Κυκλοφορεί ο Β΄τόμος του βιβλίου του Ιωάννη Ηλ. Εμίρη «Άγιοι που έζησαν στον 20ό αιώνα» από τις εκδόσεις «Μελωδός»

Κυκλοφορεί ο Β΄τόμος του βιβλίου του Ιωάννη Ηλ. Εμίρη «Άγιοι που έζησαν στον 20ό αιώνα» από τις εκδόσεις «Μελωδός»

Οι τριάντα Άγιοι που έζησαν στον 20ό αιώνα (επισήμως αγιοκαταταγέντες) είναι τα φωτεινά σημάδια σε έναν κόσμο και σε μία εποχή που φαίνεται να αναζητά τις δικές της αξίες και τον επαναπροσανατολισμό της.

Τριάντα προσωπικότητες, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους: άνθρωποι που έζησαν σε ερημικές περιοχές, άνθρωποι που έζησαν μέσα στις σύγχρονες κοινωνίες, άνθρωποι άλλοι αγράμματοι και άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες και θεολόγοι.

Άνθρωποι που έζησαν σύμφωνα με τις αρχές τους, αδιαφορώντας για τις σειρήνες της εγκόσμιας ζωής, και κοίταξαν ψηλά προσπαθώντας να αντικρίσουν το «καθ’ ομοίωσιν» και όχι να διακριθούν στον οριζόντιο άξονα της γης.

Στον Β΄ τόμο, γίνεται αναφορά στην ζωή των Αγίων που έζησαν μέσα στις κοινωνίες, σε αυτούς που έκτισαν τα δικά τους μοναστήρια καθώς και στους Αγίους των ανατολικών χωρών. Ανάμεσα τους ο Άγιος Παΐσιος, ο Άγιος Πορφύριος, ο Άγιος Ιάκωβος (Τσαλίκης) ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός, αλλά και ο προσφάτως αγιοκαταγής Άγιος Ευμένιος Σαριδάκης.

Στον Α΄ τόμο γίνεται εκτενής αναφορά στον Άγιο Νεκτάριο της Αιγίνης, στους Αγίους που έζησαν στις αρχές του 20ού αιώνα, στους Αγίους Ιερομάρτυρες όπως ο Χρυσόστομος Σμύρνης. Βιογραφούνται επίσης οι Άγιοι που έζησαν στο Άγιον Όρος και με την παρουσία τους συνέβαλαν αποφασιστικά στη διατήρηση του ησυχαστικού, μοναστικού πνεύματος που είχε προς στιγμήν υποχωρήσει.

Όπως παρατηρεί στον πρόλογό του ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

κ. Νικόλαος. « Οι άγιοι του περασμένου αιώνα απέδειξαν με τη ζωή τους ότι και στην εποχή μας ζει Κύριος και ότι η αγιότητα δεν αποτελεί ιδίωμα μόνο παλαιών εποχών. Δεν μας έχει εγκαταλείψει ο Θεός κι αυτή είναι η ανεκτίμητη παρακαταθήκη τους».

Β΄ τόμος, σελίδες 544, σχήμα 15Χ23, 23ευρώ Α΄ τόμος, σελίδες 448, σχήμα 15Χ23, 19ευρώ (υπάρχει περιορισμένη διαθέσιμη

ποσότητα αντιτύπων από τον Α΄ τόμο)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

27.11.2022