ΚΑΡΠΑΘΟΣ: Χρονιά ορόσημο η φετινή! 80 χρόνια από την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΚΑΡΠΑΘΟΣ: Χρονιά ορόσημο η φετινή! 80 χρόνια από την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Το 2024 είναι μια χρονιά ορόσημο για την ιστορία της σύγχρονης Καρπάθου αφού τον ερχόμενο Οκτώβριο θα τιμήσουμε τα 80 χρόνια από την μοναδική στα ιστορικά χρονικά Επανάσταση που εξερράγη την 5η Οκτωβρίου 1944 στο χωριό Μενετές!

Οι Καρπάθιοι ανά τον κόσμο έχουν κάθε λόγο να νιώθουν υπερήφανοι καθώς το νησί τους, η Κάρπαθος, πρώτη απ’ όλα τα Δωδεκάνησα, ξεσηκώθηκε και απελευθερώθηκε με τις δικές της και μόνο δυνάμεις, γεγονός που εκείνα τα χρόνια προκάλεσε  τον παγκόσμιο θαυμασμό! Με πρωτεργάτες τους Μενετιάτες και στη συνέχεια όλους τους καρπάθιους, το νησί Επαναστάτησε στις 5 Οκτωβρίου 1944 εναντίον των Ιταλών κατακτητών και κατέκτησε την ελευθερία του 8 μήνες νωρίτερα από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

Θα είχε λοιπόν ενδιαφέρον να μάθουμε στοιχεία που να αφορούν την προετοιμασία του μεγάλου εορτασμού, τόσο από πλευράς του Δήμου Καρπάθου που έχει την ευθύνη στο νησί, όσο και από τους παροικιακούς συλλόγους, ιδιαίτερα τον Σύλλογο Απανταχού Μενετιατών, αφού έχει και καταστατική υποχρέωση για τον εορτασμό. Σημαντικό ρόλο στις διοργανώσεις του ΣΑΜΚ έχει ο καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης ο οποίος φροντίζει με επιμέλεια τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης μας.

Μάλιστα ίσως φέτος ίσως να δούμε τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη ή την Πρόεδρο Δημοκρατίας κα Κ. Σακελλαροπούλου στην Κάρπαθο κατά τη διάρκεια των εορτασμών! Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η γειτόνισσα Κάσος φέτος τιμά τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του 1824 και εδώ και πολλούς μήνες προετοιμάζει με προσοχή τις εκδηλώσεις μνήμης!

19.1.2024

Καρπαθιακά Νέα