Γιώργος Τσαμπανάκης: Επιβεβλημένη η ένταξη των Επετιακών εκδηλώσεων της "8ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ- ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ" στο εορταστικό πρόγραμμα της ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Γιώργος Τσαμπανάκης: Επιβεβλημένη η ένταξη των Επετιακών εκδηλώσεων της  "8ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ- ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ" στο εορταστικό πρόγραμμα της ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ “8ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ- ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ” ΣΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

 

του Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκηπρ. Προέδρου του Δ.Σ. του Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου (Π.ΟΡ.Ο.Κ.)

 

Στις 8 Οκτωβρίου του 2021 το Κοινοτικό Συμβούλιο Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου ανέλαβε για πρώτη φορά στα τοπικά χρονικά την πρωτοβουλία να τιμήσει την επέτειο της “Πρώτης Ημέρας Ελευθερίας της Ολύμπου”, που δεν είναι άλλη από την 8η Οκτωβρίου του 1944. Τα σχετικά ιστορικά γεγονότα είναι πολλαπλά μαρτυρημένα και καταγραμμένα μη αφήνοντας το ελάχιστο περιθώριο αμφιβολιών. Η εύστοχη αυτή κίνηση, που πραγματοποιήθηκε μετά από εισήγηση του γράφοντος, σκοπό είχε να αναδείξει την ιστορική μνήμη του τόπου μας και να τιμήσει τους προπάτορές μας εκείνους, που ενώ εξακολουθούσε ακόμη η Ιταλική κατοχή της ιδιαίτερης πατρίδας μας, δεν δίστασαν να υψώσουν την ελληνική σημαία και να πανηγυρίσουν με τον πιο εμφατικό τρόπο τον ερχομό της Λευτεριάς, ως συνέπεια της Καρπαθιακής Επανάστασης της 5ης Οκτωβρίου του 1944.

Με σεμνό και λιτό συνάμα τρόπο οι σύγχρονοι Ολυμπίτες τίμησαν την 8η Οκτωβρίου του 2021 τη συμμετοχή της Ολύμπου στα τότε διαδραματισθέντα γεγονότα, στο πλαίσιο των οποίων λειτούργησαν σε αγαστή συνεργασία τόσο  με την Κεντρική Παγκαρπαθιακή Επιτροπή που έδρευε στο Απέρι, όσο και με την Επαναστατική Επιτροπή Μενετών που πρωτοστάτησε στην Καρπαθιακή πατριωτική έκρηξη.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα ενός τόπου να τιμά τους αγώνες και τις θυσίες των τέκνων του για λευτεριά με τον τρόπο που οι θεσμοθετημένες αρχές του προκρίνουν. Και είναι, πιστεύω, απόλυτη η υποχρέωση των αυτοδιοικητικών θεσμών του νησιού μας αφ’ ενός να συμμετέχουν σ’ αυτές τις εκδηλώσεις κι αφ’ ετέρου να κάνουν ότι μπορούν για να τις στηρίξουν οργανωτικά.            Παρά τα αυτονόητα όμως, το αίτημα που κατέθεσε επίσημα την Πέμπτη, 22/9/2022 στις αρμόδιες αρχές του Δήμου Καρπάθου (και πιο συγκεκριμένα προς τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Γεώργιο Δ. Λιάγκα) ο Αντιδήμαρχος Βορείου Καρπάθου κ. Νίκος Κων. Νταής για ένταξη των φετινών εορτασμών της 8ης Οκτωβρίου στο σχετικό με τις εκδηλώσεις της 5ης Οκτωβρίου Πρόγραμμα του Δήμου και για την συνακόλουθη οικονομική στήριξη τους δεν έτυχε της αντιμετώπισης, που του άξιζε.

Ενώ ο κ. Γεν. Γραμματέας είχε έγκαιρα ενημερωθεί για την αποστολή του γραπτού αιτήματος, δεν ενέταξε το σχετικό θέμα στην ημερήσια διάταξη της Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, που συνήλθε την Παρασκευή 23/9/2022 με την πρόφαση της καθυστερημένης προώθησης του αιτήματος στον ίδιο από το Πρωτόκολλο του Δήμου Καρπάθου, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός του επίσημου προγράμματος του Δήμου Καρπάθου, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι Εορταστικές Εκδηλώσεις της 8ης Οκτωβρίου στην Όλυμπο.

Είναι απορίας άξιον γιατί ακολουθήθηκε αυτή η παρελκυστική τακτική εκ μέρους των οργάνων του Δήμου Καρπάθου. Διότι παρά την άποψη του Δημαρχεύοντος κ. Μανώλη Ι. Παραγιού, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά ο γράφων, ότι για να εισαχθεί το θέμα προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή θα έπρεπε να είχε προϋπάρξει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Γεν. Γραμματέας, άριστος γνώστης των προβλεπόμενων λειτουργικών διαδικασιών της αυτοδιοίκησης είχε την άποψη ότι αυτό δεν ήταν απαραίτητο προαπαιτούμενο για την εισαγωγή του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή.

Έτσι έμειναν και φέτος οι Επετειακές Εκδηλώσεις της Ολύμπου εκτός του επίσημου προγράμματος του Δήμου και εξαιρέθηκαν από τη σχετική οικονομική υποστήριξή τους!

Επιβάλλεται στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι κατά την περσινή επέτειο η Κοινότητα Ολύμπου δέχτηκε θερμά συγχαρητήρια αφ’ ενός από τους επίσημα προσκεκλημένους θεσμικούς παράγοντες και αφετέρου από την πληθώρα των Κατωχωριτών, κυρίως Μενετιατών,  συμπατριωτών μας που παραβρέθηκαν στον εορτασμό τόσο για την οργανωτική του αρτιότητα, όσο και για το περιεχόμενο του, το οποίο σφυρηλατεί την Καρπαθιακή Ενότητα μέσα από την ανάδειξη της ιστορικής, περί τα γεγονότα, αλήθειας.

Παράλληλα ήταν τέτοια η απήχηση της αναληφθείσας πρωτοβουλίας σε όλα τα Μέλη της Ολυμπίτικης κοινωνίας, εντόπια και απόδημα, ώστε όλοι οι συγκροτημένοι Ολυμπίτικοι φορείς έστερξαν να στηρίξουν την πρωτοβουλία και να απαιτήσουν ομοθυμαδόν να θεσμοθετηθεί του λοιπού σε ετήσια βάση ο εορτασμός της 8ης Οκτωβρίου από τις τοπικές μας αρχές.

Οφείλουν λοιπόν οι Δημοτικοί μας άρχοντες να κατανοήσουν τη σκοπιμότητα της διοργάνωσης της εν λόγω πρωτοβουλίας, η οποία αναδεικνύει τον πατριωτισμό των Ολυμπιτών ενταγμένο στο πλαίσιο της Καρπαθιακής αδελφοσύνης, και να αποδεχτούν χωρίς χρονοτριβές το ομόφωνο αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου, το οποίο υπερψηφίστηκε κατά τη Συνεδρίαση της 4ης Οκτωβρίου ε.έ. από τα Μέλη του Οργάνου και να εντάξει του λοιπού τους σχετικούς εορτασμούς στο ενιαίο πρόγραμμα των Εκδηλώσεων της Καρπαθιακής Επανάστασης της 5ης Οκτωβρίου 1944.

Κανείς δεν δικαιούται εν τέλει να παίζει με το πατριωτικό αίσθημα των Ολυμπιτών! 7.10.2022Καρπαθιακά Νέα