Ο Άγιος Παντελεήμονας στη Σαρία και η ιστορία του

Ο Άγιος Παντελεήμονας στη Σαρία και η ιστορία του
Στις 27 Ιουλίου γιορτάζεται το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στην Σαρία . Είναι ένα εκκλησάκι στη νοτιοδυτική πλευρά της Σαρίας χτισμένο πάνω σε έναν λόφο από όπου αντικρίζει το πέλαγο .

Το μοναστήρι έχει σημαντική ιστορία αφού λέγετε ότι πρωτοκτίστηκε σε αυτήν τη θέση περίπου το 1700 από μοναχούς που ήρθαν κυνηγημένοι -ίσως από Τούρκους – από την Κρήτη. Σιγά σιγά οι μοναχοί κατάφεραν να φτιάξουν όχι μόνο το μικρό μοναστήρι αλλά και βοηθητικούς χώρους για να μπορούν να ζήσουν. Επίσης καλλιεργούσαν χωράφια γύρω από την μονή και είχαν αρκετά ζώα έτσι και με τη βοήθεια των γύρω βοσκών και μετοχιάριων απέκτησαν την αυτάρκεια που χρειάζονταν για να μπορούν να επιβιώνουν.

Η Μονή μετέπειτα κατοικείται από ντόπιους μοναχούς ως και το 1910. Το 1947 στη θέση του παλιού ταλαιπωρημένου κτιρίου κτίζετε το νέο Μοναστήρι με την σημερινή του μορφή . Από το 1992 η Μονή ανήκει στην δικαιοδοσία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Διαφανίου που με τη βοήθεια δωρητών έχει εκτελέσει σημαντικό έργο αναστηλώνοντας τους γύρω από την μονή χώρους την μικρή προβλήτα που δένουν τα καΐκια αλλά και το μονοπάτι από την ακτή μέχρι τον Άγιο.

Η εκκλησιαστική επιτροπή κάθε χρόνο προσφέρει φαγητό στους προσκυνητές και ντόπιοι μουσικοί μετατρέπουν την παραμονή στην Σαρία σε μια μοναδική εμπειρία.

φωτογραφία αρχείου Ρούλα Χουβαρδά Παπαβασίλη
πηγή olympus-karpathou.blogspot.gr