Αίτημα του Μανώλη Παραγυιού προς τον Διοικητή της Αστ. Υποδιεύθυνσης: "Όχι στην υπερβολική αυστηρότητα..."

Αίτημα του Μανώλη Παραγυιού προς τον Διοικητή της Αστ. Υποδιεύθυνσης: "Όχι στην υπερβολική αυστηρότητα..."

Αξιότιμε κύριε Διοικητά, 

 Στο πλαίσιο των καθηκόντων μου ως Αντιδημάρχου Τουρισμού και μετά από ομόφωνη απόφαση της ομάδας εργασίας για τον Τουρισμό, σας απευθύνω την παρούσα επιστολή.  

Αρχικά, επιθυμώ να σας συγχαρώ για τις προσπάθειές σας στον έλεγχο διακίνησης ναρκωτικών, την επιβολή του νόμου σε θέματα οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και την καταστολή κάθε είδους παραβατικής συμπεριφοράς που απειλεί τη ζωή μας και των παιδιών μας.  

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αυστηρή τήρηση του νόμου σε αυτούς τους τομείς απολαμβάνει την υποστήριξη κάθε σώφρωνος συμπολίτη μας .   

Επίσης, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την επίτευξη της ομαλής κυκλοφορίας, ιδίως στους δρόμους της Πρωτεύουσας των Πηγαδίων, όπου είναι ορατή η βελτίωση της πρόσβασης για πεζούς και οδηγούς. Φαινόμενα όπως η καθημερινή συμφόρηση, και η δυσκολία μετακίνησης των οχημάτων (πυροσβεστικής και ασθενοφόρων) σε κρίσιμες στιγμές έχουν εξαλειφθεί και αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση γι’ αυτό. 

Ωστόσο, αξιότιμε κύριε Διοικητά, η παρούσα επιστολή έχει ως σκοπό να εκφράσει τις ανησυχίες των εκατοντάδων εργαζομένων στον τουριστικό τομέα, επιχειρηματιών και υπαλλήλων, οι οποίοι ελπίζουν να εξασφαλίσουν το εισόδημά τους κατά τη διάρκεια της σύντομης τουριστικής περιόδου.  

Πολλοί ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων αυτοκινήτων λαμβάνουν παράπονα από τους πελάτες τους ότι τους αφαιρούνται οι πινακίδες  για μικρές παραβάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μόνιμους κατοίκους.  

  Η επιβολή ενός προστίμου αποτελεί επαρκή κύρωση όταν δεν υπάρχει κίνδυνος για άλλους ανθρώπους. 

  Ιδιαίτερα, ο επισκέπτης που έρχεται στο νησί μας για μία εβδομάδα και σταθμεύει σε μη επιτρεπόμενο χώρο θα αποχωρήσει απογοητευμένος αν του αφαιρεθούν οι πινακίδες του αυτοκινήτου επιπλέον της επιβολής του αντίστοιχου προστίμου .  

  Όπως γνωρίζετε, ως νησιώτης, όλοι όσοι εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν κάθε δυσάρεστη εμπειρία για τον επισκέπτη. 

Επίσης, λαμβάνουμε πολλές καταγγελίες για την κίνηση των αστυνομικών αυτοκινήτων με αναμμένους τους φωτεινούς σηματοδότες στην παραλιακή οδό, ιδίως όταν αυτή είναι κλειστή για την κυκλοφορία. Αυτή η εικόνα ξενίζει και φοβίζει τους επισκέπτες, οι οποίοι έχουν επιλέξει ένα ήσυχο μέρος για τον απογευματινό τους περίπατο κι όχι έναν δρόμο μεγαλούπολης με εγκληματικότητα .  

Αντίθετα, οι πεζές περιπολίες έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα χωρίς να προκαλούν αίσθημα φόβου.  

Κλείνοντας την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι ολόκληρος ο πληθυσμός του νησιού έχει τον τουρισμό ως κύρια πηγή εισοδήματος (άμεσα ή έμμεσα). Ο τουρισμός σίγουρα δεν ευδοκιμεί σε μια περιοχή όπου επικρατεί ανομία.  

 Ωστόσο, δεν ευδοκιμεί ούτε σε μια περιοχή όπου επιβάλλεται υπερβολική αυστηρότητα σε σχέση με άλλα νησιά.  

  Παρακαλούμε, επομένως, για τις δικές σας οδηγίες , προκειμένου να αποφευχθούν ακραίες συμπεριφορές και υπερβολική αυστηρότητα, όπως συνηθίζεται αλλωστε σε όλα τα τουριστικά μέρη της χώρας μας. Με κάθε τρόπο , πρέπει να αποφύγουμε την δημιουργία της  εντύπωσης ότι πρόκειται για αστυνομοκρατούμενο νησί .   

  Τόσο εμείς αλλά και σύσσωμη η κοινωνία επιθυμούμε να σας υποστηρίξουμε και να συνεισφέρουμε στην επιτυχή εκτέλεση των καθηκόντων σας .  

  Αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν υπάρχει ισορροπία στον τρόπο αστυνόμευσης , διασφαλίζοντας την τήρηση της τάξης χωρίς υπερβολές και ακρότητες. 

  Είμαστε σίγουροι ότι, όπως έχετε κάνει και σε άλλες περιπτώσεις που σας ζητήθηκε, θα λάβετε υπόψιν σας τις παραπάνω επισημάνσεις και θα επιμεληθείτε προσωπικά .  

Με εκτίμηση, 

Μανώλης Παραγυιός 

Αντιδήμαρχος Τουρισμού 

11.7.2023

Καρπαθιακά Νέα