Τριαντάφυλλος Μάρκου: ΠΡΕΒΕΛΗΣ σε ευχαριστούμε να χεις καλές θάλασσες

Τριαντάφυλλος Μάρκου: ΠΡΕΒΕΛΗΣ σε ευχαριστούμε να χεις καλές θάλασσες

To κείμενο το οποίο ακολουθεί αποτελεί φόρο τιμής στο ΠΡΕΒΕΛΗΣ, το πλοίο που εξυπηρέτησε την άγονη γραμμή της Κάσου και της Καρπάθου τα τελευταία 15 χρόνια. Το πλοίο αυτό βοήθησε επί σειρά ετών στο να καλυφθούν όλες οι βασικές ανάγκες των νησιών μας και μας ταξίδεψε αμέτρητες φορές.

Προσωπικά με το συγκεκριμένο πλοίο έχω κάνει τόσα πολλά ταξίδια από μικρό παιδί, που μου είναι αδύνατο να τα απαριθμήσω και να καταλήξω σε κάποιο συγκεκριμένο νούμερο. Σίγουρα όμως είναι πάνω από 30, ίσως και πάνω από 40. Και όταν μιλάμε για ταξίδια δεν μιλάμε μόνο για σύντομες διαδρομές Κάρπαθο-Ρόδο και τέτοια, αλλά για ταξίδια μεγάλα που ξεπερνούν τις 20 ώρες, που προλαβαίνεις να γνωριστείς και να ζυμωθείς με όλο το κόσμο του καραβιού και που σε άλλα νησιά δεν τα φαντάζονται καν.

Αναρίθμητες είναι επίσης οι εικόνες που έχω από το πλοίο στην Κάρπαθο. Είτε βγαίναμε για παιχνίδι, είτε για βόλτα, είτε για μπάνιο, είτε για καφέ πάντα σε κάποια φάση θα το πετυχαίναμε, πολλές φορές μάλιστα αυτός ήταν και ο στόχος! Ακόμα και τώρα που μένω πια στον Πειραιά, κάπως τα έχει καταφέρει αυτό το καράβι και χωρίς να το επιδιώκω το βλέπω μπροστά μου συνεχώς, είτε να κοπανιέται με τα κύματα στον Σαρωνικό, είτε ταλαιπωρημένο και παλιό όπως είναι πλέον να ξεκουράζεται προσωρινά στο λιμάνι και να μαζεύει δυνάμεις για το επόμενο ταξίδι του.

Το ΠΡΕΒΕΛΗΣ δεν είναι ένα απλό πλοίο μιας τυπική γραμμής, είναι ολόκληρος τόμος, ολόκληρη φιλολογία, μην πω και μυθιστόρημα!

Πλοίο δυσκίνητο και δύστροπο στους χειρισμούς, εξωστρεφές και μονοτίμονο, με ασθενικές ιπποδυνάμεις και ταυτοχρόνως ψηλό και παχουλό χωρίς ανοίγματα! Πλοίο δηλαδή παντελώς ακατάλληλο για μια μεγάλη δύσκολη γραμμή με συχνές προσεγγίσεις, ανύπαρκτα λιμάνια και συχνούς ισχυρούς ανέμους και θαλασσοταραχές.

Δεν γνωρίζουμε ποιο λαμπρό μυαλό συνέλαβε την ιδέα το καράβι αυτό να έρθει στην άγονη, μπήκε στη μέση όμως το αθάνατο Ελληνικό δαιμόνιο και η ξακουστή Ελληνική ναυτοσύνη και έτσι το εγχείρημα δούλεψε αξιοπρεπώς για μιάμιση δεκαετία.

Τα ονόματα των πλοιάρχων που έχουν περάσει κατά καιρούς από τα χειριστήρια του είναι γνωστά και μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι πρόκειται για ανθρώπους που χαίρουν άκρας εκτίμησης και σεβασμού στον κλάδο τους από την πλειονότητα των συναδέλφων τους.

Όλοι οι κάτοικοι της άγονης οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στο πλήρωμα και τους αξιωματικούς αυτού του πλοίου. Οι άνθρωποι αυτοί μας εξυπηρέτησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έχοντας στα χέρια τους ένα δυσλειτουργικό εργαλείο, ειδικά τον τελευταίο καιρό που το πλοίο παρουσίαζε προβλήματα. Το ΠΡΕΒΕΛΗΣ κατάφερε να σταθεί παλικάρι για πάρα πολλά χρόνια σε μια εξαιρετικά δύσκολη γραμμή και για αυτό πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στο πλήρωμα του.

Σας ευχαριστούμε για όσα μας προσφέρατε! Να έχετε πάντα καλές θάλασσες και μακάρι και το ΠΡΕΒΕΛΗΣ να βρει κάποιον ρόλο που να του ταιριάζει στην ακτοπλοΐα μας. Εμείς θα το θυμόμαστε πάντα!

Φωτογραφία τελευταίο ταξίδι ΠΡΕΒΕΛΗΣ στην Κάρπαθο από τον Πωλ Βιττωρουλη

4.5.2023

Καρπαθιακα Νέα