεύω όσο θα ζω. Υπαρχουν πολλά ακόμη που θα ήθελα να γράψω αλλά όπως προείπα για πολλούς λόγους δεν θα αναφερθώ.