«Άγιοι που έζησαν στον 20ό αιώνα». Εξαιρετική παρουσίαση του σπουδαίου έργου του Γιάννη Εμίρη!

«Άγιοι που έζησαν στον 20ό αιώνα». Εξαιρετική παρουσίαση του σπουδαίου έργου του Γιάννη Εμίρη!
Τη Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του 2ου τόμου του βιβλίου του Γιάννη Εμίρη «Άγιοι που έζησαν στον 20ό αιώνα».
Ομιλητές ήταν ο Σεβασμιότατος κ. Ιγνάτιος, Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, ο συνθέτης Γιώργος Θεοφάνους και ο συγγραφέας θεολόγος Ηλίας Λιαμής. Κείμενα διάβασαν οι ηθοποιοί Θεοδώρα Γεωργακοπούλου, Ρήγας Αξελός και Κώστας Αποστολάκης.
Δανειζόμαστε τα λόγια του  Αρχ. π. Καλλίνικου Μαυρολέοντος: “Μια εξαιρετική παρουσίαση, ενός εξαιρετικού πονήματος! Οι Άγιοι όλοι να στείλουν κι άλλες εμπνεύσεις, φως και χαρά πολλή! Ευχαριστούμε όλους σας”!
Ο συγγραφέας Γιάννης Εμίρης συγκινημένος αναφέρει στις αναρτήσεις του:
“ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ
Η μόνη λέξη που μπορώ να σκεφτώ για να ευχαριστήσω όλους εσάς που με την παρουσία σας λαμπρύνατε την παρουσίαση του Β’ τόμου του βιλίου « Άγιοι που έζησαν στον 20ό αιώνα» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
«Για έναν άνθρωπο που κλείνεται σ’ έναν ιδιότυπο μικρόκοσμο για να γράψει ένα βιβλίο -που απομονώνεται ακόμα και από τους δικούς του ανθρώπους γι’ αυτό- η επίσημη παρουσίαση του έργου του, δεν είναι απλώς μία κοινωνική εκδήλωση που τόσο έχει ανάγκη, είναι κυριολεκτικά μια λύτρωση και θα τολμούσα να πω και μια δικαίωση -έστω μια ψευδής δικαίωση…” Γιάννης Εμίρης
Ιδιαιτέρως συγκινητικά τα λόγια του αγαπημένου και αιώνιου φίλου Χάρης Τομπούλογλου , υποψήφιου Δημάρχου και παντοτεινού ηγέτη της Νέας Φιλαδελφείας – Νέας Χαλκηδόνας για το βιβλίο μου:
«Θερμά συγχαρητήρια Γιάννη. Η παρουσίαση του Β’ τόμου του βιβλίου σου:”Άγιοι που έζησαν τον 20ό αιώνα” ξεπέρασε τις προσδοκίες όσων είχαμε την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση να παρακολουθήσουμε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στις 13 Μαρτίου 2023! Η ολοκλήρωση αυτού του έργου, έργου ζωής κυριολεκτικά για σένα νομίζω, σε αναδεικνύει ως μοναδικό σύγχρονο “συναξαριστή” της ορθόδοξης πίστης μας με πλούσιο λογοτεχνικό λόγο. Καλοτάξιδο το εξαιρετικό σου πόνημα! Ο Θεός και οι Άγιοι του σε αξίωσαν χθες, μετά την περιπέτεια της υγείας σου που μας περιέγραψες και αρκετοί βεβαια γνωρίζαμε, να γευτείς την αναγνώριση της προσπάθειας σου. Τελικά γίνονται θαύματα και στον 21ο αιώνα καλέ μου, αγαπημένε φίλε!»

Από την παρουσίαση του βιβλίου,2ος τόμος, ‘ΑΓΙΟΙ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΣΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ’,του φίλου συγγραφέα,Yannis Emiris. Εύχομαι Γιάννη να είναι καλοτάξιδο και πολυτάξιδο το βιβλίο!
«Υπάρχουν και οι φίλοι από τα παλιά που τόσο μου στάθηκαν. Αναφέρω μόνο τους εμφανείς στη σημερινή βραδιά.
»Τον – και – εκδότη μου αρχιμανδρίτη π. Αναστάσιο Καντάνη, τον άνθρωπο που ως λαϊκός στην αρχή και ιερωμένος στη συνέχεια με υπομονή, διακριτικότητα και απέραντη αγάπη με βοήθησε να βρω τον δρόμο του Θεού, έναν δρόμο που είχα την τύχη και την ευλογία να σηματοδοτηθεί με τη συνάντηση – που ο π. Αναστάσιος προκάλεσε – με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. εμού κ. Νικόλαο. Μια συνάντηση που κυριολεκτικά άλλαξε τη ζωή μου και διέσωσε την οικογενειακή μου γαλήνη που δοκιμαζόταν.
»Πολλά χρωστώ στον αρχιμανδρίτη π. Καλλίνικο, τον ηγούμενο της Ι. Μονής Βασσών Καρπάθου και συμπατριώτη μου, που δυστυχώς δεν μπόρεσε να έρθει αλλά πιθανότατα μας ακούει από κάπου εκεί στα ενδότερα της Καρπάθου. Με περιέβαλε με αγάπη και φροντίδα σε πολλές δύσκολες στιγμές και εξακολουθεί να το κάνει, ενώ στέκεται πατρικά και στις προσπάθειες μου να μελετήσω πτυχές της ιστορίας της Ορθοδοξίας και της πατρίδας μας της Κάσου.
»Τελευταίο, και όχι έσχατο. να ευχαριστήσω τον διευθυντή του Ιδρύματος Θεοχαράκη Φώτη Παπαθανασίου, πνευματικό συνοδοιπόρο δεκαετιών, εγκάρδιο φίλο και γιατρό, που με τη δεδομένη αγάπη και γενναιοδωρία του περιέθαλψε το βιβλίο. Μαζί του φυσικά ευχαριστώ ολόθερμα τους ιδρυτές του ιδρύματος Βασίλη και Μαρίνα Θεοχαράκη και όλους τους συνεργάτες τους που βοήθησαν στην σημερινή διοργάνωση, και ιδιαιτέρως την κ. Αλεξάνδρα Τροχίδου.
16.3.2023
Καρπαθιακά Νέα